Avatar

Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
No permission to create posts
RSS

PC XT

16/11/2013 - 10:50
Avatar
Sany

No, při naslouchání u otevřeného pracujícího zdroje, co vydává podivné zvuky bych skutečně byl velmi, velmi obezřetný :))) 

Viděl bych to asi tak, že jestli jde o kvalitní značkový zdroj (Fortron, Antec, Seasonic atd...), tak tam má asi oprava smysl a za svůj život jsem viděl maximálně jeden takový zdroj, co odešel tak že spálil část sestavy. A myslím že jen zasmrděl a k výbuchu ani nedošlo... Takže pokud tam jen něco píská, může to být jen detail za pár peněz a zbytek zdroje je ok a v pořádku... tohle celé pak po opravě velmi pravděpodobně poběží ještě mnoho dalších let.

Jó, ale takových Morexů, Eurocasů, Redstarů a podobné verbeže jsem měl svého času vyskládán v servisu celý jeden a půl "sloupečku" (vadné zdroje, co byly poskládány na sobě od země až ke stropu :)) - a min. 2/3 z nich explodovaly tak, že zničily část "svého" PC. Takže tohle zkoušet opravovat nebo na tom cokoliv ladit upřímně nedoporučuji.... navíc mít pak tohle (byť i po úpěšné opravě) v jakémkoliv svém PC, ke kterým mám přece jen určitý vztah, bych fakt moc dobře nespal... :)

16/11/2013 - 10:59
Avatar
Ftl

LubikCZ napsal(a)
Tak se mi zdá, že ten můj pískající zdroj asi nechám pěkně bez užitku v polici v regálu, než abych studoval, který že to kondík nebo cívka (podle odporného posudku Logout-a) píská při jejichž poslechu by se dostavil bouřkový efekt a já bych měl pak ohořelé neslyšící ucho, to si ho radši nechám na kabely nebo na odbornější opravu než by byla ode mě :D Jinak zatím takové osobní zkušenosti nemám, i když pravda, otec takhle jednou něco v obýváku montoval, já byl za rohem v kuchyni a najednou ostrý modrý záblesk a rána a vyhozené jističe a to byl odborník, vyučený elektrikář. Jo a pak ještě, když mi bylo asi tak 6 let, tak jsem našel špendlík a hádejte kam jsem ho strkal? Efektem byl panický řev a neuvěřitelný šok a dalších 20 let zapírání a pak jsem kápnul božskou :D

A pán je kolega :)  Já použil takovou tu malou černou kovovou sponku :D

 

16/11/2013 - 12:27
Avatar
LubikCZ

Ten zdroj je Premier LC-B300ATX z 9/2002, zasvěcení už asi tuší, oč jde :D No moc s ním laborovat nehodlám, nemusím přijít o nějaké komponenty. Možná nakoupím Molex konektory a udělám si alespoň z kabelů prodlužováky nebo redukce a kdybych našel někde schéma zapojení redukce P8/P9 - ATX, tak bych si ji asi taky udělal. Takový zdroj s konektory P8/P9 mám, ale volný ATX jen ten pískající a z jiných počítačů se mi to nechce tahat. Taky mám domluvený jeden ATX od Slayn-a, ale sejít se někde bude oříšek, ale nějak se to už udělá :D

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

16/11/2013 - 21:57
Avatar
Sany

Hmm, tak znacka Premier ve mne dvakrát moc duvery teda nevzbuzuje... moc jsem se s necim takovym nesetkal, ale do jedne rady s Fortronama a Antecama bych to fakt asi moc netipoval. 

Obecne kdyz jsem na vazkach celkem dobře funguje vazit ty stary zdroje "na kila", a to doslova - noname atx zdroje jsou při stejnych watech ve srovnani s necim kvalitním a znackovym lehky jak pericko, rikam jim "papiraky" :)Při blizsim pohledu dovnitř je to pak i jasny, místo poradnych chladicu a prepetovych ochran, kterých je napr. i obycejny stary fortron doslova plny, se ve stejnych mistech u Morexu, Eurocasu a jim podobnych prohani jen pruvan v poloprazdne kastli... takze to je pak všechno o tomto.

Dosel jsem nakonec tak daleko, ze nez s necim takovym prodávat kompy, radsi jsem neprodal a lidi presvedcil, ze opravdu je v jejich zajmu něco takového vůbec nekoupit. Znamy zasel dokonce ještě dal - když někdo vzhledove při nakupu nového pc trva na skrini Eurocase (kde je v cene bedny podobny zazrak), ten zdroj zkratka do cenove nabídky vůbec nezaradi a zakaznik si tak musí koupit zdroje dva - ten druhy samozrejme poradny a kvalitni + Eurocase do výstavky nebo jen na testovani ;)

Jinak co se tyce zásuvek, tam jsem jako maly smrad taky furt smejdil a tatik uz byl ze mne taky zoufaly - ty ochranny spunty, co do nich rodice nastrkali jsem se naucil vytahovat jako pravy profik :) Takze uz pak nezbylo nic jiného, nez ze otec vzal dva draty s banankama, oboje to zastrcil do zásuvky a zavolal mne. No a když jsem dorazil, řekl "Sleduj" a spojil je.... samozrejme slupka jako blazen, blesk pres celou mistnost a ja byl na dalších mnoho let "od zásuvek vylecenej" - naopak jsem se pak celkem dlouho bal k tomu prisunout byt jen kreslo nebo zidli, aby to taky nahodou "neprobilo" :)))

17/11/2013 - 20:36
Avatar
Sany

Sledge napsal(a)
Jo jo, už přihazuju. Omlácený ISA sloty by mě ani neděsily, ale ten procesor napůl vytaženej z patice je dost podezřelej :)

 31 minut, a mame to zatím stále za 460 chechtáků -  držím palce :) 

Jinak dle určitých zatím neověřených zdrojů by se na aukru mohla výhledově objevit várka starých základovek počínaje XT... takže to ogaři pečlivě sledujte :)

17/11/2013 - 20:50
Avatar

No jestli teď vyhodim bambilión za desku, co se možná ukáže jako nefunkční, a za tejden bude na aukru deset XT desek za dvě stovky kus, tak budu rozmrzelej! :)

17/11/2013 - 20:59
Avatar
Sany

To Sledge - tyhle stary boardy to není "jako dneska", to byla ještě kvalita...  chci verit, ze ti ta deska pošlape jak zamlada ^^

Když jsem na vlastní oci videl 286kovy mobo, sezrany od vyteklého soudku tak, ze tam musely byt pajkou a tlustymi draty nahrazeny cele useky vodicu ke sbernicim, tak jsem nechapal - a "vono" to presto jede, mam ji totiž ted doma :)

Hmm, nejak tam v aukci prituhuje, ale  ja to nebyl :)))

17/11/2013 - 20:59
Avatar

No do kelu, teď si vzpomínám, že jsem přihazoval (pod vlivem!) s docela slušnou rezervou, to se prohnu :))

17/11/2013 - 21:02
Avatar
Sany

Jj, jedno z mych soukr. pravidel aukra je "před prihazovanim nechlastat" .... no dobře, oprava - tak teda aspoň moc nechlastat :o)  kolik piv jsi předtím dal ? :))) 

17/11/2013 - 21:03
Avatar

Ale furt mě může někdo přehodit, už nejsou daleko :/

17/11/2013 - 21:06
Avatar

1358Kč... kdo to řekne starý, je synem smrti! :))

17/11/2013 - 21:10
Avatar
Sany

Gratz a preju, at ti to nabootuje a slape jako novy ^^

Jedna rejpava pod carou - mas uz pripraveny 8-bit MFM radic s prislusnym diskem ? :) Na tomhle IDE mrska nejede....

17/11/2013 - 21:10
Avatar

A kolik piv? Jak se znám, klasický tři kuželky na kuráž, aby se lépe usínalo... i to ale stačí, abych začal rozšafně přihazovat :)

17/11/2013 - 21:11
Avatar

Sany napsal(a)
Gratz a preju, at ti to nabootuje a slape jako novy ^^

Jedna rejpava pod carou - mas uz pripraveny 8-bit MFM radic s prislusnym diskem ? :) Na tomhle IDE mrska nejede....

Hele, všechno má svůj čas. O IDE vim, ale rozhodl jsem se to prozatím neřešit, prostě krůček po krůčku a ono to nějak dopadne :)

Aspoň z toho bude nějakej pěknej seriál článků. Už něco sepisuju :)

17/11/2013 - 21:32
Avatar
Sany

Hmm, az to bude sepsane tak to si fakt rad prectu ^^ 

Jo, a to jsem ještě zapomel na DD mechaniku, taky celkem hure sehnatelna vec a s HD to fakt nefunguje. Ale jako workaround tohle jde "ochcat" přes ftp - když se ten mfm disk pripravi jako bootovaci nekde na 286ce, floppina pak uz není nutna. Ale zase to pro zmenu chce 8bit sitovku, proste s XT je to permanentni legrace a i proto je mam tak rad :D

Co je asi uplne nejlepší je sehnat nekde 8bit SCSI radic Future Domain, který umi i velke normalni 50pin disky a všechno si naprosto luxusne pripravis v jakemkoliv jinem pc a jenom se to i s diskem "presadi". Sehnat ho ale není zadna sranda, tak kdybys něco takového nekde videl, ber vsemi deseti ^^ Vim, ze presne tenhle ma jeden muj znamy v "truhlicce" se svoji it technikou a vůbec nevi, jak je to hodnotna věc  - ale nejak se toho harampadi zatim nechce zbavovat a tak nevim , pod jakou záminkou bych ho z nej vylakal :)))

17/11/2013 - 22:21
Avatar
LubikCZ

Co vy na to jako odborníci? ;)

PC XT | Strana 2 | PC: Hardware obecně | ForumPC XT | Strana 2 | PC: Hardware obecně | ForumPC XT | Strana 2 | PC: Hardware obecně | ForumPC XT | Strana 2 | PC: Hardware obecně | Forum

PC XT | Strana 2 | PC: Hardware obecně | ForumPC XT | Strana 2 | PC: Hardware obecně | ForumPC XT | Strana 2 | PC: Hardware obecně | Forum

Myslím to tak, jestli by mělo cenu ho opravit nebo jestli to je, jak říká Sany, "papírák". Samozřejmě nechci, abyste určili, co tam je špatně, prostě, jestli má cenu si s tím hrát nebo ho použít jen na kabely.

A ještě k těm zásuvkám, taky jsme měli a ještě máme ty záslepky, jenže máme taky ty klíčky k nim a i šroubováky, takže v pozdější době byly stejně na prd a stejně jsem se šťoural, ale dovnitř jsem už nic nestrkal :D

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

17/11/2013 - 23:37
Avatar
Sany

Hmm, myslim ze si zaradim další prirustek do rady mych "oblibencu" - viz vyber ze stranky : http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=3789

- On the crapometer, I give it an 8/10......10 is reserved for the 150W Powmax relabeled as 500W with Fuhjyyus for every cap!

- Piece of crap, stuck it in my scrap pile for now.

- As you may replace faulty parts and it may work, but the remaining life of the unit is compromised.

Pozn. Sany - asi tak, viz poslední veta - co vic k tomu dodat ?  Pozoruhodna na tvem druhem obrazku je také ta poloprazdna deska, presne takto se dle mych zkusenosti projevuje typicky papirak ^^ 

A zacinaji-li z nej jit nejake nestandardni zvuky, okamzik O je mozna jiz velmi, velmi blizko ... a to fakt nechci byt poslem spatnych zprav :)

 

BTW. co bych nekdy docela rad (samozrejme z uctive dalky) pozoroval, je ten 150W Powmax premarkovany na 500W viz vyse - zapojit to se zatezi odpovídající uvadenemu vykonu pul kilowattu a sehnat nekoho, kdo by nic zlého netuse  byl ochoten  to tam zajit spustit :)))

 

18/11/2013 - 01:41
Avatar
LubikCZ

Sany napsal(a)
Hmm, myslim ze si zaradim další prirustek do rady mych "oblibencu" - viz vyber ze stranky : http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=3789

- On the crapometer, I give it an 8/10......10 is reserved for the 150W Powmax relabeled as 500W with Fuhjyyus for every cap!

- Piece of crap, stuck it in my scrap pile for now.

- As you may replace faulty parts and it may work, but the remaining life of the unit is compromised.

Pozn. Sany - asi tak, viz poslední veta - co vic k tomu dodat ?  Pozoruhodna na tvem druhem obrazku je také ta poloprazdna deska, presne takto se dle mych zkusenosti projevuje typicky papirak ^^ 

A zacinaji-li z nej jit nejake nestandardni zvuky, okamzik O je mozna jiz velmi, velmi blizko ... a to fakt nechci byt poslem spatnych zprav :)

 

BTW. co bych nekdy docela rad (samozrejme z uctive dalky) pozoroval, je ten 150W Powmax premarkovany na 500W viz vyse - zapojit to se zatezi odpovídající uvadenemu vykonu pul kilowattu a sehnat nekoho, kdo by nic zlého netuse  byl ochoten  to tam zajit spustit :)))

 

Nojo no, co se dá dělat. Měl bys nějaký tip pokud možno s ventilátorem vzadu, jako to má ten Premier (není podmínkou) a tak okolo 300-400W a samozřejmě ATX a bez zbytečných kabelů jako PCI-E a SATA? Mám jeden zamluvený u Slayna, ale to vůbec neva, čím víc, tím líp.

PS: Hraješ Trackmanii? Narazil jsem tam taky na jednoho Sanyho.

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

18/11/2013 - 10:49
Avatar
Sany

Hmm, dobrych ATX zdroju mam taky celkem deficit ale co jsem koukal na aukru, tak třeba klasických Fortronu je tam celkem dost za rozumny peníze a nebal bych se jich. Jen ty novejsi Fortrony (poslední dobou) pry uz taky kvalitativne nejsou to, co byly ty stary drzaky... njn, svet se holt ve zmar obraci...

Horsi by to bylo jen v pripade, ze bys mel case která jako nektere co mam doma neumoznuje pouzit zdroj s velkym 160mm fanem ze spodni strany, a musí to byt  ten "klasickej", co tahne jen zepředu dozadu... ale koukam, ze pises ze to není podmínkou, takze v poho...

Jinak Trackmanii neznam, takze bude to někdo kdo se za mne jen vydava ;)

18/11/2013 - 13:51
Avatar
LubikCZ

Sany napsal(a)
Hmm, dobrych ATX zdroju mam taky celkem deficit ale co jsem koukal na aukru, tak třeba klasických Fortronu je tam celkem dost za rozumny peníze a nebal bych se jich. Jen ty novejsi Fortrony (poslední dobou) pry uz taky kvalitativne nejsou to, co byly ty stary drzaky... njn, svet se holt ve zmar obraci...

Horsi by to bylo jen v pripade, ze bys mel case která jako nektere co mam doma neumoznuje pouzit zdroj s velkym 160mm fanem ze spodni strany, a musí to byt  ten "klasickej", co tahne jen zepředu dozadu... ale koukam, ze pises ze to není podmínkou, takze v poho...

Jinak Trackmanii neznam, takze bude to někdo kdo se za mne jen vydava ;)

Díky za tip.

Mimochodem ten Sany z Trackmanie tyhle stránky prý zná, nejdřív jsem myslel, že to jsi ty, tak jsem se ho na to ptal, ale jak je vidět, tak to njesi ty.

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

18/11/2013 - 14:17
Avatar
Prague

Sledge napsal(a)
Neni škoda se toho zbavovat? Osm kondíků větších rozměrů na takhle staré desce by možná vyměnil i takovej patlal, jako jsem já :)

Problém je, že tantaly mají řekněme půl krát půl centimetru, nožičky od sebe ještě o něco méně daleko a já jsem na pájení fakt patlal.

 

18/11/2013 - 14:19
Avatar
Prague

Sledge napsal(a)
1358Kč... kdo to řekne starý, je synem smrti! :))

My, co máme "značkové" SAPI-86 za odvoz si jen zlehka klepeme na čelo, nicméně chápeme. Já takovou částku hned po novém roce plánuju vrazit do LaserDisc playeru a to doma taky asi nikdo nepochopí :-)

 

18/11/2013 - 14:35
Avatar

Kucí, kdyžtak tu diskuzi o zdrojích a Trackmanii přesuňte někam do relevantnějšího vlákna, dík :)

Logout: já vim, já si na to čelo klepu sám :) Ale co, než čekat další půlrok na desku za 500, tak jsem si holt trochu zapřeháněl, aspoň se v tom konečně můžu začít vrtat. Ale pokud bude ta deska nefunkční, budu si na čelo klepat tak mohutně, že si dost možná vyklepu ďůlek :)

18/11/2013 - 14:39
Avatar

Trochu mě mrzí, že jsem nevydržel přihazovat u tohohle krasavce :) http://aukro.cz/sharp-pc3100-i3682916693.html

18/11/2013 - 16:19
Avatar
Sany

Zajimavej, ale za ty prachy uz je to fakt mimo moji oblast fandovstvi.

A navíc se v tom nejde vrtat, nemá to 5kilovou zeleznou kisnu co když spadne na nohu je to na sadru atd. atd.... tohle se da jen vystavit a kochat se, a to pro mne není to pravy orechovy :)

 To Sledge a LubikCZ - jasan, se zdrojema se uklidíme do fora o piskajicim zdroji, nasel jsem řekl bych další zajimavy odkaz co uz tvůj Premier jinde dokazal;)

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online: Jenkings
12 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2158

Sany: 1498

MilasPce: 1492

Neny: 1136

Powerack: 959

Logout: 933

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 668

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1387

Příspěvky: 23662

Nejnovější uživatelé:

Anne Tyler, NEILik, fmatejic, SLOVACKOVA VERY, klouda, Rocky, Jiří Hefler, vychu, TomMiga, Sp., Jooe, stepansvach, MrMichal

Administrátoři: Sledge: 5621

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš NUCLEAR GANDHI - 228x189x2mmRetro podložka pod myš NUCLEAR GANDHI - 228x189x2mm 197 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle