Marathon, jablečná klasika nyní i na vašem PC

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Zatímco písíčkáři se bezhlavě pouštěli do řežeb pekelných a na Amize se trpělo u špatných napodobenin (a teď to schytám...), jablíčkáři se mohli pomazlit s Marathonem. Marathon je klasická 2.5D/3D střílečka, ne nepodobná Doomovi. Jakpak by taky ne, vyšla v roce 1994, na polygony čas ještě nedozrál.

Pochybuji, že Marathon někdo z vás hrál. Apple tu příliš rozšířený nebyl, osobně si matně vybavuji nepříliš pochvalnou recenzi z některého Score na Marathon 2. Série Marathon her má všehovšudy tři díly, z nich na PC oficiálně vyšel právě jen díl druhý. Nyní si ale můžete vychutnat celou trilogii na skutečném počítači vašem PC. Všechny tři díly byly předělány do enginu Aleph One, který vychází ze zdrojových kódů hry Marathon 2.

Engine nativně podporuje Marathon 2 a Marathon 3, první Marathon je hratelný ve formě fanouškovské konverze. Aleph One navíc není omezen platformou, vedle MacOS rozjdete Marathon na Windows a Linuxu.

Marathon, jablečná klasika nyní i na vašem PC

Máte-li tedy herní sucho, rádi hrajete klasické 3D střílečky a nebaví vás dokola protáčet obehrané epizody z Doomu, Marathon může být zajímavou alternativnou a příjemným vyplněním dlouhých zimních večerů. Sám jsem hru ještě nezkusil, ale píšu si jí do deníčku, uvidíme, co se z toho vyklube. Dle wikipedie je oproti ostatním FPS hrám té doby Marathon propleten košatým sci-fi příběhem, což rozhodně nemusí být na škodu.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Marathon, jablečná klasika nyní i na vašem PC"

  • Robotron3 napsal:

    Marathon 1 jsem kdysi hral, ale priznam se, moc se mi nelibil. Oproti Doomu se tam snad dalo i rozhlizet nahoru a dolu, i par vylepseni tam bylo, vyssi rozliseni a tak (pokud me pamet nesali), ale i taj Marathon nesahal Doomovi ani po kotniky. Prislo mi to divny a osklivy. Neco jako Alien Breed 3d a Breathless, abych si taky rejpnul ;)

  • Neny napsal:

    hmm, tak to vidím poprvé, nevypadá to špatně :-)

  • ehee napsal:

    Mně se to valí na disku už nějakou dobu a ještě jsem se k tomu nedostal.
    Tak mě napadlo, že by se hodil přehled předělaných enginů statších her na nový HW. I k ZDoomu jsem se tenkrát dogooglil náhodou.

  • joe napsal:

    … marathon 2 som hral na PC, znechucujuco dysharmonicke farebne kombinacie, MAC dumovka, ktora sa hraje, ak uz nic ine po ruke nie je /DOOM, Duke je ina liga/, AB3D I+II su vyborne amiga dumovky a pri pohlade na PC fps hry, kt. sa snazili konkurovat klasickemu DOOM 1+2 ide o nadpriemerne hry.

  • thebastard napsal:

    Maraton som hral u kamosa :) v 96?

  • Neny napsal:

    obrázek ze hry připomíná trochu Albion :-)

  • LubikCZ napsal:

    Tak už stahuju všechny tři, nejsem tohoto žánru úplně příznivec, ale Dooma a Wolfa a pár dalších jsem kdysi hrál, tak proč tyto taky nezkusit :-))

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle