Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium

26/12/2025 - 11:34
iarmanu

Díky moc. Kód pošlu.

26/12/2025 - 13:28
iarmanu

SZ poslána.

30/12/2025 - 11:42
iarmanu

Ramky dorazily, poklona.

30/12/2025 - 12:18
iarmanu

Díval jsem se do manuálu k desce a abych mohl ty SIMM moduly použit, musím nejprve z desky vytáhnout stávající DIP čipy. Proto se ptám, jestli existuje nějaký šetrný způsob jak to provést? Bojím se abych tu desku nepoškodil.

30/12/2025 - 18:56
iarmanu

To je ono. Díky 

04/02/2026 - 23:14
iarmanu

Mám další, dosti triviální problém, ale mě to sere do stropu. Nemůžu v Dosu smazat jistý adresář. Pod ním jsou další adresáře (5), všechny prázdné. Ale píše mi to v m602 že smazat nelze, nelze a nelze. Napadá mě jenom nějaká chyba disku. Zkoušel jsem všelijaké příkazy pod dosem, ale nic. Když dám v m602 zjišťování velikosti, odpověď je že adresář obsahuje celkem 0 bytů, zabírá však celkem 229 376 bytů. Děkuji za každou radu, protože tohle jako ne.

04/02/2026 - 23:56
Sledge

Scandisk jsi pustil?

09/02/2026 - 23:08
iarmanu

Scandisk nic podezřelého neobjevil, ale i tak dík za radu. Už fakt nevím, disk kvůli tomu formátovat nebudu. Prostě se smířím s vítězstvím stroje nad člověkem a nakopíruju tu hru zpátky do těch adresářů a bude no.

11/02/2026 - 20:52
LubikCZ

iarmanu napsal(a)
Mám další, dosti triviální problém, ale mě to sere do stropu. Nemůžu v Dosu smazat jistý adresář. Pod ním jsou další adresáře (5), všechny prázdné. Ale píše mi to v m602 že smazat nelze, nelze a nelze. Napadá mě jenom nějaká chyba disku. Zkoušel jsem všelijaké příkazy pod dosem, ale nic. Když dám v m602 zjišťování velikosti, odpověď je že adresář obsahuje celkem 0 bytů, zabírá však celkem 229 376 bytů. Děkuji za každou radu, protože tohle jako ne.  

Zkontroluj datový kabel. A projeď disk MSAVem. Sice nic nevyléčí, ale občas něco najde, jinak je úplně k prdu :D Nejlepší je F-PROT. Zkontroluj taky atributy souborů. Taky můžeš zkusit chkdsk c: s přepínači /f /v, /v je jen výpis na obrazovku, nemusí být.

12/02/2026 - 20:34
MilasPce
Pardubice

FAT16 má max 2GB, klidně bych všechno hodil na druhy disk a tomuto znova vytvořil oddíly.

Může být i špatně v BIOSU CHS nastavení, zvláště pokud by v tomto PC nebyl naformátován a mohl to mít špatně od předchozího PC.

Jak píše Sledge "chkdsk C: /f /r" nebo scandisk by to měl jinak srovnat. 0 v souborech, ale balík zabírá jsou neuzavřené soubory, místa v tabulce označená jako obsazená a nepatří žádnému souboru.

12/02/2026 - 21:13
LubikCZ

MilasPce napsal(a)
FAT16 má max 2GB, klidně bych všechno hodil na druhy disk a tomuto znova vytvořil oddíly.

Může být i špatně v BIOSU CHS nastavení, zvláště pokud by v tomto PC nebyl naformátován a mohl to mít špatně od předchozího PC.

Jak píše Sledge "chkdsk C: /f /r" nebo scandisk by to měl jinak srovnat. 0 v souborech, ale balík zabírá jsou neuzavřené soubory, místa v tabulce označená jako obsazená a nepatří žádnému souboru.  

Nevím, jaký tam má DOS, ale přepínač /r je až u verzí s Windows.

12/02/2026 - 23:44
iarmanu

Moc díky za rady, ale nesmazatelný adresář je to poslední co mě teď trápí. Dneska jsem zapnul PC, problikla kontrolka a mrtvo. Zřejmě se odporoučel zdroj. A jelikož Compaq, zdroj má navíc speciální 11-ti pinový proprietární konektor, takže je to k nasrání. Nakonec jsem sehnal jeden poslední z Ameriky za hrozně peněz. Chjo. Ale než dorazí, sehnal jsem na Aukru PII-333. Bylo o dost levnější než ten zdroj...

13/02/2026 - 00:48
iarmanu

IMG_20260213_003415_279_1.jpg"S jedním to nekončí", napsal mi před lety RetroPhill, když jsem začal s 486kou. A měl pravdu. Hroznej mor toto.

sp_PlupAttachments Attachments
13/02/2026 - 01:44
iarmanu

A mám tu další podivnost, týká se COM myši u 386, kterou jsem už řešil. Když počítač zapnu, kurzor se nepohybuje, ale reagují tlačítka. Myš zprovozním tak, že jí rozeberu, chvíli kvedlám s deskou uvnitř a najednou se kurzor dá do pohybu. Při restartu myš funguje pořád hezky dál, ale když PC vypnu natvrdo a znovu zapnu, musím znovu rozebrat a kvedlat. Nechápu jak tohle kvedlání souvisí s funkčností myši.

13/02/2026 - 09:59
RetroPhill

Nevím, jaký Compaq to byl, ale různé pinouty ke zdrojům a konektorům napříč různýma značkama jsem vždycky hledal tady a na můj Deskpro EN SFF se 14pinem je: https://old.pinouts.ru/Power/compaq_power_14p_pinout.shtml . Takže v případě nouze často přepinuješ i běžný ATX PSU. 

U myší bacha na to, že ne všechny, co vypadají jako COM, jsou na PeCku - amigáckou připojíš do portu taky, ale nefunguje korektně. Ale pokud ti to pak jede, tak to asi PC myš bude.

Jinak, přeměna kuchyňky v recyklační centrum koukám zdárně pokračuje :)

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 1069

Právě online:
16 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2175

MilasPce: 1521

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 967

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 757

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1485

Nejnovější uživatelé:

Sebastian, anetanet, jakubs, Sardarsb, TechLambo, janh109, Jichajd, dreamy, bodklops, Michal Maršík, Darek z Dekomprese, Ondřej Matějka, Marcel Mojžíš, soundlovers, w1k

Administrátoři: Sledge: 5663

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

21 patronů = 2120 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš FTRACK 246 KčRetro podložka pod myš FTRACK
The Ultimate Retro Gaming PC in a Compact Package Shadow bazar, retro herní džungle