Měsíc s Commodore 64

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Je tomu na měsíc přesně 30 let, co byl na trh uveden Commodore 64 (představen byl v lednu 1982) a retro fandové napříč internetem slaví, co jim 64kB operační paměti stačí. A některý z fandů (patrně Glen McNamee, ale ruku do ohně bych za to nedal) dokonce vyhlásil celý letošní srpen měsícem C64ky. Tuto chvályhodnou aktivitu nelze než podporovat, přikládám tedy několik tipů, jak oslavy pojmout dostatečně pompézně.

Měsíc s Commodore 64

V první řadě je třeba shlédnout několik dobových reklamAre You Keeping Up With The Commodore, because Commodore is keeping up with you je perfektní začátek, bravurně vystihující éru osmibitovou, potažmo celé léta osmdesátá. Rozesmáté tváře, pitomé účesy, nablbá gesta, a dítko, které v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nehraje, alébrž programuje nadsvětelnou rychlostí. Dalším epickým dílkem je more memory, less cost, kde se C64 ostře vyhraňuje jak vůči drahému PC, tak vůči ne-tak-zcela-profesionálně-působícím strojům sira Sinclaira. A do třetice všeho dobrého osmibitového, klip, kde se Commodore 64 staví nad PC, Apple a Atari zároveň. Povšimněte si, že hlavním prodejním argumentem je paměť. Celých 64 kilobajtů!

Nyní, řádně naladěni, přejděte k real stuff. Ostří frajeři, jako jsem třeba já, vytáhnou komouše z poličky, opráší jej a očistí od mrtvého hmyzu. Slabší kusy sáhnou po některém z praktických emulátorů. A chutí mámě na výběr - VICE, CCS64C64 Forever pro PC, Frodo C64 či Mobile C64 pro Android, máme tu i JavaScriptový emulátor jsc64, flashový FC64, jablíčkáři si za pár dolarů zakoupí emulátor také. Mám pokračovat? Možností je přehršel, rozhodnutí nechám na vás.

Nemáte-li na všechno tohle hračičkování čas, zabořte se, klidně v pracovní době, do hloubi obsáhlého webu www.lemon64.com,  a coby doprovod si pusťte trochu stylové muziky, kterou naleznete na High Voltage SID Collection (nejprve stáhněte některý z archivů s hudebními soubory a následně některý z přehrávačů). A pokud nemáte čas ani na tohle, tak se aspoň mrkněte na youtube na videa 100 Commodore 64 games in 10 minutes a C64 Music, My Top 60 favorite SID tunes.

Nakonec se k oslavám připojte na sociálních sítích, přesněji na twitteru a facebooku, a nezapomeňte se pochlubit tady na high-voltage.cz v komentářích, jak vám to šlo :)

Btw. ještě tu mám bonus - na web c64.superdefault.com dropněte nějakou svou fotografii a sledujte tu vyšší magii.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Měsíc s Commodore 64"

  • casino napsal:

    Tsha, už asi 2 roky si hovorím že konečne poriadne rozohrám Impossible Mission, ale zrejme to je namna až príliš retro :/

  • lucky/CULT (ex-TRASH,ex-RUSH) napsal:

    c64 <3

  • Neny napsal:

    škoda, že mi před 30 lety nebylo víc :-) Jinak bych hrozně rád zažil tu dobu, když tenhle stroj vyjel z fabriky :-)

  • LubikCZ napsal:

    Jojo, tenkrát mi bylo 5 let a o něčem takovým jsem neměl ani potuchy (a ještě hóóódně dlouho neměl). Mimochodem, ta sestavička na fotce, kolik by to celý dneska koštovalo? :D

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle