Izzy – olympijská plošinovka

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

V roce 1996 se v Atlantě konaly olympijské hry a ty měly svého maskota jménem Izzy. Co je Izzy zač? Je to jakési nespecifikovatelné stvoření… Podle wiki je to „blob“, tedy česky něco jako „kaňka“, „flek“. Tahle chodící hmota, nebo co to je, ještě později dostala atletickou postavu, olympijské kruhy na ocásek a na ehm... oči. Výsledkem je tedy tohle:

S Izzym vzniklo spoustu reklamních věcí, mimo jiné také propagační film… A hlavně – to nás zajímá nejvíce – videohra pro konzoli Sega Genesis/Mega Drive. A cože je vlastně takto videohra zač? Je to plošinovka, tak jako Sonic, Mario nebo Rayman. Podobně jako Sonic sbírá kroužky nebo Mario zlaťáky, Izzy sbírá olympijské medaile.

A je nutné, aby měl u sebe medaile alespoň tři. Když se Izzy poraní, medaile ztratí a bez nich může snadno umřít – podobně jako Sonic bez kroužků nebo Mario bez houby. Je nutné tedy doplnit tři medaile, aby byl Izzy zase v bezpečí. Naštěstí je jich všude plno…

Kdo miluje sbírání různých věciček, tak toho by mohl Izzy bavit, jelikož je jich všude spoustu. Kromě medailí lze sbírat pochodně, něco, co vypadá jako atom, hvězdičky, diamanty a já nevím, co všechno… Tyto věci každopádně jen doplňují skóre, nic víc.

Izzy – olympijská plošinovka

A Izzy doskočil na římsu a dostává tak od publika palec nahoru!

Dále jsou tu vejce. Když se Izzy dotkne určitého neviditelného bodu na obrazovce, kde se vezme, tu se vezme, křepelčí vejce. Prostě se zjeví a spadne na zem. Izzy pak na něj může skočit, KŘUP, rozbít ho a uvnitř objeví nějaký hezký bonus (medaile, pochodeň, extra life, kytička, která funguje jako pružinka v Sonicovi, a tak dále). Některá vejce jsou však záprdky. Při jejich rozbití explodují a Izzyho poraní. Ovšem výbuchu se naštěstí dá vyhnout úskokem.

Také jsou tu malé červené krystaly, které fungují jako extra life. Životů lze mít pouze devět, a pak už tyto krystaly nejde sebrat. Každopádně je jich všude dost a docela se hodí, jelikož umírat se bude často.

No, a nakonec je tu taková podivná hvězdička, která Izzyho proměňuje v celou řadu různých věcí. V raketu, v Izzyho se skateboardem, v Izzyho s baseballovou pálkou, v Izzyho s lukem a šípy, v Izzyho s rapírem, v Izzyho s padákem a tak dále a tak dále. Všechny tyto proměny mají nějaký svůj účel. Kupříkladu, když mi v cestě překáží socha, tak se proměním v Izzyho s baseballovou pálkou, zničím ji a mohu pokračovat dál.

Izzy – olympijská plošinovka

Hurá! Konečně máme ten otravný level za sebou…

Ještě jedna věc je podobná Sonicovi. Jednotlivé levely mají nějaký tematický okruh, kde se odehrávají. Kupříkladu tři levely jsou situovány do Řecka. Další tři zase do vesmíru a tak podobně. S tím, že Sonic se odehrával v nějaké zóně a ta se musela projít celá naráz. V Izzy jsou ty mapy spíše na přeskáčku. Tj. první level Řecko, druhý vesmír, třetí zase Řecko, ale druhá část…

Vesmír ve skutečnosti následuje na přeskáčku téměř po každém levelu. A ten se dělí rovněž na dvě formy. Space Walk, kdy ve vesmíru přeskakujeme z meteoritu na meteorit. A Space Ride, kdy se Izzy promění v raketku, letí vesmírem a vyhýbá se různým překážkám.

Průchod jednotlivými levely je každopádně víceméně konvenční, jak bych od plošinovky čekal. Skákání z plošinky na plošinku, zabíjení hromady různých potvůrek (balónky, ptáci, ohnivák, zlá světlemodrá koule) a prostě to, co obvykle. A stejně jako v jiných plošinovkách, i tady stačí jen na potvůrky skočit, abychom je zneškodnili. S tím, že Izzy má dva druhy skoků. Jeden útočný, ale krátký. A pak jeden delší, ale v něm je zranitelný.

Izzy – olympijská plošinovka

Izzy proměněný v raketku letí vesmírem. Během mise se musí vyhýbat fireballům a také sbírat modré kuličky, které doplňují palivo.

Trochu jsem zagooglil, co si druzí o této hře myslí. Překvapivě je celkem neoblíbená a hejtovaná. V komentářích na Youtube jsem se dočetl „byla to strašná hra“… Nerozumím tomu. Izzy není sice možná nejlepší gamesa a Sonicovi se rovnat nemůže, ale nijak špatná obecně není.

Z jedné videorecenze jsem pochopil, že jejím největším problémem je vysoká obtížnost. No, je to hra z devadesátek, takže pochopitelně není snadná, tak jako cokoliv z té doby. Faktem je, že občas je příliš rychlá a vyžaduje postřeh. A že obtížnost také dost kolísá. Jedna pasáž je snadná, ale vzápětí je tu třeba část, kdy se musí Izzy někam dostat na skateboardu nebo v raketce a to je najednou velice obtížné…

Izzy – olympijská plošinovka

A Izzy doskočil na římsu a dostává tak od publika palec nahoru!

Ale jinak nevidím problém… Já osobně bych Izzy vyčetl jen špatnou optimalizaci. V některých momentech dropuje FPS, zvláště když se toho na obrazovce děje příliš naráz. Kdyby Izzy vyšel na mnoho různých platforem, tak bych to chápal, ale on vyšel jen na jednu jedinou konzoli (ještě existuje SNES verze, ale to je celkem odlišná hra). Vyladit to pro jeden hw přece není takový kumšt…

Izzy navíc neobsahuje žádné boss fighty.

Takže takhle vypadá plošinovka Izzy’s Quest for the Olympic Rings. Rozhodně stojí aspoň za vyzkoušení, když už nic. Já se k němu čas od času vracím a to už něco přece musí znamenat, ne?

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Izzy – olympijská plošinovka"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle