Masivní Bomberman

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Bomberman, Atomic Bomberman, Super BombermanMega Bomberman, DynaBlaster... ať zvedne ruku ten, kdo Bombermana nikdy nehrál! V mém okolí byl Atomic Bomberman svého času nejpopulárnější hot-seat řežbou, a ani klasický Bomberman pro DOS, který jsem servíroval já, žádnou z návštěv neurazil.

Úplně původní Bomberman pro 8bitové počítače (a NES) spatřil světlo světa roku 1983 a dle wikipedie se série od té doby rozrostla na neuvěřitelných 70 her. V našich končinách jsou patrně největšími zářezy Atomic Bomberman, který okupoval nejedno kancelářské či školní PC, a Dyna Blaster, což je evropský název pro 16bitový port Bombermana z roku 1990.

Jak si zajisté zdatnější počtáři během mého blábolení spočetli sami, je tomu 30 let, co se na obrazovkách poprvé objevil křížový výbuch, a jen o pár vteřin méně, co první hráč zlikvidoval sám sebe vlastní explozí. (To byla taková moje specialitka, mohu-li se skromně pochlubit.)

Já jsem říkal, specialitka...

Já jsem říkal, specialitka...

A protože 30 let není jen tak, chtělo by to nějakou menší oslavu. Pokud jste snad příliš líní nahazovat DOSBox, zkuste Bombermine. Nejde o nic menšího, než pyramidálně nářezovou online verzi hry, která umožňuje multiplayer až pro 1000 hráčů najednou! Ne, netopím se v laciné whisky, povídám čistou pravdu!

Grafika je téměř do puntíku okopírovaná z předlohy, kteréžto odvážně tvrzení dokazuji přiloženým screenshotem. Herní pole je samozřejmě o chlup větší, 1000 hráčů je 1000 hráčů (tzn. jeden kilohráč). Bomby vybuchují, protihráči intrikují, power-upy powerupují a já umírám jak na běžícím páse. Takže všechno při starém.

Bombermine je aktuálně v beta stadiu, což mimo jiné znamená, že nefungují registrace, je možné hrát jen jako host, a hra je prostá jakýchkoliv zvuků. Což jsem já, liška podšitá, vyřešil spuštěním DynaBlastera na pozadí.

Pokud vám snad tyhle MMO záležitosti příliš nevoní, a máte to radši sólo, můžete si dopřát trochu herní samohany na oldgames.sk, kde naleznete původní verzi Bombermana on-line.

Masivní.... biče

Masivní.... biče.

A teď jsem si uvědomil, že MĚ bude třicet za rok a půl. Aj do piči, je to tu...

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Masivní Bomberman"

  • Neny napsal:

    Bomberman je MEGASUPERTRUPERPAŘBA ! ! ! ! Co jsme se nasmáli s mladou když jsme bojovali proti sobě :-))))))

    PS: tak to jsi ještě mlaďoch Sledge !

  • LubikCZ napsal:

    Blábolíš pěkně :D Stará láska nerezaví… a do starého železa nepatří. Hned si to jdu vyzkoušet :) A jen k tomu věku, mě je 6 let po 30 a v pohodě, jen by to chtělo vyměnit práci za zaměstnání :D

  • Neny napsal:

    tak to jsme tu všichni tak nějak okolo 30, to je dobrý ne ? Ostatně, to je dobře, alespoň je tu klid a jsme naladěni na stejnou vlnu :-)

    • Fritol napsal:

      Všem ne. Mně je 16 a váš web čtu už pár měsíců, ale nikdy jsem se neúčastnil diskuzí. Každopádně moc pěkné čtení a musím pochválit majitele stránek že něco takového provozuje. Pravděpodobně jediný v ČR. :)

  • Sledge (admin) napsal:

    Taky u vchodu prohlížim občanky a pokládám záludné kontrolní otázky (Romero je a) herní designér / programátor, b) čokoládový bonbon obalený kokosem…)

  • Retro Borec napsal:

    Atomic Bomberman byl a je ultimátní zábava, ještě teď umím perfektně napodobit spoustu zvuků, třeba takové to „smi“ nebo „all right“. A na věk si nestěžuj, já mám 30 za pár měsíců!

  • Neny napsal:

    safra, ten onlinový Bomberman http://bombermine.com/#/ je MASAKR !!!!!!!!!!! :-))))))

  • LubikCZ napsal:

    Chci se zeptat, u toho „Bombermine“ se nemůžu přihlasit pokaždé pod stejným nickem?
    Včera jsem si to chtěl zahrát na netbooku, ale nešlo mi to, tak se pod stejným nickem chci přihlásit na stolním pc a hlásí mi to „This nickname is already taken“ – „Tento nick je již obsazen“, co s tím? :'(

    • LubikCZ napsal:

      Zřejmě jsem na to přišel, já jsem se ne“logoutoval“ :D Jo a k tomu, že mi to nejde, je to Operou, v „ohnivý lišce“ to jede :)

  • ... napsal:

    Nejlepší je stejně Master Blaster na Amize.

  • Harry napsal:

    Já strávil řadu hodin u DynaBlastera, dohrál jsem to, parádní věc. Až bude víc času, kouknu se na ty online verze, to je vždycky ale nebezpečné na čas, což jsem poznal třeba u Duny2 online, kterou jsem prostě MUSEL dohrát za všechny rody..
    PS: V poslední větě máš hrubku jako řemen :)

  • Filip napsal:

    Je atomic bomberman aj na 3???

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle