IBM PS/2 Model 55SX (typy 8555-081 a 8555-X61 )
Sany napsal(a)
LubikCZ napsal(a)
Sany napsal(a)
Lubíku, až ti myš dorazí, měl bych pro tebe malej kšeft :)Pokud to bude v mých silách? Oč jde? :)
Je to na IT poměry možná poněkud neobvyklé - potřebuju zjistit, jak velkou máš kouli :)
Myslíš levou nebo pravou? :D Ale ne, chceš poloměr nebo rovnou průměr nebo snad obvod nebo obsah? Že by sis to pak spočítal :D
Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.
Průměr bude ideální, matika mně nikdy moc nebavila a kdo víc co bych nakonec spočítal :) O co jde - mám totiž doma přesně tuhle PS/2 myš, co jsi koupil, ale nějaký rarach u ní ztratil kuličku i s tím spodním krytem - takže je z toho jen nefunkční byť stylová maketa. A tak mně napadlo sehnat dle tvého rozměru stejnou kuličku z jiné staré myši , a když myš nebudu při pohybu zvedat, můžu ji začít při testování starých PS/2 možná i používat ! ;)
Sany napsal(a)
Průměr bude ideální, matika mně nikdy moc nebavila a kdo víc co bych nakonec spočítal :) O co jde - mám totiž doma přesně tuhle PS/2 myš, co jsi koupil, ale nějaký rarach u ní ztratil kuličku i s tím spodním krytem - takže je z toho jen nefunkční byť stylová maketa. A tak mně napadlo sehnat dle tvého rozměru stejnou kuličku z jiné staré myši , a když myš nebudu při pohybu zvedat, můžu ji začít při testování starých PS/2 možná i používat ! ;)
Já ti pak vyfotím i ten kryt, napíšu ti rozměry a ty si ho pak splácáš :D Jinak já jsem taky jednu kuličku doma ztratil, vůbec netuším, kde může být, tak jsem jinou z jiné myšky musel použít do další myšky, takže mám taky myšku bez kuličky :)
Sany napsal(a)
Jj, pokud bys ten kryt mohl nafotit, muze se to hodit... nic podobného asi jen tak nevyrobim, ale min. se muzu podivat na jinych mysitkach, jestli to nebude podobne :)
Tak kulička i s myškou dorazila, teď jenom najít šupleru, abych ji mohl změřit, ale zatím se mi ji nedaří najít :D
Tak šuplera nalezena kupodivu na svém místě v nářadí :D a jestli měřím dobře, tak kulička má průměr 2.54 až 2.55mm, je to přeci jen dost hystorická šuplera, ale snad to čtu dobře :), k té krytce se dostanu později, už jsem měl být na cestě do práce :D
Sany napsal(a)
Super - díky a jsem služebníček :) Nemáte už někdo náhodou 3D tiskárnu, že bych si ten kryt nechal vytisknout ? ;)
Není zač a nejlevněší 3D tiskárna je stále příliš drahá, 21K za cosi kvádrově (krychlově) kovovýho fakt nedám, i kdybych na to měl :)
Sany napsal(a)
Bezva obrázek, pohladí na duši :) Monitor je dostatečně retro, ale chce to aspoň ještě nějakou non-IBM a nejlépe mechanickou klávesku bez Win tlačítek - ta jsou poněkud velká moderna na starou dobrou 386ku s max Wfw 3.11
Když už IBM, tak všechno IBM :) Ten monitor sice vypadá retrově, ale oproti počítači je to taky dost moderna a tu klávesnici tam mám jen proto, že jinou PS/2 nemám - zatím :/ Jinak jsem fakt štěstím bez sebe, vůbec bych do sebe neřekl, že budu natolik šikovný a dám ho do provozuschopného stavu :D
LubikCZ napsal(a)
Beru zpět, ten monitor zase až taková moderna není - Manufactured: June, 1995, jsem myslel, že je mnohem mladší :O
Jj, poznáš jednoduse - jak je na cemkoliv tohle stary "kulaty" logo Compaqu, je to uz dost retro (i pro tve IBM :)
Ja uz se taky vyhledove chystam podivat na muj 55SX a mam dokonce zanovni orig. Dallas jako nahradu - jen nevim jestli taky není KO, tak jsem zvedav a doufam ze to dovedu do stejného supr stavu jako mas ty na fotce ^^
56ka ma nastesti klasickou lithiovku nebo tak aspoň tak vypada - doufam ze to není zas nejaka IBM proprietarni mrcha.
Ale cerstve mam uz i jeden 55SX od soukr. sberatele :) Az bude chvilka casu urcite nafotim. Je to na dobre ceste - funguje a sviti, disk se toci a stejne chyby BIOSu jako jsi mel ty, ale s rozdílem ze mi zatím bootuje pouze referencni disketu, nic jiného ani systemovku dosu to nezere. A navíc ani nenajizdi do Basicu, zrejme není v ROMce vůbec umisten - tak jsem opravdu zvedavy, jak tam v pripade potřeby provedu ty zmeny v CMOS... V nejhorsim to vymazani budu muset provest v jinem pc, pokud to pujde... anebo ten Dallas poslu na vylet k hodnému strejdovi Lubikovi :))
Tak jsem zkusil klasický již známý postup s resetem CMOS a použitím ref. diskety, což nepomohlo, tak jsem vrátil původní stromeček a to už v pohodě naběhlo. To (asi) znamená, že stromečky se nemají zaměňovat, i když to s tím druhým v pohodě nějakou dobu jelo a nebo tam byl prostě kvůli nějaké nečistotě špatný kontakt kabelu se stromečkem nebo stromečku se slotem. Nevím čím to mohlo být, ale jsem rád, že to zase šlape :)
Pár otázeček nejspíš jen pro Sanyho: Jaký je rozdíl mezi MCA VGA a XGA2 (popřípadě XGA) grafickými kartami? Nebo lepší by bylo se zeptat, která je z nich lepší - výkonější? Je někde nějaké srovnání? No a ještě jedna: Jaké nejvýkonější 55SXko se vůbec dělalo? Nějak nejsem schopen to dohledat :( Díky Všemocný :)
Ahojda, co jsem se tak dival, tak v nejnovejsi verzi referencni prirucky (PS2_Model_55_Technical_Reference_Oct90.pdf) jsou uvadeny 2 mozne varianty System board v modelu 55SX (Type 1 a Type 2), nicmene obe osazeny 386SX-16MHz.... takze pokud mas zalusk na neco vykonnejsiho, model 55SX nebude to pravy orechovy :)
S MCA je to poněkud slozitejsi, v zakladu byva PS/2ka vybavena onboard adapterem VGA, klasika... no a navic pak muzes do PS/ky osadit pridavny adapter XGA / XGA-2 (pro graficke rezimy s vysokym rozlisenim, ta novejsi XGA-2 jich asi umi vic, a mel by je aspoň co jsem zjistil zvládat i bezny SVGA monitor). A pokud jsem to z dokumentace spravne pochopil, mas pak 2 moznosti :
- pokud tu XGA kartu osadis do bezneho MCA slotu, tak ji bude maly predni kousek konektoru precuhovat mimo slot a pak takova grafika jede v rezimu standalone - tedy u takove PS/2 je pak jeden monitor pro beznou onboard VGA a druhy kvalitnejsi / vetsi monitor (napr. nejaky pekny multi-sync) pro specializovane vyuziti v dobovem sw, který to podporuje. Je to pak podobne, jako jsi kdysi mohl v ACADu mit Hercules monitor pro texty a VGA monitor pro grafiku.
- a druha moznost je, ze na mobo je zpravidla jeden MCA konektor delší - o takzvane Auxiliary Video Extension, pripadne Base Vide Extension. Do tohoto jednoho delšího slotu pak XGA karta padne uz kompletne, nic uz nikde necouha mimo a cele se to pak ma chovat tak, ze to prevezme vystup onboard VGA grafiky a slouci ho se svým vlastním video vystupem. Takze pak jeden oba graficke režimy na jednom monitoru, a karta si zrejme pomoci sw voli, co ve vysledku zobrazuje, da se rict PC klasika :)
Cele jsem to ale zatím nastudoval pouze teoreticky, nicmene jednu XGA MCA kartu mam k dispozici (osazena v normalnim MCA slotu a co jsem koukal, pujde do AVE slotu presadit), tak to jednou az bude cas prubnu.
Vic info v pdf nize a pripadne na celem tom webu mcamafia.de je mnoho velmi zajímavých informaci pro dlouhe jarni vecery :
http://www.mcamafia.de/pdf/mcaslots.pdf
Jak jsou na tom XGA vykonnostne ve srovnani s VGA jsem ještě nezjistoval, tak to chce pripadne zapátrat a zde publikovat pro sirsi veřejnost :)
PS. Nekdy uz si z toho vseho, zvlast když ty nase krabice nedelaji to co by mely, pripadam spis ne-mocny :)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online: MilasPce
29 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 713
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1436
Nejnovější uživatelé:
gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki, awlo, Jiří Dobrý, Milsa, LogisofterAdministrátoři: Sledge: 5652