Avatar

Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
No permission to create posts
RSS

Apple PowerMacintosh 7100

19/08/2014 - 13:14
Avatar
Sany

Tak MAC už mi úspěšně dorazil ve funkčním stavu, s upgrade CPU modulem od Newer, 72 (nebo 76) MB RAM, 1GB diskem a systémem 9.1. Po lehkém "písíčkářském" faux-pas, kdy jsem při zapojování vzadu na skříni marně hledal 2 konektory pro myš a klávesnici (a už začínal potichu láteřit, že zas asi bude potřeba nějaká zku.... redukce nebo rozdvojka), se vše v dobré obrátilo se zjištěním, že ta apple kláveska má myší konektor zabudovaný přímo v sobě :) Redukce na video se chytla na první pokus, takže taky v pohodě. 

Jediné, co tak ještě bude potřeba pořešit, je atypický AAUI konektor síťovky -  nepěkná to věc, nikdy jsem nic podobného neviděl. Kdo se chlapi vyznáte , můžete plz poradit zda situaci řeší zakoupení např. adaptéru Apple M0437 na RJ45 ? Prodejce je vstřícný a psal, že se ještě podívá, zda by neměl navíc na prodej celou nubus RJ45 síťovku - ale pokud by nenašel, budu asi muset jít do nějaké takovéto redukce. Navíc extra síťovka zbytečně zabere jeden ze slotů na desce...

Najetý Mac OS 9.1 jede překvapivě dost svižně (nebo mi tak aspoň připadá), jen na můj vkus pomaleji startuje a dost přitom hrabe na disku - zřejmě v rámci možností starého pomalého 1GB SCSI disku. Je možné do 7100ky výhledově osadit jakýkoliv jiný rychlejší a větší SCSI hard, nebo je použití "non-apple" disků v rámci firmwaru desky nějak omezeno  ? S touto redukcí (http://krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=1092) by tam pak totiž mohl jít zapojit nějaký rychlý UW disk s 10k otáčkami, a to už by pak asi bylo "jiný kafe".

Ohledně RAMky - nějaké 32MB SIMM modulky mám dispozici, ale je otázka zda se rozšíření na 128MB v praxi nějak výrazněji rychlostně projeví ? Pokud by to nemělo nějaký valný efekt, radši paměti použiju v nějakém jiné pc desce, kde aktuálně žádné nejsou.

Jinak je to opravdu pěkný sympatický stroj ve fortelném old-school plechovém provedení. A jak tak koukám, jde o zřejmě o jedinou řadu PowerMaců  s Nubus sběrnicí - takže to je opravdu celkem zajímavá hw specialita. Jen se budu muset trochu sžít s některými poněkud "specifickými" zvláštnostmi v Mac OS typu, že např. Enter místo otevření složky nabídne její přejmenování, a že myš např. nemá pravé tlačítko. Na druhou stranu se zas člověk přiučí něčemu novému, což nikdy není na škodu  :)

PS. A ještě jedna otázka - ten externí 25pin SCSI konektor vzadu je standardní SCSI, nebo je nějak proprietárně zapojený ? Abych MACa případně hned neodpálil tím, že tam zkusím v dobré víře něco standardního zapojit :)

19/08/2014 - 14:22
Avatar

Jakožto jablečný laik ti bohužel neporadím, ale že jsem tak smělý, co takhle to sepsat? Něco jako "Starý MAC z pohledu PC veterána"? ;) Klidně bys to mohl nadatlit živelně jako naposled, já tomu pak dám formu.

Já vim, jsem otrava :)

19/08/2014 - 15:05
Avatar
Sany

Sledge napsal(a)
Jakožto jablečný laik ti bohužel neporadím, ale že jsem tak smělý, co takhle to sepsat? Něco jako "Starý MAC z pohledu PC veterána"? ;) Klidně bys to mohl nadatlit živelně jako naposled, já tomu pak dám formu.

Já vim, jsem otrava :)

Klíďo, může být - pár zážitků z natáčení se časem určitě najde :)

19/08/2014 - 15:14
Avatar
Prague

Na všechno později večer odpovíme, jen co bude chvíle času, nicméně prozatím prosím při psaní článku pište Mac a ne MAC, trhá mi to oční nervy, předem děkuji :-)

19/08/2014 - 15:31
Avatar
Sany

"Logout napsal(a)
Na všechno později večer odpovíme, jen co bude chvíle času, nicméně prozatím prosím při psaní článku pište Mac a ne MAC, trhá mi to oční nervy, předem děkuji :-)

To víš, to je ta banda od Intelu, co ani neumí správně napsat název jiného počítače než je jejich okřídlené "IBM PC" :) A když je IBM PC velkými písmeny, tak musí být přece i ten Mac velkými písmeny :D

20/08/2014 - 11:29
Avatar
Prague

Nojo, písíčkáři prostě vždycky byli banda, s tím nic nenadělám, tak snad to alespoň pronikne - Je to Mac, Mac, Mac! :-)

A teď k té odpovědi: AAUI je v podstatě jen applovská verze AUI, které bylo v podobě Canon (tuším 15pin?) přítomno na hodně velké části PC síťovek a já s nám mám i jeden 10mbit hub s tímto rozhraním. Dneska je ale nejrozumnější sehnat si transciever a nemusí to  být ten jeden typ, který jsi uvedl - mám tři a ani jeden není tento, Apple jich dělal vícero typů. Sehnat ho je obvykle snazší než sehnat cokoliv do NuBusu a taky je to o dost levnější. Jak jsem říkal, transcievery mám po deseti letech sbírání tři, NuBus kartu žádnou :-)

Dále: 9.1 je pro takový stroj prostě moc nová. Mám stroje s 100MHz sběrnicí a paměťma a 9.1 je na nich rychlá, protože to jsou stroje pro které byla dělána. Tohle má sběrnice stále pomalé, navíc 72MB RAM je na něj trochu málo - já tam mám maximum, tj. 136MB RAM a jen OS 8.1 a jsem tomu rád, protože jak to musí do swapu, je to peklo. Můžu tedy doporučit buď zvýšit paměť (a že bys našel mezi PC modulama nějaké co tam bez problémů poběží by vyžadovalo mít jich opravdu velký pytel a opravdu hodně trpělivosti, protože čipsety PowerMaců byly dělány na pár typů modulů a s jinýma byly větší či menší potíže, proto ostatně ještě před pár lety stálo 128MB RAM do tohoto stroje kolem 2000Kč).

Upgrade disku jako takového příliš nepomůže, protože limit je na straně řadiče, tuším 10MB/s nebo 20MB/s a nejsem si zcela jist, ale asi o moc rychlejší řadiče pro to neexistovali, přeci jen je to doba kdy reálně IDE dávalo pár MB/s a tyhle čísla byly stále hodně "profi" - ostatně můj model s 66MHz CPU dává transfer RAM-CPU na úrovní 132MB/s, takže když disk jde rychlostí  1/10 rychlosti RAM, je to jako by můj disk v pracovním PC dával 1GB/s a to rozhodně nedává :)

Rozhodně bych rozšířil paměť, dal tam OS 8.6 či lépe 8.1, v něm vypnul na věky věkův swap a až pak řešil zbytek.

20/08/2014 - 14:07
Avatar
Sany

Logout : díky za rady ! Zkusím tedy nejdřív přesvědčit desku, jestli nevezme nějaké ty moje SIMMy. Pár jich v krabce mám v různém provedení, tak snad se nějaký chytne... V tomto kontextu ještě malá otázka, jestli jsi to řešil - musí se ty paměti jako na PC párovat, nebo jede každá "sama za sebe" (to by byl lepší případ) ? A řeší Mac deska kombinace EDO / FPM, nebo bere vše ? :)

Po úspěšném rozšíření RAM pak tedy zkusím nainstalovat verzi 8.1 (ideálně asi na jiný a lepší harddisk, abych se v případě že to nějak zkoním a nepojede to měl možnost vrátit k tomu původnímu), a rozjet v tom osazenou CPU upgrade kartu. Doufejme, že v 8.1 pro ni budou fungovat stejné drivery jako pro OS 9.1 (ty mám od prodejce uložené v adresáři na stávajícím hdd). A ještě k disku - když si teď 8.1 rozjedu na jiném disku, a pak tam časem zapojím zpátky ten původní s 9.1, najde se to zase zpátky a bude to bez problémů bootovat  a najíždět ?

Ohledně sw - můžeš mi tedy plz nastavit na tvém FTP nějaký dočasný přístup, abych si tam s dovolením potahal instalačky všech použitelných OS na tomto stroji ? A pokud bys tam měl i nějaký archiv programů pro MacOs 8.1, nebylo by to také vůbec od věci, dík :)

Ad síťovka ok - je fajn že síťové připojení půjde případně pořešit tím transcíkem - přece jen bez sítě by to bylo takový nemastný neslaný... min. už jen kvůli tomu, že jak jsem se tak díval, pro Nubus Macy asi neexistuje žádná rozšiřující USB karta...

20/08/2014 - 16:05
Avatar
Prague

Vše co kdokoliv potřebuje vědět o RAMkách v PowerMacu je tady, přímo od Apple: http://support.apple.com/kb/HT2362

Platí to co všude jinde - paměti ve stejných párech, páry navzájem nemusí být identické. Mám tam nicméně 4x totožné 32 s certifikací Apple a jsem spokojen. Stroj EDO umí, ale doporučuju zjistit, co tam už máš a nekombinovat. Ta správná sranda začíná u vyšších modelů, konkrétně hned nástupcem, PM 7200 a pokračuje až do PowerMac G3, kde se přešlo na běžné PC-100 DIMM. Mezitím totiž Apple jel sice na DIMM ale na EDO DIMM s 5V nebo 3.3V a ty dneska sehnat je pekelné, sám jsem do nich vrazil dost peněz, než jsem všechny stroje vybavil. Ale zas všechny tyto modely umí interleave, tj. že když osadíš DIMM po párech 1.-3. a 2.-4. tak jedou paměti 2x rychleji. To přišlo v PC až o dost později :-)

Jestli máš ovladače k CPU kartě, tak se raději podívej, je-li tam nějaký dokument, jestli to nemá minimální požadavky vyšší než OS 8, než to upgradneš. Ono to pojede tak či tak, ten interní CPU se tím prostě vypíná, ale nemuselo by to bez nich jet na plné rychlosti.

Disky můžeš prohazovat zcela libovolně, můžeš tam mít i víc systémových a v ovládacích panelech si před restartem vybrat, ze kterého se má příště bootovat. Pokud počítač nezačne bootovat, stačí hned po zapnutí čtyřhmat Jablko-Option-P-R (a držet, dokud mac nezahraje znovu), který maže nastavení a způsobí novou detekci.

FTP přístup ti událám, není to problém, napiš mi mail na logout128 na gmailu.

21/08/2014 - 09:27
Avatar
Sany

Ok, fajn - vše vyzkouším a mail jsem ti poslal na uvedenou adresu, dík.

Jinak AAUI redukce mi už dorazila, což je super a když už bude Mac na síti, mohu se ještě zeptat jestli je nějaká možnost dostat se z Mac Os 8.1 a 9 na shary Windows 7 (v ideálním případě to namapovat jako disk s právem zápisu) ?

21/08/2014 - 09:57
Avatar
Prague

Sany napsal(a)
Ok, fajn - vše vyzkouším a mail jsem ti poslal na uvedenou adresu, dík.

Jinak AAUI redukce mi už dorazila, což je super a když už bude Mac na síti, mohu se ještě zeptat jestli je nějaká možnost dostat se z Mac Os 8.1 a 9 na shary Windows 7 (v ideálním případě to namapovat jako disk s právem zápisu) ?

Ta možnost je stejná jako dostat se z Windows na Mac share, tj. nulová. :-) Existoval komerční software, který uměl připojovat windowsové SMB disky, ale byl nechutně drahý a určitě nepojede s novýma Windows, ten protokol se už hodněkrát změnil.

Nicméně jak jsem psal v mailu asi před pěti minutama - doporučuju na Macu rozeběhat FTP klienta a soft ode mně tahat rovnou na Mac, neboť stažením přes PC se poškozují resourceforky souborů.

21/08/2014 - 10:20
Avatar
Sany

Ok, tak tímto padá jedna z nejsnadnějších možností externího datového úložiště :/ Asi to teda udělám tak, že na Macovi zkusím rozjet pokud možno co největší externí SCSI harddisk, a na něm bude sw repozitář spolu s backupy všech systémových disků (kdyby odešly).

Není pro jistotu ještě nějaká záludnost v tom externím 25pin SCSI konektoru ? SCSI ID již instalovaných zařízení jsem tuším někde zahlédl v sekci "Computer Information" nebo jak se to jmenovalo - takže když externímu hdd přiřadím jiné volné ID a nastavím aktivní terminaci, mělo by to takto po propojení patřičným kabelem šlapat a najít se v Mac OS jako volný disk pro zformátování ?

21/08/2014 - 10:36
Avatar
Prague

Nejsnazší úložiště je síťový disk, který umí Mac protokoly, mám 3TB od Seagate a je to k nezaplacení :)

U SCSI žádná záludnost opravdu není, připojíš box, zapneš počítač, pak na počítači najdeš někde Disk Setup či jak se to anglicky jmenuje, tam disk po macovsku rozdělíš a následně v systému naformátuješ. Ikonka vypadá takto:

Screenshot-2014-08-21-10.33.30.png

21/08/2014 - 10:46
Avatar
Sany

To je výborný nápad, stejně výhledově přemýšlím o koupi nějakého ext. síťového disku. Ale taky to asi nebude jen tak jednoduché - aktuální Seagate níže dle popisu podporuje pouze Mac OS X 10.6 a vyšší :/  Ty máš nějaký jiný nebo starší model, co má podporu starých Mac Os ?

http://www.atcomp.cz/zbozi/ext-hdd-3-5-seagate-backup-plus-2tb-usb3-0-cerny/detail.aspx?p=z:341397&

21/08/2014 - 12:26
Avatar
Prague

To bude tím, že je to USB disk, pravděpodobně má nějakou aplikaci pro desktop a ta bude Intel only, takže 10.6+

Nicméně ověřím, zda můj Seagate GoFlex Home 3TB funguje v OS 9, sehnat disk co by šel v OS 8 a níž asi nepůjde, tenkrát totiž Apple vůbec nepoužíval pro sdílení TCP/IP ale vlastní protokol a to je dnes bez šance.

21/08/2014 - 12:49
Avatar
Sany

Nepomohl by pro 8.1 např. nějaký podobný NASík s podporou Appletalk a NFS ? Nebo je to stejný případ s 8.1, jak píšeš výše ?

Tento NAS sice již není aktuální, ale pokud by byl použitelný, aspoň by se jím dalo inspirovat :

http://www.svethardware.cz/recenze-qnap-ts-209-pro-odolny-nas/22866-3

Pokud to nepůjde, tak použiju ten ext. SCSI disk - ale nějaký funkční NAS nebo ext. LAN disk by skutečně  bylo sympatické řešení :)

21/08/2014 - 13:12
Avatar
Prague

Pokud opravdu umí pravý AppleTalk tak ano. Od tuším OS8.5 byl AppleShare over AppleTalk nahrazen právě AppleShare over TCP/IP, takže prodejci v  tom mají bordel, chce to několikrát ověřit.

21/08/2014 - 13:16
Avatar
Sany

Ok, zkusím zapátrat mezi aktuálními NAS modely ^^

21/08/2014 - 20:22
Avatar
Sany

Logout : neřešil jsi u 7100ky nebo podobných baterie ? Na linku níže uvádí, že tam jsou lithiovky, které by měly být celkem bezpečné z hlediska vytečení :

http://www.everymac.com/systems/apple/powermac/specs/powermac_7100_80.html

... nicméně dva borci tady píšou, že jim baterka v 7100ce vytekla a zničila celou desku  :

http://forums.macnn.com/65/mac-desktops/51291/your-favorite-mac-of-all-time/2/

Tu baterii bych teda nejraději preventivně vyhodil - musí tam být, nebo to bootuje i bez ní (a jen klasicky vypadne čas) ? To by mi nevadilo, za riziko zničení desky správný čas rozhodně nestojí.

Update : nedalo mi to a stejně bych asi nemohl usnout, kdybych to hned nezkontroloval :) Moje baterka je ok a zatím nikde nic neteče, je na ní napsáno Lithium. Při startu Mac Os se mi ale nedříve zobrazí jedna a pak následně druhá tabulka, že je něco špatně kolem systémového času. Takže ta baterie je stejně už asi prázdná a nefunkční.  Někdo ale na netu psal, že v případě špatné PRAM baterky Mac 7100 vůbec nenajíždí a ani nezobrazuje video signál, tak teda nevím jestli nějak funguje, nebo ne...

21/08/2014 - 22:18
Avatar
Sany

Baterie na videu vypadá až na barevné provedení (mám modro-bílou)  docela identicky jako ta v mém 7100 a taky je lithiová - viz. čas 1:38, dost děsivý pohled :/ 

Další update : video je natolik přesvědčivé, že jsem i přes pokročilý večerní relax vzal Maca do parády, baterku vyhodil a naštěstí vše (zatím) jede stejně jako předtím, se stejnými hláškami ohledně času a síťového času. Baterka tedy byla naprosto vybitá a jen čekala na svoji hodinu H, aby dokončila své dílo - tak jsem fakt rád, že v tomto mém Macu vydržela až do teď, na rozdíl od jiných méně šťastných kolegů viz. výše. Na té mé je totiž datum 10/94 !

22/08/2014 - 08:50
Avatar
Prague

Jak to říct? Kolegové asi pěkně plaší. Měl jsem v rukách dobré tři desítky Maců, ty baterie jsou tam naprosto stejné a ještě jsem neviděl jakkoliv vyteklou či poškozenou, narozdíl od modrých soudků na PC deskách. Pokud Mac neležel někde ve vlhku patnáct let bez zapnutí, tak nic nehrozí a pokud v takových podmínkách leží, tak je baterie to poslední co bude problém. Je to Lithiovka, ty už samy o sobě nevytékají, já například mám v 7100 stále původní 10/94 a když ho jednou za rok zapnu, tak dokonce zjišťuju, že stále drží, schválně se k němu pokusím za 14 dnů u rodičů dostat přes ostatní stroje a zas ho zapnout.

22/08/2014 - 08:55
Avatar
Prague

Jinak co se týče bootu - ty baterie se umí dokonce stářím přepólovat, kdy řádově mají -0.5V a pak některé Macy odmítají bootovat. Vytečení baterie (či spíš exploze, lithium moc neteče) je až hooooodně daleko za tím. Ona nová stála ještě poměrně nedávno kolem tří stovek, já sám jsem ji z některých strojů vyhodil, protože nechtěly bootovat (příklad např můj hlavní PowerMac G5). Musím se dokopat k tomu někdy zjistit, v jakém stavu všude jsou a taky zda nelze někde koupit nové levnější (Číně moc nevěřm, originál je Made in the U.S.A. nebo Made in France). Internet zkrátka způsobuje, že lidi moc plaší.

22/08/2014 - 09:13
Avatar
Sany

Tak ty nové baterky jsou fakt drahé, a do čínských jistě nepůjdu - mého Maca tedy ponechám s vyndanou baterií. Když to není hlavní pracovní stroj, o nic nejde. Jinak zajímavé info je to přepólování starých kusů - by mně vůbec nenapadlo že se může u staré baterky stát a způsobovat pak problémy se startem.

Btw když už možná budu mít 7100 úspěšně na síti - neexistuje pro starší Mac OS nějaký praktický NTP klient, co by se při startu na pozadí spustil a provedl synchronizaci hodin ? :)

22/08/2014 - 10:00
Avatar
Prague

Mac OS 9 to umí sám od sebe, pro osmičku a starší je separátní program, podívám se po něm.

22/08/2014 - 10:03
Avatar
Sany

A ještě k bateriím : našel jsem celkem rozsáhlou diskuzi, kde řeší výbuchy baterek v Mac počítačích, a dělají to dle všeho použité baterie značky Maxell. Možná se na evropském trhu vůbec neprodávaly a díky tomu jsou tvé Macy ok - i tak se ale jistě vyplatí inventura v domácích strojích, ty obrázky v diskuzi jsou těžký hardcore  !

https://68kmla.org/forums/index.php?/topic/17086-warning-exploding-maxell-pram-batteries/

... nakonec ještě zlatý PC soudky, co si jen pomalu v poklidu vytékají - stát se mně toto, bych asi nechápal :

Some weeks ago, I had a IIci sitting on the shelf in my work room. It wasn't plugged in and hasn't been connected to the mains for at least as long as a year. One day, I was browsing the web in the same room, suddenly a strong acidic smell caught my attention. I searched for the source of the smell when I saw smoke coming from the case slots of the IIci - which wasn't even connected to anything!

I immediately opened the case and revealed the battery,which was spraying a mist of chemicals and smoke all over the place.
I took it outside and tried to remove the battery protected by a piece of cloth. The battery had turned darker because of heat generated by the reaction, it was incredibly hot. I was able to remove the battery and cleaned the IIci as good as possible by completely disassembling it, cleaning every part and washing the logic board.It works still fine, but the battery holder is a little warped and bent from the heat.

Viděli jste už někdy něco takového díky vadné (lithiové !)baterce na desce ??? 

Apple PowerMacintosh 7100 | 16/32bit počítače | Forum

Apple PowerMacintosh 7100 | 16/32bit počítače | Forum

22/08/2014 - 10:58
Avatar
Prague

To mě asi nemůže překvapit, Lithium je prostě výbušné a když se přepóluje či zkratuje, tak tohle dělá. Kdo si nikdy nevyhodil do vzduchu LiIon akumulátor, ten se možná diví - ono ty soudkovky v sobě mají o dost víc energie než knoflikové CR2032, které má na desce PC a i CR2032 zkratovaná umí udělat hezké bum :-)

Ale opravdu si neumím představit, co bych s tím musel dělat, aby se to takhle stalo. Mám ještě někde v kufru hozenou jednu z těch, co jsem vyndaval jako na hranici přepólování, schválně jestli je to Maxell...

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
70 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2160

Sany: 1498

MilasPce: 1494

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 674

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1398

Příspěvky: 23755

Nejnovější uživatelé:

Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos, zbynek, BuziBob, NEILik, fmatejic, SLOVACKOVA VERY, klouda, Rocky, Jiří Hefler, vychu, TomMiga

Administrátoři: Sledge: 5639

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Hrnek porcelán ROGUE-HACKHrnek porcelán ROGUE-HACK 286 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle