Hráli jste: Network Q RAC Rally Championship?

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Drobná inspirace sérií "Have You Played" z rockpapershotgun.com je neúmyslná, čistě náhodná... a naprosto zjevná.

Krátký časový okamžik bylo možné díky Humble Bundle získat zdarma rally závody DiRT 3 - jako správný strýček Skrblík jsem samozřejmě neváhal a nabídku promptně využil. A v mezičase, kdy se skrz mé nevalné internetové připojení cedily gigabajty dat, jsem zapátral po nějaké DOSové rally klasice.

Narazil jsem na Network Q RAC Rally Championship a po prvních ujetých metrech mi cvaklo, že tohle už jsem přece kdysi hrál! Netuším, kudy se ke mně hra dostala, mám podezření na cover CD nějakého tuzemského herního magazínu, nicméně Škodu Felicii řítící se zasněženou krajinou si vybavuji jasně. Stejně jasně, jako dokonale fotorealistickou grafiku a do posledního výbuchu válce a zachrochtání výfuku věrně vyvedený zvuk motoru... eh. Holt jako obvykle je nostalgie mocnější reality.

rally-01

Ovšem na 20 let starou hru se Rally Championship hraje pořád velmi svěže! Fyzikální model má sice k realitě stejně daleko, jako Staropramen k živé vodě, nicméně vozy se v rámci možnost chovají uvěřitelně a předvídatelně. Tratí je přehršel (28), automobilů dostatek (6), grafika na maximální detaily účel plní a zvuk... no, ten je sice slabší, ale zase je tu obsáhlý soundtrack, takže to podivné rachtání, které připomíná vybuchující petardy, a které se ozývá po celou dobu jízdy, hře s přimhouřením oka odpustím.

Zvlášť, vezmu-li v potaz množství příjemných detailů, jako je např. poškození vozu (a z něj vyplývající opravy v průběhu šampionátu), nastavení vozu, bláto ulpívající na kapotě, proměnlivé počasí, poctivé závodění, kdy jeden závod můžete jet i půl hodinky, krátká předělová videa, možnost v nastavení obtížnosti navolit šířku tratě, apod.

rally-03

Jak název napovídá, hra je inspirována reálnou britskou RAC rally, z čehož bohužel vyplývá jedna drobná bolístka - tratí je sice mnoho, ale jsou si vizuálně velmi podobné, takové typicky anglicky deštivé a šedivé. Na exotické lokace si tentokrát hráč musí nechat zajít chuť. A na druhou stranu mě mrzí, že v čistě britské rally hře (od britských vývojářů Magnetic Fields - ano, Lotus) není k osedlání legendární Mini Cooper :(

Ale jinak - jako jo. Věk sice automobilovým simulacím většinou příliš nesvědčí, ale Network Q RAC Rally Championship se pořád dá hrát. Mě osobně baví snad víc, než onen v úvodu zmíněný DiRT 3. Já vim, jsem divnej pavouk...

Kdyby jste si snad hru chtěli zahrát, pak *kašelkašel*ulozto*kašelkašel*. Je tam plná 500MB verze, jen pozor na rozzipování, je to zabalené nějak divoce, použijte utilitu z přiloženého popisu.

rally-04 rally-05rally-07 rally-08 rally-09 rally-10rally-06

 

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste: Network Q RAC Rally Championship?"

  • Lukáš Lev napsal:

    Jakmile jsem tuto hru tady spatril, hned se me vybavily vzpominky, jak jsme ji s kamaradem hravali. Sice demo, kde byla snad jen jedna trat a dve auta. Stridali jsme se a soutezili, kdo tu trat dojede nejrychleji…. Boze to je let

  • Neny napsal:

    Tak tohle je moje jedna z nejoblíbenějších rallye her, hlavně i díky tomu, že tam byla Škoda Felicia, tou jsme s kamarádem jezdili nejvíce a bavili jsme se spousty hodin… pěkné vzpomínky mám na tuhle hru… Díky za připomenutí.

  • Srb napsal:

    Skvela hra. Zabavna jednak diky Felicii, jednak diky peknemu zpracovani kokpitu. V pc ji jeste mam, jen ten cas je kapanek proti ni. :))

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle