BUILD včera, dnes a zítra – Duke Nukem 3D a Shadow Warrior

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Staré hry na BUILDu mají takové zvláštní, komiksově-papundeklové kouzlo. Kde se tehdejší protivník Quake chlubí precizním enginem jakosti broušeného diamantu, tam BUILD sází na jednoduché kulisy připomínající toliko sádrokarton a dřevotřísku. Všudypřítomné a dojem z 3D prostoru kazící 2D sprity dojem lacinosti ještě umocňují. Přesto, a nebo možná právě proto, jsou na BUILDu založeny tři výjimečné a originální 3D akce - Dukem Nukem 3D, Blood a Shadow Warrior.

Stačí mít zmáknutou jedinou hru z této svaté trojice a do zbylých dvou vplujete stejně snadno, jako do dobře rozšlápnutých martenů.  Už od první hlášky vašeho avatara tušíte, že jedete ve vlaku s velkým písmenem "B" na lokomotivě. "Damn, those alien bastards are gonna pay for shooting up my ride",  "I live... AGAIN!" a "You no mess with Lo Wang!" nejsou otvíráky hodné děl klasiků vyšší literatury.

Žel bohu, čas letí (a železo stárne) a pro DOSové kusy na BUILDu to platí obzvlášť. Zatímco Blood je odkázán na spolehlivé, leč na výkon poněkud náročnější služby DOSBoxu, Shadow Warrior a Duke Nukem 3D se díky své popularitě dočkali obstojných portů. (Blood by se dočkal taky, ale vlastník autorských práv nikdy neuvolnil zdrojový kód hry.) A není třeba hned sahat po sofistikovaných 3D modelech a high-resolution texturách. Úplně stačí bezproblémový běh hry na současných systémech a v rozumném rozlišení. Budete valit bulvy stejně, jako před 15ti lety. (Dave ne, ten nemá Duka rád! ;)

Duke Nukem 3D - EDUKE32

EDuke32 je multiplatformový open-source Duke Nukem 3D port (vaše češtinářka ze střední z této věty pobere pouze sloveso "je"). Vedle Windows jsou podporovány systémy, které nikdo nepoužívá (Linux-based) a systém, který používá jistá velmi specifická skupina podivínů, jež FPS hry stejně nehraje (Mac OS X). Ke spuštění hry potřebujete původní duke.grp datový soubor, o zbytek se engine postará sám. Kromě prostého spuštění na moderním PC a nastavení rozumného rozlišení umí Eduke32 i další finesy, jako např. "polymer" mód, který přidává do hry dost podivné kovové odlesky.

"Guess again, freakshow. Duke's coming back to town, and the last thing that's gonna go through your mind before you die... is my size 13 boot!"

Dalším bonusem je mapster32, mocný editor map založený na původním BUILD editoru, ve kterém jsem mimochodem já osobně nebyl nikdy schopen postavit ani klozet, ale třeba jste větší frajeři. A jedeme dál - Duke Nukem 3D High Resolution pack vdechne unavenému vévodovi nový elán do žil! Textury ve vysokém rozlišení, místo spritů 3D modely, OGG soundtrack, prostě všechny ty serepetičky, které máte vy, zmlsaní hráči, tolik rádi. Pro mě osobně nasazením moderních skopičin Duke trochu ztrácí ono papundeklové kouzlo, ovšem koho zajímá, co si myslí takový divný pavouk, jako já!

BUILD včera, dnes a zítra – Duke Nukem 3D a Shadow Warrior

Shadow Warrior - SWP

SWP je zkratka pro Shadow Warrior port (neplést s pomýlenci z Socialist Worker Party).  Funguje téměř na chlup stejně, jako Eduke32, tzn. opět potřebujete původní datové soubory ze Shadow Warriora, a to buď z plné, nebo z shareware verze. Opět je k dispozici high resolution pack, tentokrát trochu chudší, který alespoň o kousek přibližuje hru moderním standardům. Specialitou je low resolution pack, který sice pořád vypadá lépe, než původní hra, ovšem nemá takové nároky na grafický subsystém vašeho stroje. Na webu v sekci utils najdete dále SwpBuild, což je, překvapivě, editor map.

"Knock knock you freak, Lo Wang in the house!"

A pozor: Na rozdíl od Eduke32 nabízí SWP launcher volbu multiplay pro snadnou konfiguraci síťové hry. Krvavé běsnění po asijsku ve společnosti vašich nejbližších může začít!

BUILD včera, dnes a zítra – Duke Nukem 3D a Shadow Warrior

Oba porty byly úspěšně otestovány na Asus EEE 900H s CPU Atom 1.6GHz, 2GB RAM a Intel GMA950 grafickou kartou. Na rovinu přiznávám, že se mé malé chlupaté EEE pod náporem textur ve vysokém rozlišení nejednou zakuckalo, ale hraní s původní grafikou známky t-r-h-a-n-o-s-t-i nejevilo. A beztak máte všichni nadpozemsky výkonné supermašiny, jen já sebetrýznič se trápím na slabých strojích, že? Postůjte chvíli, jdu si pro katanu...

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"BUILD včera, dnes a zítra – Duke Nukem 3D a Shadow Warrior"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle