Ur-Quan Masters HD: legendární Star Control 2 v novém kabátku

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Abychom se dostali až k Ur-Quan Masters HD, musíme si udělat takovou malou stopovačku napříč časem a prostorem.

Všechno začalo roku 1990, kdy spatřila světlo světa hra Star Control. Zajímavý mix akce a strategie odehrávající se v hlubokém vesmíru, kde proti sobě, jak originální, stojí dvě znepřátelné frakce - klaďasové z Alliance of Free Stars čelí strašlivé hrozbě démonických zloduchů z Ur-Quan Hierarchy. Hráč v roli jedné z jmenovaných stran kontroluje flotilu vesmirných plavidel a jeho úkolem je kolonizace, obsazování a opevňování planet spojené s posilování zmíněné flotily. Vzájemné souboje probíhají ve stylu absolutní klasiky Spacewar!

O tři roky později si hra vysložila po všech stránkách propracovanější pokračování. Aliance prohrála, Hierarchie systematicky ničí poslední ostrůvky odporu, lidé jsou téměř vyhlazeni.

Star Control 2 klade mnohem větší důraz na příběhovou složku, do mixu akce a strategie se tak vloudila ještě adventura. V jistých ohledech je dvojka ne nepodobná jiném žánrovému hybridu - Dune. A právě druhý díl, ač v roce 1996 následován dílem třetím, si vydobyl status kultu. Najdou se i tací, kteří Star Control 2 považují za nejlepší hru všech dob.

Ur-Quan Masters HD: legendární Star Control 2 v novém kabátku

Ne, to nejsou Aštar Šeran a jeho sličná otrokyně nad vesnicí ještírků...

Proč je tak populární? Inu, vedle netradičního skloubení žánrů nabízí i relativně propracovaný příběh, desítky narážek na klasická sci-fi díla a především unikátní styl a humor, jakkoliv se to v situaci, kdy osud lidsta visí na vlásku, může zdát nevhodné.

Zde by mohla krátká vzpomínka na Star Control 2 skončit, ale...

Původní tvůrci v roce 2002 uvolnili zdrojový kód 3DO verze Star Control 2 pod GPL licencí. To byl začátek projektu The Ur-Quan Masters, moderního multiplatformového portu, který je dostupný zcela zdarma. Proč Ur-Quan Masters? Jednoduše proto, že na značku Star Control má práva někdo jiný. V aktuální verzi je port po herní stránce identický s originálem, po stránce audiovizuální je na tom lépe. Nejen, že jde bez problému provozovat ve vyšším rozlišení s vyhlazujícími filtry, ale dokonce jsou dostupné i hudební balíčky s novými skladbami.

A nyní, na samém začátku roku 2013, jsme se dočkali další kapitoly v boji ušlechtilého lidstva proti emzáckému neřádstvu. Projekt Ur-Quan Masters HD přidává k již téměř perfektnímu portu novou grafiku. A co víc, nejde o nějaký psychedelický experiment pološíleného patlala, nová grafika poctivě vychází z originálu, zachovává původní styl, jen přidává více detailů a vyšší rozlišení. Ostatně, srovnejte sami obrázky z intra:

Ur-Quan Masters HD: legendární Star Control 2 v novém kabátku

Není důvod čekat, stahujte! Celý balík obsahující jak novou grafiku, tak hudbu i dabing, má cca 600MB, na disku to máte za pár minut. Garantuji vám, že pokud se u vás rozvinula pokročilá závislost ns FTL, budou vám Ur-Quan Masters HD přinejmenším sympatičtí ;)

Btw. hru si v původní podobě můžete také zakoupit na GOG.

A pokud si stále nejste jisti, že je to hra pro vás, mrkněte na oficiální trailer:

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle