Debriefing: retroherní koutek na MakerFaire KV podruhé

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Člověk se snaží trochu cvičit, hýbat, jezdit na kole, ale stejně je po tahání několika CRT obrazovek a po celodenním postávání kolem starých strojů úplně hotovej! :) Ovšem až na protestující staré kosti a úpějící atrofované svalstvo se letošní účast na festivalu Maker Faire v Karlových Varech opět nesla ve znamení jasného úspěchu. (Loňská akce viz Retroherní koutek na MakerFaire – 100% sukces).

Debriefing: retroherní koutek na MakerFaire KV podruhé

S plánovaným hardware jsme ještě trochu zamíchali, stav jsem v šortce Pozvánka: Maker Faire Karlovy Vary 23. března průběžně aktualizoval, celkem jsme tedy na místě měli následující:

NES + Super Mario Bros. (CRT) - jasný hit, špunti Mária dobře znají z moderních dílů a kupodivu vesměs neměli nejmenší problém prokousat se poměrně daleko. Pravděpodobně dále, než bych se na jedno sezení prokousal já. A sem tam si k Máriovi s nadšením sedl i pamětník.

Mega Drive + Sonic the Hedgehog II / Aladdin (LCD) - Dopoledne jsme nechali běžet Aladdina, odpoledne Sonica, nikoli překvapivě se líbily oba kousky, na Streets of Rage II v záloze nakonec nedošlo.

P233MMX + Need for Speed II:SE + volant (CRT) - hit číslo dvě, na volant se celý den stála fronta, přitom šlo o obyčejnou, lacinou, dvě dekády starou periferii od Logitechu. Ale kluky to prostě baví a už během dne padlo rozhodnutí, že podobně "kvalitní" volant Genius, který jsem nakonec nebral, příště nasadíme též, ať se zájem trochu naředí. Jako vhodnou hru vidím Need for Speed: High Stakes, sice to je trochu na jedno brdo, ale chci vyjít zájmu naproti, a pořád se držíme před dávným rokem 2000, pro ty děti je to naprostý pravěk.

Am5x86@150MHz + Grand Theft Auto (CRT) - z tohoto komba mám rozporuplné pocity. Zájem byl, hra má pro podobnou akci ideální "flow", protože dokud z ní nevyskočíte, tak nekončí, ale když slyšíte šestileté dítě, jak druhému radí, že když přejede chodce, dostane za to body, mírně znejistíte. Hele, samozřejmě to jde na triko rodičů, kteří dítko ke GTA pustili, nikde nemáme napsáno, že jsou ty hry pro děti, ale stejně... příští rok to nahradíme výše zmíněnými druhými "auty" s volantem.

Libretto 50CT + Sim City for Windows (LCD) - nápad s celodenním stavěním městečka zněl skvěle, žel zájem nebyl, tohle se na podobnou akci asi nehodí, flek zel celý den prázdnotou. Bohužel herní zálohy jsem si nepřipravil, a pokusy se Solitaire a Malováním dobře nedopadly :) Libretto bych asi vystavil i příští rok, ale chce to akčnější hru, navíc ovládanou jen myší, jelikož na klávesnici se v případě tohoto notebooku pohodlně hrát nedá, a externí kvůli absenci portů nepřipojím. Nicméně už v tento okamžik mám plán - SkiFree. Případně nějaký myší ovládaný pinball, např. windowsí 3D Pinball se stolem Space Cadet.

Fotokoutek s Game Boy kamerkou a jehličkovou tiskárnou - grande finále. Návštěvníky jsme sice museli k fotkám trochu ponoukat, čehož se naštěstí chopil asertivnější kolega, ale nakonec jsme pěkných pár desítek papírů vytiskli, jako fórek to fungovalo dokonale. Slabým místem byla nikoli překvapivě ona jehličkovka, obě pásky se rychle unavily a tisk ztrácel na sytosti, a ke konci dne začal stroj vyloženě stávkovat a bylo nutných několik restartů. Kamerku bych vzal příště znovu, ale na jehlu asi dlabu a nasadím nudný, moderní, ovšem spolehlivý laser.

Další nesourodé postřehy?

Nedá se svítit, nebo tedy naopak musí se svítit - chce to CRT televize, ale menší, tzn. dávám si za úkol do příštího roku sehnat dva mrňousy s úhlopříčkou kolem 35cm a vybavené SCARTem. Když vedle sebe postavíte Mária na CRT a Sonica na LCD, je ten rozdíl prostě k pláči, zvláště pro mě, který preferuje SEGU :) Chvíli jsem uvažoval o pořízení SCART->VGA konvertorů a použití 15" CRT monitorů, ale to je drahé.

Někteří rodiče, některé děti. Víte jak, chodí mezi námi lidé různí, s malým výsekem si rádi pokecáte, většinu jste schopni tolerovat, no a pak tady máte skupinku, co byste jí nejradši čapli za flígr a vyhodili na mráz. V tomhle případě to konkrétně znamená, že vám kolem strojů celý den opruzují dva tři nevychovaní malí blbečci, kteří odmítají ostatní pustit zahrát, a jejichž rodiče je v tom nechají, protože tam prostě nejsou, a náš herní koutek považují za jakousi školku. No a když některý z těch smradů navíc začne bušit do klávesnice, protože mu něco nejde, už se vám opravdu vaří krev. Ale žádný strach, ustál jsem to ;)

Místo jsme letos měli naprosto excelentní, ničemu jsme nepřekáželi, prostoru kolem požehnaně, téměř ideální stav. Co jsme podcenili je počet stolů, potřebujeme jeden navíc, naštěstí posloužil erár hotelu Thermal, tzn. barový stolek, který patrně běžně slouží sekuriťákům k odkládání popelníku - náramně se hodil k umístění výstavky :)

Na rozdíl od loňska jsem letos umístil "kasičku" pro dobrovolné příspěvky, za odměnu si mohli návštěvníci odnést malou 3D tištěnou klíčenku v podobě diskety. Upřímně řečeno - zisk jsem čekal trochu vyšší, ale těch 750 korun, co se nastřádalo, aspoň pokrylo většinu nákladů, které jsem s akcí měl - koupě volantu, pásky do tiskárny, poštovné navázané na různé zápůjčky apod. Příští rok tam ty kasičky umístím dvě, ať jsou k nepřehlédnutí :)

Zábavné je sledovat otce, kterak dětem osvětlují taje herních klasik, u kterých strávili mládí. A na některých je vidět, že by si rádi s chutí sedli a volant / gamepad / klávesnici uchopili :) A vítaný je pokec s nadšenci, pamětníky, dokonce i dalšími sběrateli, pár se jich kolem stánku mihlo :)

Takže příští rok zase, rádi a s nadšením! :)

P.S. Díky Slaynovi za návštěvu, vždy rád osobně potkám ty, které znám jen z těch internetů a discordů! :) Doufám, že se v Máriovi trochu zlepší, a příští rok přijede předvést speedrun! Stejně tak díky Dejně, kterou jsem na místě teď opravdu nečekal, a Peťákovi, kterého jsem bohužel zapomněl zvěčnit GB kamerkou, tímto se mu omlouvám.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Debriefing: retroherní koutek na MakerFaire KV podruhé"

  • JimiH napsal:

    Dle poslední fotky dorazil i Dave Grohl. Nice!

  • Ronoath napsal:

    Já bych místo SimCity dal TTD, nebo ještě lépe Prehistorika 2. Nebo Golden Axe! Kupodivu tyhle hry děti v mém okolí znají.

    • Sledge (admin) napsal:

      Omezující je to Libretto, na jeho klávesnici se hrát nedá, externí nepřipojím, musel bych mít tu druhou dokovací stanici, což nemám. Ale jak nad tím dumám, takový myší ovládaný pinball by mohl být ideální, a dokonce mi hlavou táhne myšlenka na zbastlení dedikovaného ovladače z nějaké staré myši :)

      • Rootan napsal:

        Vypadá to na povedenou akci, je dobře že to děcka ještě chytnou naše staré hry a nejen moderní.
        Na Libreto bych doporučil NHL 93′ , když jsme hráli ve dvou, bratranec hrál na klávesnicí a já myši.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle