Dobré zprávy – Dune 2 žije!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
dune legacy
Teplota + viróza + bolavé svalstvo = postel + čaj + notebook + staré hry :)

V nedávném článku o Dune 2 jsem si posteskl, jak špatně uvedená hra zestárla. Že si sice díky audiovizuálnímu zpracování dokázala udržet hodně z atmosféry, ale nedotažené ovládání jí časem pohřbilo.

Jako jedinou rozumnou alternativu jsem uváděl Dune 2000. Ta sice není bez chyby, ale rozhodně je i dnes bez problémů hratelná a až na grafickou a zvukovou stránku de facto ve všem kopíruje původní Dune 2. A ještě k tomu přidává multiplayer.

Ale našli se tací, pro které byla Dune 2000 prostě příliš velký knedlík. A já uznávám, že grafika nemusí sednout každému a přikláním se k názoru, že původní "FM syntéza" soundtrack JE lepší, než o pět let mladší orchestrální CD audio.

A nyní ony dobré zprávy: nevím, jak je to možné, ale při psaní původního článku mi unikl remake s názvem Dune: Legacy (což je název dočasný, kvůli problémům s trademarkem se nyní vybírá nový). A přitom stačilo málo, a to dočíst si článek na wikipedii poctivě až do konce. Projekt sice nějaký čas stagnoval, ale v tuto chvíli se má čile k světu. Můžete si stáhnout hratelnou verzi. A dobrá zpráva pro jednoho z věrných čtenářů - jsou k dispozici verze jak pro Windows, tak pro LINUX :). A pro Mac OS X.

Teď jedna nepříjemná informace - pro hraní Dune Legacy budete potřebovat soubory ze staré Dune 2. A teď informace ještě nepříjemnější - nebudou vám fungovat soubory z jakékoliv verze. Problém patrně nastává u verzí pirátských, se soubory z originálky nebyl problém.

A jak se Dune Legacy hraje? Je sice hodně co dodělávat, ale kampaň by měla být více méně "průchozí". Grafika, zvuky a hudba jsou identické s Dune 2, změn doznalo ono proklaté ovládání, které se tak blíží dnešním standardům. Dalším bonusem je možnost přepnutí do vyššího rozlišení, a to až po 1024 x 768. V plánu jsou i map editor a multiplayer, v této verzi bohužel ještě nefungují. Také nedoporučuji zapínat intro, já jsem tak udělal, následkem čehož hra nešla spustit a bylo nutné smazat konfigurační soubor schovaný kdesi v dokumentech :)

Optimalizace není nejlepší, na Celeronu M 600MHz se Dune Legacy nehraje dobře. Ona se žádná realtime strategie nehraje dobře, když vám škube kurzor :) Chybí mi možnost snížit rychlost hry - scrollbar v menu nastavení sice je, ale jako spousta dalších věcí je neaktivní. Počkáme si patrně do finální verze. Ale čert to vem, hrát se to dá! :)

Chce to tedy ještě trochu času, ale Dune Legacy má slušně nášlápnuto stát se důstojnou alternativou a náhradou stařičké Dune 2.

Legacy Dune ke stažení

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Dobré zprávy – Dune 2 žije!"

  • Palu Nador napsal:

    Prostě tu zůstalo všechno co mělo zůstat a co bylo na nic se pomalu předělává a opravuje :-) … To je podle mě stotisíckrát lepší cesta než Dune 2000 … Už aby vyšla nějaká pokročilejší verze :-)

  • srockerx napsal:

    To je pohodička ležet u noťasu. :) Už abych si ho taky pořídil.

  • Ringo napsal:

    Tak ted ve svem znovuzrozenem nadseni do RTS Dune testuji jak 2000 tak puvodni dvojku. Dune 2 ma 100% nostalgy efekt a clovek si vzpomene na to jak kdysi obdivoval tu grafiku, hudbu, jak si 100x precetl clanek k Dune 2 v casopise Excalibur. Nicmene objektivne musim uznat, ze herne se to dnes neda. Clovek nejak automaticky dela na co je zvykyl v ovladani modernejsich her a ono to tu nefunguje. Je to zvlastni ze to kdysi nevadilo, ale system oznacit jednotku apak jeste kliknout, popripade klavesovou zkratkoou zada utok, move, guard, tak z toho po chvili zacne byt fakt otrava a nostalgie nenostalgie, clovek to vzda. Takze jsem opravdu zvedav jak tohleto tady modifikuje hru vice k hratelnosti a jestli to bude fakcit jak ma.

    A ted k Dune 2000 – ta tehdejsi averze je asi fakt zbytecna. Jedine co to kapku kazi jsou hrane videa, ale jinak herne mi prijde ta hra v poradku. Vitam retro styl ze fabrika vyrabi jednu jednotku a ze si je nenaklikavam po deseti do fronty. Vitam ovsem moznost jednoducheho point&click systemu kdy oznacim vice jednotek aneklikam jak blazen po jedne jednotce. Graficky hra neni taky zadna katastrofa a pri odbourani nostalgy effectu z Duny 2 jsem ochoten pripustit, ze Duna 2000 je graficky fakt promaknutejsi. Ted uz jen radu, kde sezenu Dunu 2000 original:-) Dune 2 origos jsem mel uz vyhlednutou, ale po testu te hry jsem se rozhodl tech 800 Kc co bvy t ostalo za pouzite origos CD bez krabice a manualu jednoznacne usetrit.

  • Ringo napsal:

    Takze test Dune LEgacy – hra fakci paradne, akorat je treba nastavit rozliseni 640X480, protoze jinak neni videt nicmoc, strasne titerne. Jednotky lze tedy oznacovat hromadne, takze je to fakt hratelne.

  • Ringo napsal:

    tak beru zpet, nefakci paradne, prvni spusteni ok. Po vypnuti hry a znovu zpusteni z nejakych zvlastnich duvodu dojde ke krachu Windows Vista:-((

  • @Ringo
    Na WinXP jede v pohodě. Ja moc dobře vim, proč mi Visty nesmí do baráku :)

  • Ringo napsal:

    @Sledgehewer

    tak ja dosud s Vistama problem nemel a v podstate nemam. Akorat tohle mi spadlo. A pritom prvni spusteni naprosto v pohode, nevim jestli za to nemuze to, ze jsem shodil rozliseni na 640*480, protoze na vyssich neni nic videt. Mozna se s tim spise neumi poprat muj monitor, tezko rict. Kazdopadne jsem presel na Dune 2000 a musim nakonec uznat, ze s tou hrou jsem plne spokojen. Dunu 2 fakt radeji nechat spat.

  • @Ringo
    Rozlišení by mělo být bez problému, na WinXP jsem ho vesele měnil, a nestalo se nic. Nepokoušel ses v nastavení zapnout intro? Kdyžtak zkus v dokumentech vylovit konfigurační soubor, někde tam je, a smaž ho.

  • Ringo napsal:

    Sledgehewer :
    @Ringo
    Rozlišení by mělo být bez problému, na WinXP jsem ho vesele měnil, a nestalo se nic. Nepokoušel ses v nastavení zapnout intro? Kdyžtak zkus v dokumentech vylovit konfigurační soubor, někde tam je, a smaž ho.

    Jo, intro jsem zapnul, s tim to nejede?

  • @Ringo
    Máš to číst celý ;) „Také nedoporučuji zapínat intro, já jsem tak udělal, následkem čehož hra nešla spustit a bylo nutné smazat konfigurační soubor schovaný kdesi v dokumentech :)“

  • Ringo napsal:

    @Sledgehewer
    njn, ja to precetl a sehnal jsem si to asi az tyden na to, takze jsme na chyby zapomel:-)

  • Palu Nador napsal:

    Čus, tak čeče dřív jsem tuhle hru hrával. Teď když jsem si jí chtěl zahrát znovu, tak se mi nějak nedaří ji spustit. Spustím jí, vypíše tisíc errorů a ukončí se. Nainstaloval jsem jí tak, že jsem jí překopíroval do starý duny a spustil dunelegacy.exe. Nevíte co s tím někdo?

  • Palu Nador napsal:

    Stahl jsem si jiný původní soubory z Duny II (od Sledgehewera) a novější verzi dunelegacy (0.95b2) a už to jede :-)

  • Palu Nador napsal:

    Tak je to teda fakt pecka :-) … Jenom dvě chybičky jsem zatim našel .. zaprvý jde stavět kdekoliv bez návaznosti na základnu, což je dost zjednodušující a z pohledu hráče starý duny i nezvyklý, ale je to celkem prkotina … co je horší je paradoxně to, že se zlepšilo a zesoučasnilo ovládání … horší je to v tom, že nejdou rozstřelit bublinky s kořením, protože prostě není příkaz střílej (řeši se to tam jenom automaticky). Tzn. že jediná cesta, jak bublinku rozstřelit, je obětovat tříkolku nebo něco lepšího, což je škoda :-) Jinak jak říkám, zatim je to fakt paráda ta hra a dost se mi líbí, že se zrychlila, ikdyž nemusela až tolik :-) Tak vám přeju hf & gl!!! :-)

  • nut napsal:

    Většinu těch věcí, které řešíte, už nové verze řeší :-) Dají se rozstřelovat „bublinky“ s kořením (duny :-) a tak dále.

    Jen jsem se párkrát zasekl při postupu do další úrovně, ale zachrání to vybrání jiného levelu z těch tří následujících. Tak jako dříve, musíte mít pozice a ukládat a ukládat a ukládat.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle