S.D. Bob „Snake“ Plissken

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Je obrovskou tragédií herního průmyslu, že nikdy nebyl schopen vyprodukovat oficiální hru s největším tvrďákem všech dob, mistrem zastřeného hlasu, jednookým a jediným opravdovým snejkem.

snake-plissken-01

S.D. Bob "Snake" Plissken je přitom bad ass pro akční hru jako stvořený. Vládne přesnou muškou, v zápase mano-a-mano díky vrozené lstivosti nemá soupeře, jeho cynismus a bystrá mysl jsou garancí vysoké kadence vostrých hlášek, a co je nejlepší - Snejkovy pochybné morální hodnoty mu dovolují kreativní řešení neohlížející se na nějaké ty omezující společenské konvence.

Pokus o oficiální hru, Snake Plissken Chronicles, skončil s nulovým výsledkem, nepočítáme-li promo video. Naštěstí jsou tu kreativní fanoušci, kteří neradostnou situaci aspoň trochu zachraňují...

Sad story. You got a smoke?


Snake Plissken: Surfin' U.S.A.

Hra vznikla roku 2011 v rámci Ludum Dare, známé soutěže v rychlotvorbě her. Inspirací je nechvalně proslulá surfovací scéna z Escape from L.A., ve které Snejkovi podá pomocné prkno hipík Peter Fonda. Jde o skvostnou ilustraci, jak strašlivě veliký je Snake frajer - jen on může stát poprvé v životě na surfu, navíc s prostřelenou nohou, a bez obav se svézt na vlně tsunami. Jeden se nediví, že z toho Steve Buscemi málem vytlačil oči z důlků. Hra samotná je velmi nekomplikovaná - sestřelujete barely, které následně padají na záporáky vespod obrazovky, a další záporáci na vás dotírají zezadu. Zamrzí naprostá absence zvukového projevu, vzhledem k šibeničnímu času na dokončení hry se ovšem není co divit.

snake-surfing

You'd better hope I don't make it back!


Escape from New York

Klasická 2D hopsačka pro osmibitové počítače Commodore 64. Nejde o zapomenutý klenot z let osmdesátých, ale o fanouškovský projekt z roku 1999. První dojem je skvělý. Na úvodní obrazovce nás uvítá sám Snake, k čemuž zní znamenitě zpracovaný hlavní hudební motiv z filmu. Hraje se to bohužel prabídně. Nepřátel je příliš, jejich střelám je kvůli chaosu na obrazovce obtížné se vyhnout, a akce samotná je nudná a monotónní. Snesitelné je to jedině se špetkou poctivého cheatování.

snake-escape-c64-01 snake-escape-c64-02 snake-escape-c64-03

Your rules are really beginning to annoy me.


Die Klapperschlange

Neděste se názvu, tento fanouškovský titul totiž vznikl v Německu a Die Klapperschlange je tamní oficiální distribuční název filmu Escape from New York. V překladu to znamená chřestýš. Opět nás přivítá hudební motiv z filmu, tentokrát ovšem o poznání hůře zpracovaný. Hra samotná má minimálně tři části, všechny inspirované filmem. V části první přistáváte kluzákem na střeše mrakodrapu, v části druhé běžíte ulicí a uhýbáte chmatavým prackám místních pošuků, a konečně v částí třetí uháníte přes zaminovaný most. Po stránce herní je to opět mizerné, ale je to aspoň mizerné třikrát!

snake-klapper-01 snake-klapper-04 snake-klapper-02 snake-klapper-03

Fuck you, I'm going to Hollywood...


Escape From Manhattan

V celé hře se sice jméno Snake Plissken ani jednou neobjeví, ale zdroj inspirace je zjevný. V Escape From Manhattan pro Sinclair ZX81 musíte nejprve přistát s kluzákem na střeše věžáku, v čemž vám brání ostatní budovy, které je před přistáním nutné srovnat se zemí. Jakmile se vám to povede, přepne se hra do textové adventury, ve které na vás čeká deset pater k prozkoumání. Hra sice nemá bombastickou prezentaci, ale před autorem smekám klobouk, vzhledem k možnostem ZX81 jde o solidní a propracovaný výkon!

snake-manhattan-01 snake-manhattan-02

I'll take my coat back now, asshole.


A to je vše, přátelé. Víc her se Snakem Plisskenem v hlavní roli jsem nebyl schopen dohledat. Pokud víte o nějaké další, dejte vědět do komentářů. Ale skutečně jen s opravdovým Snakem Plisskenem, ten druhý Snake mě nezajímá! ;)

The name's Plissken.

Že se někdy objeví další film s Kurtem Russelem v hlavní roli už ani nedoufám, ale nějaká hra by snad pořád ještě...

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle