Avatar

Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
No permission to create posts
RSS

ATX zdroj ako nahrada za AT zdroj

25/07/2020 - 08:48
Avatar
Killian

Z citania Vogons mam pocit, ze vacsina retro buildov pouziva ATX zdroje namiesto povodnych AT. Adapter z ATX na AT z Ciny stoji 3 Euro.

Z hladiska nevyhod ATX zdrojov v retro buildoch ma napadaju len dva:

  • ATX zdroj nema -5V, ale to nie je problem pre vacsinu starych ISA kariet. Existuju ale aj konverzie, ktore pridavaju -5V.
  • ATX zdroj ma "silnu" 12V vetvu a slabu 5V vetvu. Starsie pocitace ale potrebuju viac prudu na 5V vetve. Takze pri kupe moderneho ATX musite pozerat na 5V rating, idealne by tam malo byt 20A (aj ked nejake 486, Pentium I a II asi budu fungovat aj s nizsimi hodnotami v pohode). Tym padom potrebujete paradoxne vykonnejsi ATX zdroj, mozno aspon 350-400W.

No a este jedna nevyhoda - nie je to "period correct", nie je to originalny hardware z tej doby... Vo vsetkom ostatnom su ATX lepsie a spolahlivejsie. AT zdroje po dlhom case nepouzivania mozu mat kondenzatory v zlom stave a po prvom spusteni to moze vybuchnut :-), rovnako tam uz bude asi vacsia nestabilita a rusenie (vacsia zataz na ostatne komponenty) a riziko, ze odpali vasu drahu zbierku... Mne to pride ako dostatocny dovod ich nepouzivat. V retro builde, ktory prave staviam pouzijem ATX.

Existuje este moznost kupit novy AT zdroj z Ciny, par firiem ich este stale vyraba, ale nevidim na to velmi nejaky dovod to kupovat namiesto ATX...

Moderne kvalitne ATX zdroje sa predavaju u nas na bazos.sk za velmi nizke ceny, takze z hladiska financii to nie je problem.

Nasiel som este aj zaujimavy AT-ATX adapter, ktory ma ochranny obvod a LED displej. Je to asi dost overkill, ale ak mate velmi drahe retro kusky, tak sa to asi oplati ako dodatocne poistenie. https://x86.fr/atx2at-smart-converter/

Pouzivate ATX namiesto AT? Alebo mate stare AT zdroje? (menili ste kondenzatory?)

s-l1600.jpg

sp_PlupAttachments Attachments
25/07/2020 - 09:11
Avatar

Zatím nepoužívám, ale mám to v plánu, onehdy jsem se zabořil do nějaké diskuze o kvalitě starých neznačkových AT zdrojů, a byl to dost horor. A nedělám si iluze, že by v sestavách, které se tu běžně prodávaly, bylo něco kvalitního. Takže buď si starý AT zdroj nechat proklepnout odborníkem, nebo raději koupit něco slušného nového. Zas tak velká investice to není (1500?), komponenty za zdrojem budou pravděpodobně mnohem cennější :)

Kdybych danou sestavu měl na pravidelné použití, nad ATX zdrojem bych neváhal určitě. I do mé P-III retro sestavy jsem kupoval zdroj nový, staré laciné ATX zdroje na tom velmi pravděpodobně budou s kvalitou ještě o kus hůře, než staré laciné AT zdroje :)

25/07/2020 - 09:23
Avatar
Killian

Pri modernejsich ATX zdrojoch su naozaj velke rozdiely v kvalite. Ja som kupil z bazaru starsi Seasonic 350GT za 10 Euro - podla testu pomerne kvalitny zdroj: https://diit.cz/clanek/seasonic-ssp-350gt-recenze. Na tej stranke su podrobne hlbkove testy zdrojov - su to ale uz starsie clanky, takze je to vhodny zdroj informacii ak kupujete ATX z bazaru. Napr. vela "Eurocase" ATX zdrojov malo v tej dobe katastrofalnu kvalitu, velku rusivost, nefunkcnu ochranu (zhoria pri vyssej zatazi), napr. tento zdroj: https://diit.cz/clanek/eurocase-eco-85-500-w-atx-500wa-14-85-recenze-test/hodnoceni-zaver-podekovani

Pri tych uplne novych ATX je este problem, ze tam casto chybaju molex konektory (alebo je ich malo) a chyba tam aj FDD konektor. To sa samozrejme da vyriesit opat lacnymi adaptermi z Ciny, ale pribudnu vam dalsie kable v bedni.

25/07/2020 - 18:46
Avatar
doma na židli

Tyhle starosti vám celkem závidim. Když mi chcípnul zdroj v PowerMackovi MDD, skončil jsem s průmyslovym zdrojem za 6 tisíc a stejně to už nědokáže napájet fireware a ADC monitory :-( Sorry za OT.

Krtek - milovník Amig a sběratel Macků

25/07/2020 - 18:59
Avatar

@Krtek: Njn, výhoda nejprofláklejší platformy, která si navíc drží jakous takous zpětnou kompatibilitu. Náhradní díly jsou :)

@Killian: Já použil levný Seasonic SS-350ET, díky 20A na 5V. A koukám, že ten už se taky neprodává. Eurocase svého času do kejsů dával přeznačené Fortrony, nevím, co by na ně řekl odborník, ale tehdy jsme to považovali za relativní kvalitu (v rámci možností), a když tam Eurocase dal svůj "Eurocase" zdroj, znamenalo to cenu staženou až na dřeň, ruce pryč.

25/07/2020 - 19:52
Avatar
Srandista
Brno

Killian napsal(a)
Pouzivate ATX namiesto AT? Alebo mate stare AT zdroje? (menili ste kondenzatory?)
  

Nemám AT komp, ale keby som ho skladal, tak určite s moderným ATX zdrojom. So zdrojom je to pre mňa ako s pneumatikami na aute. V pomere k cene auta sú pneumatiky úplne smiešne lacné, ale v konečnom dôsledku je to to jediné, čo ťa drží na ceste. Zdroj je to isté. Ľudia z nejakého dôvodu na zdroji často bohvie prečo šetria, pritom je to vec, ktorá v prípade poruchy so sebou môže zobrať všetky súčiastky v PC. A ako naozaj, spoliehať sa na 30 rokov starý zdroj v PC, to by som si teda fakt nelajzol. Ale ja som teda tiež nikdy nedbal moc na nejaký period correctness.

A inak teda to s tou 5V vetvou je imho trocha preceňované. Naozajstný problém je to fakt len u AMD K7, všetko predtým žralo tak málo, že aj dnešné zdroje s relatívne slabou 5V vetvou tie kompy úplne bezpečne uživia. A to že musíš vziať nejaký 300-400W zdroj je tiež non-issue, nakoľko nič slabšie a moderné dnes stejne nezoženieš. Ja som naposledy do staršieho kompu kupoval minulú generáciu Corsairu VS450, ten má 16A na 5V vetve a to musí bezpečne utiahnuť všetko až po PIII.

26/07/2020 - 12:29
Avatar
RetroPhill

Když jsem si skládal K7, dával jsem tam právě kvůli 5V větvi bazarový Fortron asi za 200,- z Aukra. Po otevření jsem zjistil, že recap netřeba, elyty byly nenafouknuté a napětí na větvích se při zatížení neměnilo mimo povolené tolerance (nutno měřit přímo na konektorech, utility a senzory na mainboardech občas zkreslují). Jediné mínus je jen pasivní PFC tlumivkou, ale lepší, než nic.

Co se týká výkonu - 200, 350 nebo 500W je přece fuk, reálně si sestava vezme jen tolik, kolik spotřebuje a pokud se zdroj dostane aspoň nad 20% výkonu a má certifikát 80+ nebo lepší, musí být účinnost alespoň těch 80%. A i kdyby byla horší kvůli nízkému zatížení zdroje, u "svátečního" PC pro slavnostní příležitosti to zas tak mrzet nemusí, ne?

26/07/2020 - 15:03
Avatar

"V pomere k cene auta sú pneumatiky úplne smiešne lacné, ale v konečnom dôsledku je to to jediné, čo ťa drží na ceste." - " v prípade poruchy so sebou môže zobrať všetky súčiastky"

To je úplně přesný :) Kdysi jsem měl taky tendence kupovat ten nejlacinější zdroj, vždyť to přece funguje, ale dneska radši ušetřim na všem ostatnim. A těch starých kompů je to imho nevyhnutelná nutnost, ty staré zdroje nevydrží věčně, a než riskovat, že to sebou vezme i zbytek PC... si vemte - máte poskládané XTčko, kdy celková cena komponent atakuje vyšší tisíce, a pak vám to shoří, protože se vám nechtělo koupit za litr novej zdroj (plus stovku k tomu za redukci). No to by přece jeden brečel :) U sbírkových kusů, které se nezapínají, bych to samozřejmě neřešil, ale u aktivních sestav určitě.

Samozřejmě ideální z "period correct" hlediska je vzít starý zdroj a dám to někomu na odborný repas, ale to asi vyjde dráž, než nový slušný ATX.

26/07/2020 - 15:41
Avatar
Dolní Dunajovice

Je to zvláštní, ale starých PC beden mi prošlo rukama docela dost a nikdy nebyl zdroj KO. Větráky ty ano, ale zdroje ne. Dokonce tu mám big tower, ve kterém byl KO právě větráček. Ten jsem vyměnil a tu bednu používám do dnes i s tím zdrojem. Navíc aktivně má zapojené 3 PC a všechny mají původní zdroje.

Když se to vezme se zdroji třeba k C64, které stále taky fungují, nebo ve starých PC-XT co mám, ty taky jedou :-D Vlastně jsem u žádného počítače, co mám, neměl problém se zdrojem žádným a věřím že dál mít nebudu :-)

26/07/2020 - 15:51
Avatar

Pozor, zrovna původní zdroje k C64 jsou problém, dokonce se jim přezdívá brick of death - když selže, vezme sebou všechno. Viz třeba https://retrogamestart.com/answers/replace-c64-power-supply-voltage-failure-will-kill-your-c64

A na nefunkční AT zdroje už jsem narazil víckrát, ale možná mám jen větší smůlu :)

26/07/2020 - 16:24
Avatar
Dolní Dunajovice

No mám jich 5 funkčních, starší i novější a jeden jsem používal přes rok aktivně. Navíc jsem ho i nesčetně krát zapomněl úplně vypnout v zásuvce, takže pořád topil jako kamínka, ale jede i teď - ťuky ťuk :-)

O Commodore se i povídá, že používalo málo kvalitní součástky, ale všechny počítače od nich jsem měl vždy funkční a nenarazil na nefunkční.

Jedinou výjimku tvořila A500, ale tam byla vadná RAM.

Je ale pravda že ty součástky stárnou, o tom žádná. Co je staré, bude vždy riziko používat a co odejde, nemusí být ten zdroj :-)

27/07/2020 - 22:46
Avatar

@P8j6: To seš právě ten odborník, co to umí zkontrolovat a dát do kupy. Já to neumím, tak radši sáhnu po zdroji novém :) Ale kdybys neměl do čeho píchnout, zdroj z XT klonu (AT zdroj) ti klidně pošlu :))

28/07/2020 - 20:10
Avatar
Srandista
Brno

Myslím, že Sledge sa ti ponúkal s nejakou prácičkou pre neho ;)

29/07/2020 - 08:00
Avatar

Ano, jak píše Srandista ;) Ono to teď nehoří, ale výhledově bych možná tvých služeb využil, nabízíš-li ;) Mám turboXT klon v klasické AT bedně, a komponenty, co mám uvnitř, už přeci jen nejsou úplně levné, nerad bych, aby to shořelo. Jen ty XT-klon boardy už se prodávají v řádech tisíců, dál v tom mám Sound Blaster 1.5, XT-IDE a tak.

Což mi připomíná, že jsem si chtěl někde zařídit recap Amigy.

04/05/2021 - 19:38
Avatar
Mizu

Dobrý deň, ahojte. 

Som tu nový a zaujala ma diskusia v tomto vlákna. Akurát riešim otázku pripojenia môjho prvého pokusu o retro pc, pôjde o Intel Pentium MMX 200 MHz. Moja doska má staré pripojenie, teda použijem redukciu z Číny a nejaký ATX zdroj. A teraz pre mňa nastáva otázka, ako zdroj zo skrinky spustiť. Z tlačítka zo skrinky ide káblik ale nevidím možnosť ho pripojiť na dosku. Staré AT zdroje mali samostatný kábel zo zdroja, ktorým sa zdroj púšťal a bol vyvedený pod tlačítko na skrinke. 

Takže neviem ako ďalej

04/05/2021 - 21:52
Avatar
MilasPce
Pardubice

Ta redukce, kterou máš je aby se dal dát nový zdroj do staré bedny. Na řešení, které potřebuješ do ATX skříně je potrtřeba buď vyměnit tlačítko za spínač, nebo dát za tlačítko třeba 7474 jako děličku 2 aby se to jedním stiskem zapnulo a druhým vyplo. Něco jako je na ISA backplane.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

04/05/2021 - 21:58
Avatar
MilasPce
Pardubice

ATX-power-ON-v1.jpg

sp_PlupAttachments Attachments

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

05/05/2021 - 09:12
Avatar
Killian

Tie redukcie z Ciny maju castokrat aj ten spinac a je spravne napojeny do konektoru. Teda ja som schvalne takyto kupoval a potom nemusis nic riesit, len zapojit novy spinac. Vacsina starych AT bedni ma takyto standardny push spinac ako je na obrazku, takze to len vymenis. Rovnako som videl na eBayi aj ten samotny spinac - ak by si hladal iba ten, ale neviem ci sa to oplati - rovno mozes objednat cely takyto kabel so spinacom.

atx_atx_adapter_cable.jpg

sp_PlupAttachments Attachments
05/05/2021 - 09:43
Avatar
Mizu

Ďakujem za vaše odpovede.

Ja mám redukciu z Číny, ktorá je vyobrazena v prvom príspevku tohoto vlákna. Teda visia z nej dva drôty :-)

A keďže som do elektriky ľavý tak budem musieť zohnať redukciu aj so spínačom. Kde ju mám hľadať a pod akým názvom? Aliexpres alebo ebay?

05/05/2021 - 09:45
Avatar
Mizu

Ja mám túto dosku QDI P5I430VX-250DM Explorer II a nevidím možnosť tam priamo napojiť káblik priamo z atx bedne. Alebo sa mýlim?

05/05/2021 - 10:33
Avatar
Mizu

No, neviem nájsť tú redukciu so spínačom a hľadám a hľadám :-)))

05/05/2021 - 10:48
Avatar
MilasPce
Pardubice

Killian napsal(a)
Vacsina starych AT bedni ma takyto standardny push spinac ako je na obrazku, takze to len vymenis. 

On má ale ATX bednu, tam ten AT spínač nedá.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

05/05/2021 - 11:20
Avatar
RetroPhill

Když ten kablík ze skříně (2 vodiče) připojíš přímo na vodiče PWR-ON a COM (zelený a černý vedle sebe) konektoru od zdroje, můžeš zdroj zapínat stávajícím tlačítkem na skříni bez shánění druhé redukce. Na barvě kablíků od tlačítka skříně nezáleží, jde o propojení signál-zem.

ATX zdroj ako nahrada za AT zdroj | PC: Hardware obecně | Forum

05/05/2021 - 12:00
Avatar
MilasPce
Pardubice

To nemůže musel by to tlačítko pořád držet, má ATX bednu je tam jen tlačítko není tam spínač jak na AT.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

05/05/2021 - 14:11
Avatar
RetroPhill

A jo, to mi nedošlo.

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
22 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2158

Sany: 1498

MilasPce: 1494

Neny: 1136

Powerack: 961

Logout: 933

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 669

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1390

Příspěvky: 23699

Nejnovější uživatelé:

BuziBob, Anne Tyler, NEILik, fmatejic, SLOVACKOVA VERY, klouda, Rocky, Jiří Hefler, vychu, TomMiga, Sp., Jooe, stepansvach, MrMichal

Administrátoři: Sledge: 5629

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš, kvalita B, různé motivy - 228x189x2mm, SCANDISKRetro podložka pod myš, kvalita B, různé motivy - 228x189x2mm, SCANDISK 99 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle