Upečeno v garáži: Princess Rescue (Atari 2600) a Request In Peace (ZX Spectrum)

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Že mrtvé platformy nejsou mrtvé zas tak úplně nám neustále dokazuje aktivní homebrew scéna, která chrlí nové tituly i pro ty nejzapomenutější a nejstarší stroje.

Princess Rescue už jsem před několika měsíci psal, tenkrát se ovšem o hře mluvilo jednoduše jako o klonu klasiky Super Mario Bros. pro konzoli Atari 2600, navíc šlo o pouhé demo. Nyní si můžete objednat naprosto reálnou cartridge se hrou obsahující plných 16 levelů! Výroba je omezená na 100 kusů, po jejich rozebrání bude hra dostupná už jen jako stahovatelná ROMka.

Když si vzpomenu, že jsem pochyboval, zda je hra schopná běhu na reálném hardware... já malověrný! Takže přátelé, ano, na prastarém Atarku nyní můžete prohánět italského instalatéra až do zblbnutí. Grafika je oproti NES verzi pochopitelně mnohem jednodušší, nicméně gameplay vypadá překvapivě podobně.

princess-rescue

Že vám konzole příliš nevoní? Dobrá zpráva: druhým zajímavým titulem je Request In Peace, novinka pro legendární ZX Spectrum. Radost trochu kazí fakt, že pro spuštění je potřeba ZX vybavené 128kB operační paměti, ale co se dá dělat, doba pokročila a nároky nového software jsou neúprosné!

V roli správce hřbitova budete bojovat proti zemřelým, kteří ten věčný odpočinek ne a ne brát vážně. Ztracené duše si žádají dar a jen ty, které ho dostanou, spočinou v pokoji. A neobdrží-li dar včas, nebo dokonce vůbec? Pak se střez, smrtelníče, démon strašlivý ti sny v noční můry obrátí!

Hra je dostupná zcela zdarma, jen ty kazety si budete muset koupit :)

rip_1

Škoda, že co se retro PC (tedy DOSu) týče, homebrew, až na pár výjimek typu Linux Tycoon, v podstatě neexistuje. Inu, nechme tomu ještě pár let, třeba se to nakonec nějak vyvrbí.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Upečeno v garáži: Princess Rescue (Atari 2600) a Request In Peace (ZX Spectrum)"

  • kotyz napsal:

    Jo, homebrew scéna pořád žije, nedavno vyšla romka s tou indie hrou Oh Mummy na Segu Megadrive. Jelikož Segu zatim nemam, tak to hraju v emulátoru PGen na Playstationu 2. Ale originál by byl lepší, hlavně kvůli tomu ovladači, tady si furt nepamatuju který tlačítko je který a většina jich tam nedělá vůbec nic…

    • Sledge (admin) napsal:

      Jop, zaregistroval jsem, že to dali volně ke stažení. Měl bych si to zahrát, na Amstradu jsem to sice proháněl, ale už si ani nepamatuju, o co tom vlastně šlo :)

      • kotyz napsal:

        Jo mě by se taky hodil nějakej návod jak se to má vlastně hrát. Grafiku a zvuk to má pěknou a má to obsahovat i tu originální verzi z osmibitů z roku 85, tu sem nezkoušel. A už sem zjistil jak sou namapovaný ty tlačítka – čtvereček funguje jako A, křížek jako B a kolečko jako C, šipky a start fungujou jako šipky a start a select vyvolá menu pgenu. Další zajímavost, ten emulátor má v sobě několik amigáckejch modů a pokaždý když se vyskočí ze hry tak hraje jiná muzika, poznal sem třeba stardust memories od jestera z world of commodore 1992 dema. Sou tam asi ještě tři další, sou mi povědomí ale název nevim. A v credits to taky neni. Kdyby to z toho tak šlo vytáhnout…

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle