Micro Men – sir Clive Sinclair, ZX Spectrum, Acorn …

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

O starých hrách, starých počítačích a o historii výpočetní techniky vůbec se moc filmů netočí. Pár dokumentů o Atari, pětidílná série "Rise of the Video Game" aka ""I, VIDEOGAME" na Discovery Channel, televizní snímek "Pirates of Silicon Valley". Napadá vás něco dalšího? Samozřejmě kromě nového docudrama z produkce BBC - Micro Men.

Počátek osmdesátých let. Videoherní konzole jsou několik let na trhu a na scénu nastupuje další důležitý milník - domácí počítač (mikropočítač). Výrobci jeden za druhým chrlí na nenasycený trh své 8bitové stroje. Na americkém trhu řádí Atari, Apple a Commodore, zatímco leaderem v Evropě se stávají počítače společnosti Sinclair Research, čelící konkurenci ze strany firem Acorn, Commodore a Amstrad.

Micro Men – sir Clive Sinclair, ZX Spectrum, Acorn …

Micro Men dokumentuje počátek, vzestup a pád britského počítačového impéria. První hektické pokusy výrobců dostat na trh co možná nejrychleji funkční počítač. Rozhodnutí sira Sinclaira vyrobit počítač, který půjde prodávat pod magickou hranicí 100 liber. Vzestup celého odvětví generujícího obrovské zisky. A po několika letech splasknutí bubliny a pád.

Micro Men – sir Clive Sinclair, ZX Spectrum, Acorn …

Po filmové stránce jde o slušné a poctivé řemeslo, přesně tak, jak se na kvalitní televizní produkci sluší a patří (něco, o čem si Česká Televize může nechat zdát). V roli šéfa Acornu potěší skvělý Martin Freeman. Samotného Sinclaira hraje mě neznámý Alexander Armstrong, jediný výraznější rušivý element. Ne snad kvůli herecké impotenci, ale kvůli příšernému namaskování. Sebevypjatější scénu dřív nebo později potopí jeho příšerná gumová pleš. Prostě na ní nejde nezírat! Atmosféře filmu rozhodně pomáhá kombinování filmových záběrů a archivních materiálů. Zvlášť televizní reklamy na ZX jsou i po letech prostě cool.

"We could have been the Brittish IBM.....now look at us!"

Micro Men je příjemný malý film o fascinující době. Příjemně doslovná tečka na závěr filmu vás svede k přemýšlení "co by, kdyby". Co kdyby Sinclair nebyl posedlý vývojem osobního elektrického vozítka a Acorn neměl tu smůlu, že skončil s plným skladem neprodejných strojů? Co kdyby nakonec spojili své síly a dokázali odolávat konkurenci, která se na ně ve formě IBM PC valila ze zámoří?

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Micro Men – sir Clive Sinclair, ZX Spectrum, Acorn …"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle