#hvdosdev

Výstava Pravěk počítačů – „pohled do zákulisí“

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

19 patronů přispívá částkou 2128 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Několik měsíců zpět vám Lano podal reportáž z výstavy Pravěk počítačů, která se konala v kroměřížském muzeu. Kromě nadšeného jásotu nad faktem, že se něco podobného v naší zemičce vůbec koná, jsme si ani já, který jsem výstavu také navštívil,  ani Lano neodpustili hrstku kritických komentářů.

A právě na kritické komentáře reagoval spolutvůrce výstavy a majitel vystavených strojů, Bronislav Zaoral. Za reakci děkuji a došlý e-mail  s jeho dovolením zveřejňuji.

Jak je vidět, pořádání podobné akce není žádný med a je třeba poprat se s problémy, které mě osobně při kritických připomínkách ani nenapadly. Ať tak či tak za výstavu obrovský dík, exponáty jsem si prohlédl se zájmem a posvátnou úctou, o čemž svědčí následující fotografie, kdy se hluboce klaním báječným strojům výrobce Commodore!

Výstava Pravěk počítačů – „pohled do zákulisí“

A nyní již k emailu:

"Dobrý den,
se zájmem jsem si přečetl Váš článek i Vaše kritické připomínky, které jsem si přečetl k výstavě o počítačovém pravěku. Jelikož jsem vlastníkem počítačů a spolutvůrcem výstavy, rád bych k Vašim poznámkám přidal alespoň trochu vysvětlení. Neberte to ani jako omluvu chyb či obhajobu, ale pouze jako vysvětlení.
1) vím že mám sbírka není kompletní a že v ní chybí řada kousků, které bych rád vlastnil a ještě raději ukázal a jako sběratele mě to mrzí ještě více než Vás. Nicméně, jsou to počítače, které se mi povedlo nashromáždit včetně stavu dokumentace a ani to co mám, se nepodařilo vystavit všechno. Důvod je jediný, ani ne snad nedostatek prostoru, jakož nedostatek skleněných vitrín. Sám ředitel muzea Ing.Stránský, který k úspěchu výstavy svým zanícením velmi napomohl, mi potvrdil, že ještě na žádné z výstav nebyly použity kompletně všechny volné skleněné vitríny, které muzeum vlastní, jako se tomu stalo právě zde. To bylo i důvodem, že se šetřilo s místem a k počítačům už nebyly vystaveny monitory, další tiskárny a že řada počítačů a jejich kompentů byla neorganicky z kapacitních důvodů uložena u jiných značek. Mohli jsme sice z estetických a popisných důvodů skloubit počítače podle značek, či podle data vzniku, ale také bychom potom vystavili pouhou polovinu exponátů a to se beze studu přiznávám, že jsem nechtěl. Také proto jsem musel oželet větší popisy vystavených exponátů a odkázat návštěvníky na popisy počítačů, které byly k dispozice svázané na stolku u průvodkyně. Pro ty, kteří požadovali, abych vypracoval tištěný katalog vystavovaných počítačů, musím skromě uvést, že nemám autorská práva k uvedené dokumentaci a nechci a nemohu se chlubit texty, který jsem nenapsal.

2) Mnoho z Vás mělo problémy s tím, že výstava není dostatečně interaktivní. Určitě je co zlepšovat a právě to je hlavním důvodem, proč jsem se rozhodl Vám napsat. Věřím, že i Vám jde o to, aby případná další výstava, či spíše založení opravdového muzea výpočetní techniky, který je mým snem, ukázala, co dokázali naši společní počítačoví "mazlíčci" a jaké perfektní programy na nich běhaly. Proto bych Vás na tomto místě chtěl poprosit, abyste jako počítačoví nadšenci dokázali naprogramovat emulátor, který byl přestál i laické zacházení návštěvníků, problémy s kalibrací josticků, umožnil snadné nahrávaní her do počítače a to v dostatečném počtu s předem připraveného souboru a hlavně, aby ho byla schopna zprovoznit i osoba nepostižená hlubšími počítačovými znalostmi. Řeknete, že to vše je hračka, ale já si to po zkušenostech z výstavy tak úplně nemyslím. A to se kluci z bývalého klubu v Prostějově poctivě snažili dát takový emulátor s hrami dohromady.

3) Jinak co se týče zprovoznění samotných počítačů, přiznám se rovnou, že už k tomu nemám odvahu. Zvláště poté, co se mi při předvádění zakouřilo z Atari 800XL, na které jsem pro spolehlivost nedal dopustit. O Maťovi a jiných strojích ani nemluvě. Ty byly poruchové již při výrobě. Navíc nebylo možné zajistit osobum která by každé ráno počítače dokázala nastartovat a dohlížet i na jejich bezproblémový chod. Bohužel, nejsem rentiér abych nemusel pracovat.

4) Ce se týče dokumentace, zamyslili jste se nad tím, dát dohromady i historii české sinclair, didaktik atd. scény. Byli byste schopni ji dát na papír. Vždyť je to i o Vás.
Na závěr mi dovolte, abych Vám popřál vše nejlepší po celý rok 2012 a pokud se rozhodnete mi v mém snažení pomoci, ozvěte se mi prosím na můj e-mail bzaoral@iol.cz."

Osobně bohužel nevím, čím přispět, o programování a československé 8bit scéně vím pověstnou prdlačku. Ale jsem si jist, že se mezi vámi pohybují mnohem zdatnější jedinci, než jsem já! ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Výstava Pravěk počítačů – „pohled do zákulisí“"

  • Brada napsal:

    Pan Zaoral se do nas obul plosne, take jsem tento mejl dostal – moc si vazim toho ze mel odvahu a jako prvni vlastovka u nas neco takoveho podniknul. Pozitivni dojem z vystavy samozrejme prevazuje nad dojmem negativnim, tecka.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle