E.T. volat domů. Z pouště.

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tak je to pravda! Urban legend se ukázala jako (minimálně částečně) pravdivá.  Pouštní skládka v Alamogordu v Novém Mexiku vyjevila své hrůzné tajemství! Cartridge se hrou E.T. pro Atari 2600 zakopané, zapomenuté a navždy opuštěné, spolu s dalšími produkty s logem Atari.

et-atari-2600

Pokud snad netušíte, o co jde, tak vězte, že někdy v roce 1983 měla společnost Atari v rukách větší množství v podstatě neprodejného zboží. Pravděpodobně šlo z podstatné části o cartridge s nechvalně proslulou hrou E.T.. Legenda tvrdí, že šlo o několik miliónů kusů! Dle wiki jednoho krásného dne, samozřejmě pod rouškou noci, jako ve správném thrilleru, došlo k rozdrcení a pohřbení tohoto zboží v tunách cementu.

A nyní, po více než 30 letech, se tento strašlivý hrob otevřel. Kdo ví, co tajemné hlubiny pouštní kobky ještě skrývají. Cartridge s PacManem? Archu úmluvy? Neobjevený Shakespearův sonet? Vše se dříve či později dozvíme, celý výkop se děje v rámci přípravy dokumentárního snímku.

Fascinující je, že se celá akce s pohřbením neprodejných cartridgí na skládce odehrála v jakémsi informačním a organizačním vakuu. Tehdy se k tomu společnost Atari pochopitelně oficiálně nepřiznala, a současné Atari o tom neví vlastně nic.

Víc informací o výkopu naleznete např. na nydailynews.com, podrobné info o pohnutých událostech roku 1983, známými též jako videoherní krach, na angryplayer.blogspot.cz.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"E.T. volat domů. Z pouště."

  • LubikCZ napsal:

    Mám takový dojem, že teprve teď nastane ta pravá „nákupní horečka“ onoho titulu firmy Atari. Pokud by moc neutrpěly (o čemž silně pochybuji), tak by se daly slušně prodat. Kdo může říci, že má „Ítýho“ od Atari? Snad jen tamní děti, které si na smeťáku hrály a omylem ho tam našly.

  • Sany napsal:

    Těším se na ten dokument, bude to velmi zajímavé a mít to za humny, tak bych se tam taky stavil :) Jako malí smradi jsme pořád prolézali smeťáky v okolí, a jak je vidět, někoho to nepustilo ani v dospělosti :)

  • Neny napsal:

    Už jsem tuto informaci někde viděl, myslíte, že by ty kartridge se hrou i dnes normálně fungovali ? :-)

  • LubikCZ napsal:

    Po dvaatřiceti letech, drcení a zalití betonem, no nevím, nevím :)

  • Sledge (admin) napsal:

    Zjevně našli i pár relativně zachovalých kusů, imho to fungovat může. Teploty jsou možná na poušti vyšší, ale zase je tam sucho. Dozvíme se v dokumentu :)

    • Sany napsal:

      V teoreticky velmi suchém pouštním prostředí a ještě navíc chráněné před přímým sluncem a žárem jakousi betonovou vrstvou – takové integráče by i po letech mohly šlapat jako zamlada :) Čemu by se tyto podmínky příliš nezamlouvaly jsou elektrolyty, pokud jsou v ROM modulu osazeny…

      Jinak pokud se najdou funkční kousky z týhle skládky, budou mít asi celkem slušnou sběratelskou hodnotu a jsem zvědav, za kolik se v budoucnu bude tato jedna z nejmizernějších her na ebay prodávat :)

  • LubikCZ napsal:

    I když je to na poušti, tak na skládnce nejspíš bude nějaká ta vlhkost, moc tomu nedávám. A pokud se nějaké množství podaří zachránit, tak cena bude víc než slušná (myšleno fakt velká :)) a nebo ne? No uvidíme.

  • Logout napsal:

    Ono v té poušti bude ležet kde co. Pokud vím, tak někde v Novém Mexiku Apple pohřbil neprodané počítače Lisa, jen těžko říct, zda to bylo také tady.

    E.T. byla opravdu nepovedená hra, navíc Atari jich nechalo vyrobit o dost více než vůbec existovalo prodaných konzolí a čekali, že oblíbenost filmu vyvolá kvůli hře poptávku po samotné konzoli. To se nestalo a jen mě překvapuje, že tam našli i nerozdrcené cartridge, podle toho co jsem četl mají snad právo vylovit jich 1200, tak to bude na ebayi hutno :-)

  • lucky devil napsal:

    Písek skvěle konzervuje. Otázkou zůstává, zda-li se nejedná o vykutálený marketingový tah, nějaké P.R. či skrytou reklamu k něčemu dalšímu. Inu, necháme se překvapit.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle