Hráli jste? Mario Andretti’s Racing Challenge

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tuhle závodní relikvii z roku 1991 vytáhl z nostalgického klobouku Guldy, který se ve facebookové skupině Sběratelé big boxů na osobní počítače chlubil... ano, sběratelským big boxem pro osobní počítače. Big boxem, ve kterém rachotí diskety s Mario Andretti's Racing Challenge.

Hráli jste? Mario Andretti’s Racing Challenge

Hru jsem nikdy nehrál, a že je nějaký Mario Andretti proslulým pilotem F1, mistrem světa z roku 1978, to jsem si musel vygooglit. A pořád je mi to buřt. Tak proč jsem si hru kvapně stáhl a věnoval svižnou půhodinku kroužení po asfaltu? Protože Mario Andretti's Racing Challenge (dále MARCH) sdílí DNA s jistou legendou, s nepřekonatelnými Stunts!

Obě hry má na svědomí vývojářské studio Distinctive Software a obě hry sdílejí engine, přinejmenším částečně, a také rozličné podklady.

Fyzika je sice v obou případech pojata odlišným způsobem, ale přesto je tam stále stopa oné nechvalně proslulé stuntsí splašenosti, ve smyku budete pořád. Naštěstí auta nejsou zdaleka tak křehká, náraz vám sklo nerozbije :) Při jízdě vás doprovázejí stejné zvuky motoru a smyků, a dokonce i některé 3D modely jsem přímo převzaty z o rok starších Stunts. I hudba má podobný styl, nejspíše používá stejnou soundbanku.

Hráli jste? Mario Andretti’s Racing Challenge

Hra má pod F10 boss key! :)

A pozor, MARCH i Stunts mají ještě dalšího sourozence, Bill Elliott's NASCAR Challenge. Tam je sice méně výrazná stopa Stunts, ale na druhou stranu jsou patrné prvky z jiných slavných her od Distinctive Software, a to ze série Test Drive.

Po stránce herní náplně je to bohužel v obou případech od Stunts hodně dolu. Nascar je blbárna, to tu ani nebudeme vysvětlovat, a MARCH se soustředí na nekonečné kroužení po okruzích, ta tam je rozverná radost z projíždění vlastních šílených tratí.

Hráli jste? Mario Andretti’s Racing Challenge

Computer Gaming World Issue 86

Body k dobru získává MARCH za mód kariéry, to je v kontextu doby věc téměř nevídaná. Začínáte na motokárách a postupně se vyhráváním závodů a vyděláváním peněz prokousáváte skrz výkonnější vozy a vyšší soutěže, až k Formuli 1 a Indy Cars. Fajn jsou i reálné okruhy, jako jsou Daytona, LeMans, Monte Carlo apod., zpracované samozřejmě velmi omezeně, jak jen možnosti roku 1991 dovolily. Je jich celkem dvanáct a jistou variabilitu jim ale nelze upřít.

Žel, prostě se to nehraje zdaleka tak zábavně, jako Stunts, které dodnes drží v aktivní službě právě onen šikovný editor tratí. Mario Andretti's Racing Challenge nemůže po těch 30 letech nabídnout vlastně nic, kromě slavného jména.

Ale jestli vás rajcují zubaté polygony, na své si přijdete ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste? Mario Andretti’s Racing Challenge"

  • Jelentésmegkülönböztető Kikövetkeztethető napsal:

    Čirou náhodou jsem tuto hru hrál na středoškolském PC. Jediné co si pamatuji byly okamžité nárazy do zdi, hlavně v druhé zatáčce, kvůli nepřispůsobené rychlosti. Jenže grafika byla tak špatná, že rychlost se prostě nedala odhadnout a ciferníky byly daleko od středobodu oka a projet INDY RACE zatáčku na plný kotel (i dnes) vyžaduje znalost maximální rychlosti pro daný poloměr zatáčky při znalosti lepivosti pneumatik.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle