Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

S Fish Fillets je to složitý. Na jednu stranu je to opravdu skvělá česká a docela dost originální hra. Dodnes si pamatuji, jak jsem ji jako malý sosal na svém prvním internetu, kde se nějakých 300 MB stahovalo celou noc, a měl radost, že si ji můžu zahrát. Na stranu druhou musím přiznat, že jsem ji nikdy nedohrál a myslím, že nejsem úplně sám.

Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

Na začátku obdržíte kufřík s tajnou nahrávkou o vaší misi

Když totiž Altar Games v roce 1997 hru vydal, vyhlásil takovou soutěž - kdo Fish Fillets dohraje jako první, tomu koupí nové výkonné herní PC. A protože tvůrci zřejmě nechtěli kupovat stovky počítačů, nastavili obtížnost hry tak vysoko, až to nakonec nevyhrál nikdo. Asi šest lidí se tvůrcům ozvalo někdy po roce od vydání, že už to mají SKORO dohrané a zbývá jim nějakých pár levelů a... jestli jim to jakože nemůžou uznat nebo tak něco.

Každopádně ta vysoká obtížnost celou hru trochu zabíjí, protože ve výsledku to 90 % lidí hrálo tím stylem, že si vyzkoušelo pár prvních místností, a pak to někde vzdalo. Jelikož je ale hra velice originální, stále je vnímána spíše pozitivně a lidé o ní mluví hezky...

Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

Level odehrávající se v ponorce. Mimochodem, každá místnost se otvírá ve vlastním okně, které má své vlastní pevně dané rozlišení - proto je každý screenshot jinak veliký. :)

O čem ale Fish Fillets je? Jedná se o logickou hru, kde hrajete za dvě rybky. Nutno podotknout, že rybky jsou ve skutečnosti tajní agenti, kteří pracují pro FDTO (Fakt Děsně Tajná Organizace), a dokonce jejich xichtíky připomínají trochu Muldera a Scullyovou ze seriálu Akta X. Jednoho dne se probudí a najdou kufřík s tajnou nahrávkou - ta obsahuje pokyny k jejich misi. A co je jejich mise?

  1. Musí vyřešit záhadu Bermudského trojúhelníku.
  2. Musí zjistit, proč se potopila Atlantida.
  3. Je třeba chytit želvu korálovou, která utekla z nápravného centra a má telepatické schopnosti.
  4. Existuje informace, že se jedna jaderná elektrárna zbavuje radioaktivního odpadu tak, že ho shodí do moře. I to by se mělo prověřit.
  5. Samozřejmě se také musí najít Svatý grál.
  6. A také pirátský poklad kapitána Silvera.
  7. Dalším úkolem je získat důležitá data z počítače, který pod vodou ukryla hackerská organizace.
  8. A na konec to nejdůležitější - do moře se také zřítil vesmírný koráb a nebylo by na škodu ho prozkoumat.

Uf, doufám, že jsem na nic nezapomněl.

Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

Navštívíte také potopené město Atlantida.

Hra obsahuje hromadu levelů, který se nazývají "místnosti", a cílem ve velké většině z nich je dostat se ven. To je celé. Všechny tyhle místnosti jsou roztříděné do takového stromu, který se větví. Hlavní větev uprostřed se odehrává v domečku našich rybích hrdinů. Z hlavní větve vedou další. První obsahuje levely na vrakovišti, kde se bude řešit záhada Bermudského trojúhelníku. Mezi vraky se také nachází potopená loď kapitána Silvera, což bude další větev. Větev na pravé straně vede do potopeného města a z něj další do potopeného vesmírného korábu. Následně jsou dvě větve ve spodní části - jedna vede na smetiště, kde se budou hledat důkazy o radioaktivním odpadu a kromě toho se tam také nachází ukrytý počítač. A poslední větev vede na korálové útesy, kde ryby budou hledat želvu korálovou, plus se tam nachází jeskyně, ve které by mohl být ukrytý Svatý grál.

Později v roce 2004 vyšla novější verze Fish Fillets, která dokonce podporuje Linux a Mac OS a tak dále... Každopádně tahle verze obsahuje i jednu bonusovou větev s dalšími levely. (Nějakou dobu také existovala i Android verze.)

Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

Rozstříhaná čmáranice je místnost, kterou se mi nikdy nepodařilo vyřešit. Myslel jsem si, že řešením je sestavit obraz Mony Lisy, ale nikoliv...

Jo a ještě je tam jedna tajná místnost, do které se dá dostat jen cheatem, a obsahuje malou reklamu na časopis Score.

No, a jak se jednotlivé místnosti řeší? Inu, ono je to lepší vidět, než to popsat v textu, ale stejně se o to pokusím. Takže... ehm... rybky se musí dostat z místnosti, ale obvykle jim překáží v cestě mnoho různých předmětů. Předměty je možné pohybovat tím, že do nich prostě budete strkat. Můžete je také zvedat a pouštět, případně nějaký předmět nasouvat na jiný.

Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

V počítači, který je ukrytý v hlubinách, si můžete zahrát i Tetris.

Jsou ale určité pohyby, které dělat nesmíte, jinak to rybky zabije. Například posouvat rybce nějaký předmět přímo po zádech, (pouze pokud je to po nějakém jiném předmětu). Rybky si také nesmí pouštět předměty na záda, a to ani tak, že jedna na tu druhou shodí nějaký předmět, a ani tak, že podklesnete pod předmětem, který rybka drží. Nelze také přihazovat další předměty na předměty, které už někdo drží. A pokud má předmět takový tvar, že jde zároveň držet a posouvat, tak to vás také rozmáčkne. Teoreticky je možné pod předmětem poklesnout nebo ho posouvat pouze, pokud je to o jeden krok, a předmět se následně někde zachytí.

Jo a málem bych zapomněl. Pokud jsou předměty ocelové, může s nimi pohybovat jen ta velká rybka. Ta malá je neunese a má smůlu.

Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

Navštívíme i Korálový útes, kde se bude hledat želva korálová

Tak doufám, že je to úplně jasné. :) Nějaké otázky? Ne? Výborně!

Jelikož je to logická hra, řekli byste, že je u hry nutné používat hlavně mozek. A ano, je to hra, u které se musí hodně přemýšlet. Zároveň je to někdy spíše o trpělivosti, protože jsou místnosti, kde řešení je už od pohledu docela jasné, ale bohužel složité a zdlouhavé. Například je tu místnost jménem "Nerovná dlažba" a tam je zřejmé hned od začátku, že musíte dostrkat tuhle trubku sem a tuhle tam, a pak můžete shodit tohle a proplavat támhle. Ale následně víte, že vás čeká dost práce, protože budete půl hodiny dostrkávat tohle tam a tohle sem a uf...

A navíc stačí jeden špatný pohyb a jste mrtví, nebo vám nějaký předmět zapadne někam, odkud už nepůjde dostat.

Určitá krutost je také v rámci quick save a quick load. Tahle funkce ve hře sice je, ale má pouze jeden slot. Nemůžete tedy rozpracovat různá řešení, ale pouze jedno. A vy nevíte, jestli je to dobré řešení a nevede do slepé uličky. Smůla.

Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

V potopené lodi kapitána Silvera budeme hledat poklad

Ale dost už o pravidlech hry a teď obraťme list. Co osobně považuji za povedené je fakt, že hra obsahuje dabing, a rybky si neustále povídají o všem možném, komentují dění kolem sebe, někdy se i hádají a tak dále. Prvních několik místností dokonce hráči radí, připomínají mu různé herní principy a varují ho před některými kroky...

Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi

V jedné místnosti můžete narazit na kostru německého papouška a hlavu ruského losa

Též se zde vyskytuje docela zajímavý meta-humor, kdy si je hra vědoma sama sebe, a neustále si ze sebe utahuje. Příklad - jedna místnost se odehrává v egyptské pyramidě a z venku po ní leze šnek. Jedna rybka povídá té druhé: „Jak ten šnek hezky leze, co?“ a druhá na to: „Ale toho nevidíš. Je za zdí.“ A to je zajímavý vtip, protože to poukazuje na jistou absurditu 2D her - tedy, že vidíte i věci "za zdí". Jindy dokonce komentují technické detaily hry ve stylu: „V téhle místnosti není žádný animovaný předmět, ale aspoň se tu hezky vlní pozadí.“ nebo „Povšimni si, že tahle místnost obsahuje sto devět předmětů.“ Je to rozhodně originální pojetí humoru a já tohle chválím.

Grafika je hezká, kreslená. Hudební složka obsahuje jen pár tracků, co hrají pořád dokola, ale všechny jsou podle mě zajímavé a nápadité.

Co říct tedy na závěr? Fish Fillets je skvělá, zábavná a dost originální hra. Zároveň si myslím, že obtížnost ji trochu zabíjí, protože jsou místnosti, které jsem prostě nikdy nevyřešil a už ani nevyřeším - moje mozková kapacita (mimochodem, moje IQ je 133 dle Mensa testu), na tuhle hru zřejmě nestačí. Údajně tenhle problém řeší až druhý díl, který je prý přístupnější pro normální smrtelníky... Tak o něm si třeba někdy příště také povíme.

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Fish Fillets – tajní agenti s ploutvemi"

  • Ilfirin napsal:

    On to někdo dobrovolně hraje? já myslel, že to bylo vyvinuto jako forma mučení pro jisté organizace.

  • Sledge (admin) napsal:

    Jsem netušil, že je to až TAK nehratelné :) Sám jsem tomu nikdy moc nedal, prvních pár levelů a šlus.

  • Krakenus napsal:

    V tomhle umím z paměti přibližně prvních 15 levelů. A v tom zbytku jsem si asi nikdy ani neškrt. :D Jedině snad s cheatem. Ve spoustě levelů se dá snadno vyplavat s malou. Je potřeba uložit hru v okamžiku, kdy odplová. Pak stačí hru nahrát a odplave s ní i velká.

    Přesto mám oba díly moc rád a občas se k nim vracím. Dvojka má kromě pestřejších hlášek i trochu přátelštější některé mechaniky. Ryby po sobě můžou posouvat věci a klesat s nimi. I tak je druhý díl úplně stejně brutálně těžký.

  • LubikCZ napsal:

    Mám co vyšla na CD přiloženém v časopisu Computer, ale je tam nějaká chyba a nikdy se mi hru nepodařilo nainstalovat.

  • VitaH23 napsal:

    Jo tu soutěž si pamatuju, a dokonce jsem se do ní chtěl zapojit, nicméně velmi brzy jsem zjistil, že tak jednoduché to nebude a nakonec jsem to vzdal někde kolem 20 úrovně (obrazovky), přesto na to moc rád vzpomínám, hlavně ten dabing byl opravdu povedený.

  • Abcd13 napsal:

    Vikingove:
    Co to je za modu? Copy…
    Az tam budem, tak vam reknu!
    Zazpivame si!
    Olaf, solo!

  • Harry napsal:

    Moc pěkný článek, as usual! Hru znám, ale nehrál jsem, mám slabé nervy ;)

  • SP napsal:

    Taky jsem nedohrál – nelidsky těžké. Někde v rozhovoru autor levelů říkal, že to měl na čtverečkovém papíru a celou hru vždycky dohrál na posezení.

  • Sany napsal:

    Hra moc hezká a opravdu povedená, také jsem ale nedal více než prvních několik levelů :)

  • Peetee napsal:

    Trochu mě to připomělo Quadrax, ale hlavně jinou hru… Začátkem 90tých let jsem si někde nahrál pro Didaktik/ZX Spectrum variaci na podobné téma – dvě rakety, jedna úzká a druhá větší a široká posouvají nějaké bloky a jejich kombinováným usilím je nutné si uvolnit cestu. Do některých chodeb se dostane jen úzká raketa, větší bloky přesune jen ta velká…
    Už se ji dlouho snažím najít, ale bezvýsledně. Netušíte náhodou někdo jak se ta hra mohla jmenovat ?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle