Herní tipy do herní výzvy Databáze her (2021)

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Server databaze-her.cz již pošesté vyhlásil herní výzvu, která i těm největším mistrům zahálky pomůže zdolat během roku 2021 aspoň desítku her dle vlastního výběru. Tedy samozřejmě v případě, že své herní preference dokáží naroubovat na příslušné kategorie. A pro ty, kterým by to roubování nešlo, jsem připravil několik herních tipů z oblasti starých her pro DOS. Nejde vesměs o žádné extrašpeky a rarity, spíše je to popíchnutí k dohrání dosud míjených klasik.

Herní tipy do herní výzvy Databáze her (2021)

Zároveň spoléhám na vás, herně znalé čtenáře, že přispěcháte s vlastními zajímavými tipy do jednotlivých sekcí a společně tak sestavíme DOSově-retroherní rukověť pro nerozhodné a tápající :) Případná doporučení budu průběžně doplňovat.


1) Pacifista
Dohraj hru, ve které se nevyskytuje násilí.

Tohle je větší oříšek, než se na první pohled zdá! Řekne-li se nenásilná hra, naskočí mi hned SimCity, Transport Tycoon, nebo třeba Loom a další adventury od Lucasarts. No jo, ale v SimCity může Godzilla ušlapat půlku městečka, navíc hra nemá konec, což platí i pro Transport Tycoon, v Loomu umře Rusty, byť je nakonec oživen, ale 100% bez násilí hra prostě není... Hmm, co třeba staré hry závodní? Ty zase nemají kampaň či kariéru, jsou tedy opět "nedohratelné". Logické hry? Tady už to vypadá nadějněji, ale pozor na chytáky typu The Incredible Machines, kde můžete spouštět těžké předměty na nebohou kočku, nebo Boulder Dash, kde může nebohého protagonistu rozdrtit padající kámen. Tedy řekněme, že 100% nenásilné jsou ty hry, kde nemůže k úhoně či úhonu způsobit přijít živý jedinec nebo personifikovaná věc.

Možné hry: Atomix, Sokoban, Vlak, Pipe Mania, Conquest, Log!cal
Tipy od čtenářů: Street Rod


2) Amerika, jak ji neznáte
Dohraj hru od vývojáře z některé americké země kromě USA.

Sám jsem byl zvědav, kam mě googlení výrazů jako "mexican dos games" či "brazilian game studio" zavede. Byla to tvrdá detektivní práce, kdy jsem se přes hrst se štěstím dohledaných her propátrával skrze jejich autory k dalším zapomenutým DOSovým kouskům amerického herního odkazu. Jako digitální archeolog jsem bohužel v tomto případě selhal, pátrání bylo neúspěšné, dohledal jsem pouhopouhé dvě hry. Tak jsem nad tím nakonec mávnul rukou a přesunul se do Kanady.

Možné hry: Guimo (Brazílie), The Varginha Incident (Brazílie), Fantasy Empires (Kanada), Dark Legions (Kanada), Wizardry VII (Kanada), Jagged Alliance (Kanada)


3) Remaster
Dohraj remaster nebo remake jakékoliv hry.

Tak tohle je vyloženě snadná kategorie, o remaky a remastery dávných klasik není v posledních letech nouze. Kromě níže uvedených titulů se teoreticky v tomto roce můžeme dočkat cyberpunkových kousků Blade Runner Remastered a System Shock Remastered. Teoreticky. Na to druhé bych si nevsadil, ovšem to první jistou šanci na úspěch má.

Možné hry: Command & Conquer Remastered, Age of Empires HD / DE, Full Throttle Remastered, Day of Tentacle Remastered, Wasteland Remastered, StarCraft Remastered, Blood: Fresh Supply, Grim Fandango Remastered, The Secret of Monkey Island SE, Crystal Caves HD, Head Over Heels, The Bard’s Tale Trilogy, System Shock Enhanced


4) Minihraní
Dohraj hru, která obsahuje alespoň jednu minihru.

Nabízí se zvolit rozličné vzdělávácí tituly, které jsou z miniher složené, ale tohle není herní oblast, ve které byste hledali a čekali kvalitu. Lépe tedy nahlédnout do inventáře plného adventur, ty totiž minihry často obsahují, dokonce je tento případ zmíněn přímo v pravidlech výzvy. Např. na konci druhé Kyrandie můžeme potkat proklínanou hádanku s Hanojskými věžemi, v Samu a Maxovi je několik hříček akčnějšího rázu, a v Day of the Tentacle si můžete zahrát celý předchozí díl, tedy Maniac Mansion. Dále je tu z klasik např. Star Control II, jehož hlavní adventurně-explorační linka je opředená minihrami v boji a těžbě, či System Shock, který má miniher celý balíček.

Možné hry: Legend of Kyrandia Hand of Fate, Day of the Tentacle, Sam & Max, Star Control II, System Shock, Space Quest III (Astro Chicken), Commander Keen (PaddleWar), Full Throttle


5) Pořádný pařan
Dohraj hru, ve které strávíš alespoň 15 hodin.

Jak se říká, tady není o čem. Tady jsme v DOSu a oněch 15 hodin vám pohodlně zabere téměř libovolná adventura hraná bez návodu, a pro dungeony a RPGčka to platí násobně. V rámci této kategorie lze tedy dohnat jakýkoli RPG rest, který vás dlouhá léta pronásleduje. Následující výčet je tedy z části složen z mých osobních dungeonových hříchů a nedodělků, přičemž všechny uvedené hry bych jednoho krásného dne opravdu dohrát chtěl. A z toho, co už za sebou mám, nelze než doporučit první Fallout, tam se můžete ztratit na dlouhé dny, a přitom to v principu až tak vytvrdlý kousek není, stačí hrát s rozumem v hrsti jedné a granátem v hrsti druhé ;) Vhod přijde též strategická hra s delší a propracovanou kampaní...

Možné hry: Fallout, Spellcross, Settlers II, Heores of Might & Magic, X-COM: Terror from the Deep, Dungeon Master, Eye of Beholder, Betrayal at Krondor, Lands of Lore, Might and Magic: World of Xeen, Brány Skeldalu
Tipy od čtenářů: Albion


6) Jménem zákona
Dohraj hru, ve které hraje aktivní roli policie.

A zase ty adventury! Pevná ruka zákona čechrá dějové linky mnohých příběhových her, a některé vás do role strážce zákona přímo postaví. Nelze nezmínit sierrácký Police Quest, snadno sem můžeme vklínit i Blade Runnera či dokonce Discworld, kde se setkáte s elitními policisty z Noční hlídky. Ostatně i Sam a Max jsou nájemnými detektivy. No a s těžkým srdcem musím uvést i klenot lokální produkce, tedy Poldu. S ostatními žánry je to těžší, nedaří si mi z rukávu vysypat nic kloudného.

Možné hry: série Police Quest, série Polda, Blade Runner, Discworld, Sam & Max, Gabriel Knight, Alone in the Dark, Under a Killing Moon, The Lost Files of Sherlock Holmes


7) Čas je relativní
Dohraj hru, ve které tě nikde v jejím průběhu netlačí čas.

Začínám mít pocit, že letošní výzva je pro adventury jako stvořená, ale nechme chvilku tento žánr odpočívat a upřeme pozornost na tahové strategie. V systému "každý chvilku tahá pilku" můžete prokrastinovat dle libosti, a i v případě, že si odběhnete naučit se portugalsky, na vás hra ochotně počká. V nejkrajnějším případě vás překvapí nějakou obdobou šetřiče obrazovky, to aby se aktuální tah navždy nevpil do obrazovky vašeho CRT monitoru. Nicméně musíme vyloučit tahovky s akčnějšími a real-time složkami (UFO) a ty, jejichž gameplay je založen spíše na opakovaném hraní náhodně generovaných map (CIVka, Warlords). Chce to kampáááň.

Možné hry: Fantasy General / Star General / Panzer General, Heores of Might & Magic, Battle Isle, King's Bounty


8) Herní nášup
Dohraj hru včetně alespoň jednoho obsahového rozšíření.

Této kategorii budou jasně dominovat FPS akce a strategie. Že se to dobře prodává? Šup tam s novými levely a novými mapami, s trochou štěstí od původních tvůrců, ale často bohužel též různě postahované z temných zákoutí BBSek a posléze Internetu. Kvalita různých rozšíření byla (a je) velmi kolísavá, vybírejte tedy s rozmyslem. Např. datadisků k Duke Nukem 3D jsou mraky, ale jediný, který za něco stojí, je Duke Caribbean: Life's A Beach, ostatní je odpad.

Možné hry: Duke Caribbean: Life's A Beach, Heroes of Might and Magic II: The Price of Loyalty, Jagged Alliance: Deadly Games, Quake Scourge of Armagon + Dissolution of Eternity, The Command & Conquer: Covert Operations, Blood: Cryptic Passage


9) Okna vesmíru dokořán
Dohraj hru, ve které se dá cestovat vesmírem.

Vytáhněte z poliček zaprášené joysticky, vrhneme se spolu do víru vakua. Tohle je kategorie ideální k provětrání klasických vesmírných "simulátorů", od Star Wars série X-Wing / TIE Fighter, přes Wing Commandery, až třeba po Frontier: First Encounters. A pokud to snad mikrospínače na vašem věrném Sidewinderu či QuickShotu dávno vzdaly, opět nás z bryndy vytáhne adventura, volit můžeme z obou stran pomyslné barikády. Sierra má Space Quest, Lucasarts trumfují s The Dig.

Možné hry: Star Wars: X-Wing, Star Wars: TIE Fighter, Wing Commander: Privateer, Wing Commander III: Heart of the Tiger, Frontier: First Encounters, Star Control 2, The Dig, Space Quest, Planet's Edge: The Point of no Return


10) Dětský svět
Dohraj hru, ve které hraje aktivní roli dětská postava.

Plošinovky! A jako první mi před očima samozřejmě naskočil Billy Blaze, známý též jako Commander Keen. Hned poté mi na mysli vytanuly děti pobíhající ve Falloutech, ale to tu snad radši nebudeme vytahovat :) Naopak neuvést Loom by bylo hříchem, a opět se nám sem vejdou i další adventury. Ten žánr má prostě odpověď na všechno :) Všechny doporučené hry dokonce splní i hardcore variantu této kategorie, kdy musíte za dětskou postavu přímo hrát.

Možné hry: Heart of Darkness, Commander Keen, Monster Bash, Loom, Simon the Sorcerer, Maniac Mansion, Bud Tucker in Double Trouble


Hotovo. Jak vidno, většinou jsem se držel lehčí varianty zadání, ale v některých bodech snadno splníme i zadání těžší, tzn. elitní hardcore mód. Dychtivě očekávám další tipy od vás, nebojte se zabrousit i do vod neprozkoumaných a titulů obskurních. Na druhou stranu držte se DOSu. Což je pravidlo, které jsem ne vždy sám dodržel, výjimky tedy povoluji ;)

Komentáře volné! :)

No a nezbývá než doufat, že na hraní bude dost času.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Herní tipy do herní výzvy Databáze her (2021)"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle