Avatar

Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

PCem

07/11/2015 - 13:17
Avatar
RomanOn

Tak som sa koncecne dostal k tomuto emulatoru. Uz v minulosti som trochu do neho zabrdol, ale nevedel som moc co a ako. 

O co tu ide? Urcite vsetci pouzivate najznamejsi DOSBOX, je jednoduchy a funguje. Co chcet viac od emulatoru DOSu? Tak rozhodne ja chcem ovela viac ako mi dosbox moze ponuknut. Potreboval som emulator ktory dokonale emuluje cely pocitac s diskom aj disketami. Potrebujem emulovat viac druhov pocitacov a toto uz dosbox nevladze. Ano, da sa u neho regulovat rychlost CPU, ci menit grafika ale je to cele take nic moc a nie moc pohodlne. Mozno niektori z vas poculi o zaujimavom emulatore IBM PC/XT/AT, ktory je cisto online a netreba nic instalovat.Ide o cistu emulaciu pocitacov rady ibm pc/xt/at, velmi vhodne na nejake tie pokusy ALE proste je to len par pocitacov a nastavenia nie su az take detailne ako by sa zislo.

Na rad teda prisiel dost ospevovany emulator PCem. Je to programik ktory emuluje KOMPLET cely pocitac, s nastavenim takmer vsetkeho co sa da. Vyuziva ROMky danych pocitacov takze ziadna jednosmerna emulacia ako v dosboxe. Problem je v tom, ze program je dodavany BEZ potrebnych ROM vybaveni. Netusim preco, ci v tom je umysel alebo len lenivost autorov, neviem fakt. Prave tato vec ma dlhu dobu odradzala od jeho pouzivania. V sekcii download je sice par romiek k stiahnutiu ale uprimne, nic moc. 

Zacal som teda googlit a ponachadzal som nejake romky ktore pasuju do PCem.Je treba zvlast romky pre graficke karty a zvlast pre pocitace. Zatial som este nenasiel EGA kartu ale tak snad to prezijete. Vytvoril som disk, ktory bude spustitelny na kazdom PC teda od IBM PC az po nejake pentia ktore som tam nasiel. Dal som tam akoze Seagate ST-225 teda 615/4/17 Kedze tu na fore je dost fandov XT pocitacov tak som nechal zvoleny ten, zmenit je to jednoduche. Je tam OS IBM PC DOS 3.30, Volkov Commander, nejake tie klasicke dosovske utilitky, mouse driver, F-prot antivirus, nejake hry a podobne. 

Link na stiahnutie je >>TU<<

Takze k samotnemu programu, takto vyzera prostredie nastaveni, ako vidite, je sa s cim hrat

pcem.png

 

Na vyber je z tychto dostupnych masin, samozrejme moze byt ich viac ked si zozeniete funkcne romky, mne to uplne stacilo, z kadej rady je tam minimalne po jednom

pcem1-1.jpg

 

Dalej tu mame vyber grafickej karty, zmena vyzaduje tvrdy restart pocitaca (emulovaneho, nie vasho :) )pcem2.png

 

Kazdy typ pocitaca ma este navyber z roznych rychlostnych variantov, takze urcite je z coho vybrat si. Tento ukon nevyzaduje ziadny restart.

pcem3-1.png

 

Tiez je mozne zmenit firmu vyrobcu procesora, cim ziskate dalsie modelky k vyberu. Samozrejme niektore nastavenia ako zmeny disku, pamati, ci grafickej karty, vyzaduju prisposobenie v setupe. Ano, emulacie pocitacov obsahuju aj kompletne setupy. 

setup1.pngsetup2.pngsetup3.png

S nastavenim mechanik v programe si hlavu nelamte, zalezi na tom, co je nastavene v biose. IBM PC a XT su vybavene nejakym emulatorom, aby nemusel pouzivat XT system diskov, ale nezabudajte ze nepoznaju HD diskety. Takisto nezabudajte na obmedzenia OS. Je tam DOS 3.30, ten nepozna vacsi disk ako 30MB a diskety 2,88MB. 

Dolezita vec. Ako importovat subory do systemu? Ide to cez image subory ktore si jednoducho vytvorite v programe WINIMAGE. Vytvarajte len take, ake bude nasledne system poznat, teda na XT systemy maximalne 720kb. Typ suboru pri ukladani - IMA Tie nasledne loadnete do mechaniky A alebo B a v systeme sa chovaju ako diskety.

Takze asi tolko, hadam sa vam bude mnou vytvorene PC pacit, kludne sa s tym pohrajte pomente co sa da ci vytvarajte uplne nove veci, pokusom sa medze nekladu ;)

EDIT:  aaaaaa chyba, ono vam to bude hladat disk na adrese ktoru som ja zadal, takze treba ist do DISC/CONFIGURE HARD DISC a tam loadnut subor ST-225 (tri bodky vedla new a eject) a zadat parametre 17 sektorov 4 hlavy 615 cylindrov, inak vam to nenajde disk a hodi to do BASICu

sp_PlupAttachments Attachments
07/11/2015 - 13:30
Avatar
LubikCZ

RomanOn: Pěkný návod, také jsem si s tím trochu hrál a ty ROMky budou licencované, proto nejsou spolu s emulátorem, si myslím já :)

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

24/11/2016 - 19:16
Avatar

Je nějaký způsob, jak adresář na reálném disku "namapovat" jako disk v emulátoru? Nebo se to prostě všechno musí dít skrz image?

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
76 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2160

Sany: 1498

MilasPce: 1494

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 674

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1398

Příspěvky: 23755

Nejnovější uživatelé:

Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos, zbynek, BuziBob, NEILik, fmatejic, SLOVACKOVA VERY, klouda, Rocky, Jiří Hefler, vychu, TomMiga

Administrátoři: Sledge: 5639

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš 486DX2 - 233x196x4mmRetro podložka pod myš 486DX2 - 233x196x4mm 246 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle