Commodore Amiga 1200, uzrál čas

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jak už jste si mohli přečíst, poslední půl rok se ve volných chvílích bavím mimo jiné Amigou 600. Za obnos, který radši nezveřejňuji,  aby mě drahá polovička neproklela, jsem stroj v rámci možností vyšperkoval a další rozšíření už jsou bohužel natolik nákladná, že na to prdim, protože nejsem cvok. Dokud mi definitivně nehrábne, tak požáry generující turbokartu v ceně hodně přes pět tisíc prostě kupovat nehodlám! I když, přiznám se, červík hlodá... :)

Každopádně to, co mi mnozí věštili od samého začátku, je tu, a já se poohlížím po mocnějším kusu hardware. Pokud byste tedy někdo věděl o levné Amize 1200, hoďte mi info do komentářů. Nemusí být vybavená, ono vrtání se ve stroji s architekturou o tolik odlišnou od PC je stejně největší zábava a s nadupanou a vybavenou A1200 bych o to přišel ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Commodore Amiga 1200, uzrál čas"

  • Prober napsal:

    Já to říkal hned :) Zkus E-funzine, teď tam Diabol kupoval taky A1200 a je spokojen.

  • davesade napsal:

    http://picasaweb.google.com/dex.128/Debordelizace#
    http://dex.bloguje.cz/
    Je tam i A1200 s turbínou – to je MINIMUM, věř mi ;). Když máš 4+ MB RAM a disk, tak se v tom už dá vrtat. V holé Amize moc ne, proti šestikuli najdeš málo rozdílů, snad krom 2 MB RAM, což některým hrám na WHDLoad stačí ;).

  • Sledge (admin) napsal:

    @Prober: Díky za tip, to vypadá dobře! :)

    @davesade: Yep, tomu člobrdovi jsem už psal mail, zatim bez odpovědi. Ale mám strach, že právě s tou turbínou to bude trochu mimo moje aktuální finanční možnosti, proto pasu spíš po nějakym základu za babku :) Co sem koukal na ten e-funzine, tak do startu by A1200 + 8MB FAST mohlo stačit, ne?… A teď se na mě zase všichni sesypou, ať neblbnu a koupim rovnou něco vybavenýho :))

  • Sledge (admin) napsal:

    Hmm, nebo A1200 + GVP 1230? A už mi ta cena zase roste… :)

  • davesade napsal:

    Jako s holou A1200 (bez jakéhokoliv rozšíření) si moc neužiješ. Ale přidáš-li HDD (ideálně CF samozřejmě), tak se s tím už dá něco dělat. Já jsem v této konfiguraci vydržel asi tři roky aktivního používání. Pak jsem ale za litr koupil turbínu 030 s 16 MB RAM a vydržel jsem v podstatě do dneška ;). Jasně – zvedl jsem to na 060, mám scandoubler, ale v zásadě není důvod chtít víc (PPC, grafická karta).

    Samozřejmě už přidaná FASTka ti z A1200 udělá prima stroj, ta paměť je nejen potřeba pro provoz většiny non-A500 softwaru, ale i zrychlí celý stroj, WHDLoad dostane smysl. Každopádně pro 030 byla optimalizovaná naprostá většina novějších her a považoval bych za nerozum mít Amigu bez ní. Na druhou stranu rozumím, že vysolit 5500 Kč „jen tak“ není prdel. Takže rozhodně tu FASTku považujem za minimum.

    Ještě jedna věc – doporučil bych ROM 3.1. Není to nutnost, ale upřednostnil bych to.

  • Sledge (admin) napsal:

    @davesade: No disk vyřešim stejně, jako u A600, tzn. CF/IDE redukce a nějaká ta 4GB CF karta. Právě kvůli WHDLoad si myslim, že do začátku by měla stačit fast, ale zase, ta GVP1230 karta je jen o čtyři stovky dražší, takže to nejspíš vyhraje :) Co sem koukal, tak na tom E-funzine jsem v tom cca za 4 tisíce s konfigurací A1200 + 3.1 ROM + GVP 1230 s 8MB paměti… no a pak pořešit disk a je to…

  • RedRose napsal:

    Skvele :-) Tohle me snad neprestane prekvapovat ;-)
    Stoji to prachy… Ale stoji to za to ;-)

    Ja kdysi davno taky zacinal s A600 a potom presel na A1200 a s 030 a CF kartou to bude v pohode ;-)

  • TheBastard napsal:

    teraz vazne za kolko sa da zohnat taka funkcna A1200??? Ja som amigu nikdy nemal ale rad by som to vyskusal!

  • Sledge (admin) napsal:

    @TheBastard: Opravdu fundovaně ti odpoví jiní, ale můj laický odhad je cca 2000,- CZK za zcela holou A1200. Objednaná z toho e-funzine.com, jak zmiňoval Prober, by tak nějak včetně poštovnýho vyjít měla. Plus pár stovek za disk, resp. CompactFlash kartu a CF/IDE redukci, protože s disketama žonglovat určitě nechceš. A pokud bys chtěl rozumně hrát, tak jedině s utilitou WHDload, co žnamená, že budeš potřebovat nějakou paměť, s 2MB chip, kterou má A1200 jako výchozí, nejde skoro nic (zkušenosti z A600 s 1+1MB). No, a právě u všech těch rozšíření paměti a turbokaret jsou ty ceny trochu divočejší :)

  • Sledge (admin) napsal:

    @TheBastard: Ale jinak doporučuju do toho jít, já si s tim hraju teprve půl roku, ale je to rozhodně zajímavá zkušenost a moc zajímavej stroj :)

  • TheBastard napsal:

    @Sledge: prave som si tam vyratal nejaky desktop za 140 euro ale najradsej by som si to nasiel od nejakeho mojho znamenho co to ma schovane v pivnici zadarmo :)))
    Len co mi nejde do hlavy preco operacny system na to je taky drahy?:))

  • MIC napsal:

    Kolik stojí doprava amigy1200 z Polska(efunzine)?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle