Retrohráč nakupuje (a vybírá si dárky k Vánocům…)

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Podobně jako loni v době předvánoční vydal jsem se i letos odvážně do temných zákoutí aktuální herní nabídky. Ze zpuchřelých truhel vytáhl jsem několik zašlých, leč stále cenných drahokamů. Ty vám nyní, po vybalení ze zpráchnivělého pergamenu, překládám k posouzení a obdivu.

(Kromě několika málo nákupů nemám s e-shopem funstore.cz nic společného, to aby někdo nebrblal, že jim dělám reklamu. Jednoduše jsem si tam zvykl své sporadické nákupy realizovat. I když je to e-shop graficky odpudivý, jak návštěva na veřejném WC.)

Retrohráč nakupuje (a vybírá si dárky k Vánocům…)

Začněme klasikou pradávnou, která prošla lehkých faceliftem a nyní je k mání za báječných 59,- korun. Another World: 15thAnnivesary. Hra divná, jak jen francouzské hry mohou být, s atmosférou hutnou jako pěna na nefiltrovaném pivu. I kdyby jen kvůli intru, tak za ty prachy to stojí.

Z výšin francouzské ulítlosti sestupme přímo do hlubin pekelných. Diablo 2 Complete. Úplně vidím, jak vám nedočkavostí cukají ukazováčky pravé ruky a jak vaše herní myš v panice háže šipku pod stůl. 499,- je za tenhle kousek možná trochu moc, ale budiž, však ti nebožáci v Blizzardu jistě žijí od výplaty k výplatě, tak proč jim trochu nepřilepšit.

A teď skočíme rovnýma nohama do stojatých vod adventurního klikání. Pro neúnavné onanisty a chlípné internetové prasáky je tu za 299,-  Leisure Suit Larry Collection, šestidílná kompilace starých adventur s Larry Lafferem v hlavní roli. Pokud vás všechny tyhle čuňačinky urážejí a nejraději byste je zakázali, sáhněte po Kings Quest Collection, tentokráte za 399,-, což je v pořádku, tato pohádková série si držela kvalitu mnohem lépe, než Larry.

A jestli vás, podobně jako mě, Sierra nikdy moc nebrala, je tu těžký kalibr v podobě Monkey Island Special Edition Collection za 499,-. Ceny nám pěkně reflektují kvalitu a přidanou hodnotu - na placce sice naleznete "jen" dva hity LucasArts, ale zato předělané do líbezné a vysokopixelové grafiky 21. století. A s dabingem. Boží. A jestli po tomhle nářezu nebudete mít přemýšlení plné kecky, je tu ještě decentní nášup,  logické hry  Gobliiins 4 (+1+2+3) v ceně lidových 269,- káčé.

Nyní uchopme do rukou naolejované zbraně a přesuňme se do trojrozměrného prostoru! Unreal Anthology CZ nabízí mimo jiné revoluční první díl, svého času posouvající hranici 3D grafiky zas o nějakou tu píď dále. Jestli je to zároveň i dobrá hra vám neřeknu, mě za srdce nechytla. Ale hudbu má prima, to zase jo. A 270,- zase není tolik, abyste to nezkusili na vlastní kůži.

Ovšem Tomb Raider 1-4 (The Greatest Raids), to je jiný materiál. Pouhých 399,- za hodiny a hodiny strávené pohledem na ladné křivky sexy archeoložky? Přátelé, to je zadarmo. Až neuvěřitelné, jak by řekl Horst Fuchs. A co víc - série báječně demonstruje nárůst výpočetní síly herních strojů mezi léty 1996 až 1999. Polygonů přibývá a ducpartie se zakulacují a zakulacují a zakulacují....

A jestli je vám rozjuchaná amazonka proti srsti, možná přijde vhod ve stínech se plížící potemník Garrett. Thief: Antologie (1 + 2 + 3) vás naučí všechno, co má správný lapka znát. Žádný zámek nebude neproniknutelný, žádná ložnice nedobytně uzamčená, žádná pokladnice dostatečně střežená. A investice? Ale jděte, těch 249,- je skoro k smíchu, to dneska jednomu nestačí ani na páteční pivo.

Baldurs Gate Compilation za 450,- je rozhodně trefa do hnědého černého. Dva díly, dva datadisky, odhadem týdny až měsíce ultrakvalitní RPG zábavy. Oblečte si své oblíbené tepláky s -5 k charisma a pusťte se do toho.

A ze světa elfů a trpaslíků rovnou do vesmíru. Usínáte-li s myšlenkou na Hana Sola a jeho chlupatého kamaráda Žvejka, bude pro vás 399,- korun utracených za X-Wing Alliance doslova ničím. Netuším, jak je na tom hra s koncentrací chromovaných podprsenek na jednu cutscénu, ale předpokládám, že dobře! Takže děti, vzhůru do kokpitů, my dospělí si zatím pustíme Star Trek...

Je-li na vás pilotáž kosmických korábů příliš fantasmagorická, zkuste zůstat při zemi s titulem 1nsane. Nejde o žádnou extra legendu, ovšem v multiplayeru hra funguje více než slušně. Ozkoušeno. Takže vytáhněte z kapes 399,- korunek, popř. běžte pár kousků koupit i kamarádům.

Blizzard Anthology už je na trhu nějaký pátek, ale pokud jí ještě nemáte, je to jasná volba. Za 499,- dostanete Diablo, Starcraft, Starcraft: Broodwar a Warcraft 2. A pozor - pro všechny uvedené hry pořád jedou Battle.net servery, můžeme se někdy potkat! ;)

Dalším realtime bonbónkem z aktuálníhu menu je kompilace Command & Conquer The First Decade za, a žerty stranou, neuvěřitelných 221,- v českých. Počítaje i datadisky, naleznete na plackách 12 strategií z legendární C&C série. Slza dojetí v koutku mého levého oka je myslím dostatečným důkazem o výjimečnosti této nabídky. Kupujte, dokud jsou. Nebudou! (Kecám, budou, kompilace není zrovna horkou novinkou...)

No a výčet by nebyl úplný, kdyby se k Blizzardovému craftění a Westwoodí C&C sérii nepřipojil i poslední hrdina klasické trojky - Age of Empires. Přesněji Age of Empires I + II GOLD za naprosto nemicrosoftích 199,- korun. Hra je to sice trochu pomalejší, zato poučná! Až učitele dějepisu uzemníte znalostí vojenských jednotek starověké Číny, ještě mi poděkujete.

A jestli je na vás i pomalý Age of Empires příliš temperamentní, mám tu vynikající medicínu. A dvojitou. Pocuchané nervy můžete uklidnit buďto výroční předělávkou Settlers 2 (399,-) nebo mašinkami v Railroad Tycoon 2 Platinum (79,-). Přičemž druhý jmenovaný je vzhledem k ceně povinností nejen pro latentní mašinfíry.

Z divokých a nepředvídatelných dimenzí reálného času přesuňme se nyní do bezpečí tahového universa. A opět si můžeme vybrat. Buďto vyplázneme 199,- vočí za Heroes of Might & Magic 3 Complete, nebo se trochu rozšoupneme, rovnou obětujeme na oltář herních bohů 699,- a získáme tak kompletní Heroes of Might & Magic KOLEKCI (I-V).

A tíhnete-li spíše než k PC ke konzolím, na závěr ještě výčet kompilací konzolových klasik:

Jak vidíte, i zapřísáhlý retrohráč si z nabídky současného e-shopu hravě vybere. Nechcete-li trávit dlouhé hodiny prolézáním e-bay a hledáním originálních starých her, popř. je vám proti srsti elektonická distribuce, sáhněte po některém z uvedených kousků, osobně garantuji kvalitu jednoho každého z nich.

Zbývá jediné: uchopit tužku, vytáhnout z tiskárny list papíru a napsat dopis Ježíškovi. Já už si své favority vybral a jestli to vyjde, mám minimálně do Nového roku zábavu zajištěnou.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Retrohráč nakupuje (a vybírá si dárky k Vánocům…)"

  • Neny napsal:

    To je dobře, že vydávají klasiky, ale pořád čekám na nějaké jiné tituly. Jen tak dál kolego pečlivě sleduji web a jakmile bude něco nového mezi vydanými klasickými pařbami, tak dej vědět :-)
    Mimochodem UFO co jsem si stáhnul (remake) tak funguje na multiplayer, ale myslím si, že to není dotažené do konce (vítězství jedné nebo druhé strany), nevíš o tom ?
    O.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle