Staré hry na hybridných CD

1. Srandista

Nedávno som pri zálohovaní niektorých svojich starších hier prišiel na to, že boli distribuované na tzv. hybridných diskoch. To v tomto prípade neznamená, že dokážu ísť ako na benzín, tak aj na elektrinu, ale že sa na jednom CD/DVD nachádza ako verzia pre Windows, tak aj pre Mac. A tak som si povedal, že tu spravím krátky zoznam toho, čo som u seba našiel. A dopredu upozorňujem, že to bude čo sa vydavateľa týka dosť jednotvárne.

Drtivú väčšinu hier na tomto zozname totiž vydal Blizzard. Z nejakého dôvodu totiž sa už od hodne dávnych časov vzhliadol v Macu a temer všetky svoje hry vydal okrem Windowsu aj na tomto konkurenčnom OS. Tak pome na to!

Diablo (ja mám CD z Blizzard Anthology, ale zrovna v tomto prípade je to CD "len" pre Windows, hybridné som potom našiel na Archive.org)
    Warcraft 2 Battle.Net Edition
    StarCraft + Brood War
    Diablo 2 + Lord of Destruction
    Warcraft III + The Frozen Throne
    Quake III Gold (Arena + Team Arena v jednom balení)
    In the Groove (tanečná hra, moje guilty pleasure)

No a dnes som zálohoval nejaké novšie hry od Blizzadru a všimol som si, že sa toho stále držali aj u nich (aj keď tieto už samozrejme nejdú na starých PowerPC Macoch s Classic Mac OS 9, ale už na novších Intel Macoch s Mac OS X).
    Diablo III + Reaper of Souls
    StarCraft II + Heart of the Swarm + Legacy of the Void

2. Srandista

Ešte jedna technická pre prípadných Macistov tunak.

Ako som spomínal, staršie hry od Blizzardu boli vydávané primárne pre Mac OS 9 na PowerPC architektúru. Niektoré síce dostali časom dostali update na Mac OS X, ale obmedzenie na PowerPC zostalo. Jediné výnimky sú Diablo 2 a Warcraft III s datadiskami, ku ktorým Blizzard v roku 2016 nečakane vydal nové Mac OS X inštalačky, ktoré boli prekompilované na Intel procesory. Dostať sa k nim dnes už je ale troška náročnejšie, nakoľko sa jednalo o 32-bitové appky, ktoré Apple o pár rokov na to vo verzii 10.15 zarezal (ostatne to je tiež dôvod, prečo Blizzard prestal vydávať svoje hry na Mac).

Každopádne, keby ste mali doma nejaký staší Intelácky Mac s Mac OS X 10.14 a nižším a chceli by ste si Diablo alebo Warcraft zahrať, tu nájdete spomínané inštalačky či už pre Mac, alebo aj pre PC (samozrejme k ním potrebujete platné CD keys).

Diablo 2 + Lord of Destruction 1.14 installer
    Warcraft III + The Frozen Throne 1.27 installer

3. Srandista

Tak som doma našiel ďalší hybridný disk, a to na mieste, kde by som ho rozhodne nečakal... V mojej GOG knižnici! Warcraft: Orcs & Humans na GOGu obsahuje CD image, ktorý je hybridný a dá sa nainštalovať ako pod DOSom, tak aj pod klasickým Mac OS. Rozdiel medzi OS je ten, že DOS dokázal hudbu prehrávať len z dostupných MIDI súborov, zatiaľ čo Mac už zvládal prehrávať hudbu v CD kvalite, ktorá bola na CD tiež priložená (a o tomto som doteraz nemal vôbec potuchy). Warcraft 1 je dokonca tak starý release, že (spoločne s pôvodným Warcraft II: Tides of Darkness a datadiskom Beyond the Dark Portal) ide hrať aj na starých Macoch s 68k. Rerelease Warcraft II: Battle.net Edition už vyžaduje PowerPC.

A pamätáte sa, ako som tu spomínal Warcraft III a potrebu starého, 32-bitového Mac OS? Tak som trocha kecal. Warcraft III existuje aj v 64-bitovej verzii (a nie, nebavím sa teraz o Reforged). Ono totiž medzi verziou 1.27 a Reforged vychádzali ďalšie patche, ktoré hru pripravovali na remaster (aj teraz máte možnosť v Battle.net klientovi stiahnúť si hru vo verzii 1.29, kde funguje LAN hra). A vo verzii 1.31 (poslednej pred vydaním Reforged) bola hra nakódená do 64-bit, a túto verziu nájdete odzálohovanú na Archive.org (hľadajte Warcraft III 1.31). A opäť k nej samozrejme potrebujete platné CD keys.

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz
21 patronů = 2184 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš VALHALLA246 KčRetro podložka pod myš VALHALLA
The Ultimate Retro Gaming PC in a Compact Package