Avatar

Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Dell OptiPlex GS CPU upgrade a CD-ROM

14/09/2021 - 14:29
Avatar
Říčany u Brna

Ahoj lidi, mám prosbu. Našel jsem na sběrném dvoře Dell OptiPlex GS z roku '97 ve velmi dobrém stavu. Stroj jsem vyčistil, vyměnil vadné SIMMy za 64MB (měl jsem je, ani nevím, kde jsem je vzal), dal novou CMOS baterii a s údivem zjistil, že původní Quantum Fireball 1.2 GB EIDE stále jede, ale je prázdný, takže jsem instaloval DOS 6.22. Dál jsem se nedostal. Zkusil jsem disk vyměnit za CF kartu ve slotu, abych na ni snadno mohl, ale tam jsem omezený BIOSem, který dovolí nastavení USER disku pouze do velikosti cca. 500MB. I tak je to dost, to mi nevadí. Jenže to není úplně ono, disk má svůj zvuk. Stránky Dellu bohužel nemají žádné další bližší info, jsou tam alespoň nějaké ovladače.

Moje dotazy jsou:

a) nemá někdo tušení, kam se dá upgradovat CPU na tomto modelu? Teď je tam 166MHz Pentium. Nevím, jestli je MMX. Umí GS MMX? V BIOSu to napsané není a pasivní chladič je napevno přidělán k CPU, takže si nic nepřečtu.

b) neměl by někdo ve sbírce, nebo bokem v šuplíku držák na CD-ROM? Tento konkrétní model neměl nic, místo ROMky je tam záslepka, která se vyjmout dá, ale ten plechový držák tam není, takže mechaniku není do čeho umístit. Držák bych samozřejmě koupil. Nabídnu 500,-.

Tenhle model byl holý, co to jenom šlo. Na desce je S3 Trio64V+ a řadič disků, jinak nic. Dodal jsem tedy SounBlaster16 a až seženu RAM moduly, bude tam AWE32 CT3990, protože je stále "period correct".

c) je tam pouze PS/2 připojení klávesnice a myši. Mám jen klávesnici. Bude fungovat PS/2 myš v DOSových hrách? Je třeba instalovat nějaký ovladač?

Jako desetiletý jsem měl poprvé přístup ke 486, kde si pamatuju na šaškování s pamětí, IRQ a ovladačem myši. Tohle je mladší PC, tak nevím, co všechno tady budu muset řešit, protože si prd pamatuju.

Díky moc za jakoukoliv pomoc.

14/09/2021 - 14:41
Avatar
Srandista
Brno

c) Ano, v DOS hrach bude PS/2 mys fungovat. Daju sa pouzit aj niektore USB mysi s PS/2 adapterom. Ale bacha, moderne mysi uz s tym pasivnym adapterom nefunguju. Treba akurat pouzit driver, ja pouzivam CuteMouse.

14/09/2021 - 15:53
Avatar
Říčany u Brna

Díky. CuteMouse jsem neznal, takže hned tahám a znova děkuju. Dokonce podporuje kolečko :)

A kdyby někdo řešil podobný problém:

a) GX 1, GS a GS+ podporují MMX. V mém případě se nemění ani nastavení jumperů když přejdu ze 166 na 166 MMX. Co mám za CPU jsem zjistil z kódu na spodní straně CPU. Teď budu muset přijít na to, jak z něho sundat ten pasivní chladič.

15/09/2021 - 11:06
Avatar

Ad MMX - podle manuálů, které jsem dohledal, Dell původně prodával model OptiPlex GS s procesory bez MMX, ale během přítomnosti počítače na trhu byly tyto nahrazeny procesory s MMX. 

"The Pentium microprocessor with MMX technology has different voltage require-ments than other Pentium microprocessors. Do not install a Pentium microprocessor with MMX tech-nology in a Dell OptiPlex computer system other than the OptiPlex GX i and OptiPlex Gs/Gs+ systems."

Zdálo by se tedy, že deska MMX zvládne (tzn. umí dodávat dvojí napětí)... no jo, ale co když do toho Dell cpal procesory MMX OverDrive, tzn. deska adekvátní napájení neumí, a stará se o to OverDrive sám? Vzhledem k tomu, že deska dle manuálu nemá jumpery na nastavení napájení, skoro bych to na ten OverDrive hádal...

Možá bude nejlepší to otevřít a celý board nafotit / prozkoumat.

15/09/2021 - 14:57
Avatar
RetroPhill

Myslím, že pokud by šlo o OD, uvedli by to v manuálu a u OD by nebyl problém s instalací do starších modelů než GX/Gs/Gs+. Každopádně v servisním manuálu low profile  i midsize je i obrázek schématu napájení, kde je uvedeno Vcore 2,1-3,5V, takže by měly být podporovány i dual voltage planes procesory MMX a nastavení Vcore se upraví automaticky podle detekovaného CPU. Některé desky to tak měly (tzv. "jumperless config").

Co je držák na CD ROM? Myslí se ten kus plechu do U s otvory po stranách pro šrouby (koš) nebo lyžiny?

Onboard S3 pro 2D a soft 3D DOS gamesy stačí a je jedna z nejkompatibilnějších, paměť můžeš doplnit na 2MB pro vyšší rozlišení, ale to už je tak pro Windows a tam se zas stane Trio úzkým hrdlem - obejít by to mělo jít kartou v PCI slotu v riseru, pak zapleješ i 3D hry v závislosti na použitém čipu.

Myši je fuk, jestli je v PS/2 nebo COM portu, důležitý je ten ovladač pro DOS a pro CD budeš potřebovat taky.

15/09/2021 - 20:36
Avatar
Říčany u Brna

Díky za odpovědi. Našel jsem jednostránkový PDF dokument, kde to DELL přímo popisuje, že by mělo být možné tam dát MMX bez starosti a že se ani jumpery nijak upravovat nemusí, když jde o stejnou rychlost. Pravda, není mi z toho jasné, jestli se to týká všech verzí GX1, GS a GS+, ale řekl bych že ano. O OverDrive tam není nikde ani slovo, takže uvidím, když to shoří, ozvu se :D Dával jsem poslední BIOS (A04), třeba to nějak šéfuje na starších deskách.

Ano, držák na CD-ROM je přesně ten plech do U se čtvercovou dírou. Objednal jsem něco z eBay, úplně náhodou jsem našel inzerci na mechaniku, která to k sobě ještě měla připnuté. Tak uvidím, co dorazí.

O ovladačích na CD-ROM pod DOSem vím, ale netušil jsem, že exitují DOSové ovladače pro PS/2. Myslel jsem, že budu muset shánět COM myš. To už mě poučil Srandista.

15/09/2021 - 20:47
Avatar
Říčany u Brna

Jo a co se onboard grafiky týká, tak to asi nechám být. Nemám v plánu hrát nic pod Windows, spíš bych chtěl z nostalgie DOS. Za tím účelem už mám rok rozdělanou 486 DX2/66, jenomže tam tápu ještě víc :D Zatím na to postačí tenhle stroj. Navíc nemám do PCI nic, co by bylo lepší, než to Trio. Nikdy jsem neměl žádnou Voodoo kartu, takže mě to ani neláká.

15/09/2021 - 21:47
Avatar

Pokud to máš na DOS, je cokoli od S3 výhra, takže souhlasim, že to vůbec řešit nemusíš :) S nějakou jinou kartou by sis dokonce mohl výrazně pohoršit.

15/09/2021 - 23:11
Avatar
Říčany u Brna

Pamatuju si, že v té 486ce před třiceti lety, byla nějaká Trident s VLB, podle titulku video BIOSu, nevím jaká. Hrával jsem na tom SimCity, Prince, Civku i DOOM tam běžel, nepamatuju si jak. Z nostalgie bych to rád udělal stejně u té 486ky, co se snažím dát dohromady. Je to špatné řešení? Pardon, že utíkám od tématu.

16/09/2021 - 09:55
Avatar

VL BUS grafiky určitě zlé řešení nejsou, občas je to trochu problémovější, když máš sběrnici taktovanou příliš vysoko, ale s DX2/66 tě to trápit nemusí. Naopak, DX2/66 s VL-BUS je takový hezký a k sobě padnoucí standard :) ISA grafika, nejde-li o vyloženě výkonné kusy, je pro tohle CPU pomalá, deska s PCI sloty imho naopak overkill. Viz https://www.high-voltage.cz/2021/doom-a-486-dx2-66mhz-tak-je-to-plynule-nebo-nebo-ne/

16/09/2021 - 19:35
Avatar
Říčany u Brna

Díky, no dyť říkám, že je to složité jak dvoják žebřík :) Vzhledem k tomu, že ani nevím, jestli ta Tridentka VLB, co tu mám, vůbec jede, bude to ještě sranda. VLB se blbě shání, nebo je to drahé.

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
64 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2160

Sany: 1498

MilasPce: 1494

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 674

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1398

Příspěvky: 23755

Nejnovější uživatelé:

Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos, zbynek, BuziBob, NEILik, fmatejic, SLOVACKOVA VERY, klouda, Rocky, Jiří Hefler, vychu, TomMiga

Administrátoři: Sledge: 5639

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš AMIGA - 228x189x2mmRetro podložka pod myš AMIGA - 228x189x2mm 197 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle