Nintedo NES aka Famicom

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1886 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Nintendo - pro většinu hráčů je to obrovský pojem a právě o něm jsem chtěl vždycky napsat článek. Tady je. Bude věnovaný asi nejslavnější konzoli od Nintenda, která tuto značku vynesla až na vrchol. Nejdříve  něco málo z historie.

V roce 1889 vzniká v Japonském Kjotu firma Nintendo Kopai, která se zabývá výrobou karetní hry Hanafuda. V roce 1963 se firma přejmenuje na Nintendo Company a v sedmdesátých letech  se vrhá do videoherního byznysu. Konkrétně v roce 1974 distribuuje Maganvox Odyssey v Japonsku a v roce 1977 vydává svoji první konzoli "Color TV Game". (obrázek 1.) Moc velkou oblibu si tato konzole nezískala, ale Nintendo vytrvalo a vrhlo se do vývoje her pro videoherní automaty a na produkci přenosných videoher známých jako Game and Watch.

Nejvíce úspěchu Nintendo sklidilo se hrou Donkey Kong, která vyšla v roce 1981 a byla licencována na Atari 2600 a jiné systémy. Právě tato hra přinesla tolik potřebné finance pro vývoj vlastní konzole. Tou konzolí je samozřejmě Famicom (obrázek 2.), jehož název vznikl spojením slov Family Computer. V Japonsku šel na trh v roce 1983, jednalo se o osmibitovou konzoli se dvěma ovladači. Konzole pracovala s 60 pinovými kazetami, ovladače se od sebe lišili (obrázek 3.) - jeden měl na sobě klasicky tlačítka start a select, druhý měl vestavěný mikrofon a volič hlasitosti pro využití ve hrách. Zároveň byl na předku konzole vestavěn rozšiřující konektor pro přídavné zařízení.

V roce 1983 vrcholila v severní Americe krize herního průmyslu, proto Nintendo start své konzole odložilo na rok 1985. Zároveň byla konzole předělána i na domácí počítač, který Nintendo prezentovalo na CES 1985 (obrázek 4.). Kvůli vlažnému přijetí byl ale prototyp kompletně přepracován a to na nám již dobře známou verzi (obrázek 5.). Bylo použito zasouvací mechaniky podobné té u videorekordérů. Mělo to prostý důvod, Nintendo se chtělo lišit od klasických konzol, na které lidé při krizi v roce 1983 zanevřeli. Kazeta byla 72 pinová. Nakonec se NES objevil v Severní Americe před vánoci 1985 spolu se hrou Super Mario Bros, Evropa si na vydání počkala ještě téměř rok. Rád bych doplnil, že v jižní Koreji vyšla konzole pod děsivým názvem Hyudai Comboy (obrázek 6.).

Na NES vyšlo okolo osmi stovek licencovaných her, tou polední byl Wario Woods, který vyšel v Evropě v roce 1995. Dál ale pokračovaly hry nelicencované, které všichni známe z vietnamských tržnic a kterých bylo nepočítaně. Produkce samotného NESu končí v roce 1995, v Japonsku se však vyrábí až do roku 2003.

Na Famicom a Nes vyšla spousta zajímavého příslušenství, například v Japonsku jste si mohli pořídit modem (obrázek 7.) a hrát přes něj Mahjong, nebo jste si mohli koupit Disk System (obrázek 8.). Ten spočíval v přídavné floppy mechanice. Na floppy disk se vešlo větší množství dat a co bylo nejlepší, když vás hra přestala bavit, zašli jste k automatu (obrázek 9.), vložili disk, vhodili peníze, pak jste si vybrali hru, kterou si chcete koupit a zmáčkli tlačítko.Vložený disk se přepsal a domů jste pochodovali s novou hrou. To vše v roce 1986! Firma Sharp dokonce vyráběla v licenci zařízení Twin Famicom (obrázek 10.), které bylo schopné přehrávat jak kazety tak Nintendo disky.

Bylo toho více a postupně jste mohli svůj Famicom rozšířit o Family Basic (obrázek 11.), který se skládal z klávesnice a kazety s Basicem, pomocí které jste si mohli programovat svoje hry. Spolu s Nintendo Data Recorderem (obrázek 12.) jste měli dalo by se říci plnohodnotný domácí počítač. Některé hry z této rané doby podporují ukládání právě na kazetový pásek v Data Recorderu - jde například o známou hru Exitebike, kde máte v menu na výběr, zda chcete uložit vámi navrženou trať.

Všechna tato zařízení byla přislíbena také pro USA a evropský trh, avšak k prodeji nedošlo. V jednom případě byla již skoro ruka v rukávě, ale na poslední chvíli vše utichlo. Jednalo se o modem, který se měl připojovat k portu na spodní straně NESu. Modem měl být vypuštěn v Severní Americe jako nástroj pro Státní loterii v Minnesotě, bohužel nakonec zasáhli rodiče, kteří tvrdili, že by mohlo dojít ke zneužití ze strany dětí.

I tak mimo Japonsko vyšlo na NES dost zajímavých věcí. Například R.O.B (obrázek 13.) byl robot, kterého jste mohli ovládat pomocí hry Gyromite. Velmi zajímavá byla i rukavice Power Glove (obrázek 14.) a další (obrázek 15,16,17,18).

V roce 1993 je vydán NES v nové podobě (obrázek 19.) a jeho sláva začíná pomalu doznívat. Přinesl nezapomenutelné zážitky a tituly, které se staly legendou, jen namátkou Final Fantasy, Metroid, Super Mario, Castlevania, Dragon Quest a mnoho mnoho dalších.

Dnes existuje plno her, které jsou mezi sběrateli velmi ceněny. Jen namátkou zde popíšu Nintendo World Championschip, cartridge, která se prodává okolo 12.000USD. Zlatá verze dokonce okolo 20.000USD (obrázek 20.) - jedná se o kazety speciálně vydané firmou Nintendo ku příležitosti šampionátu konaného v roce 1990. Hraje se na čas, nejprve hrajete hru Super Mario a máte za úkol nasbírat 50mincí. Jakmile je nasbíráte, přepnete se na závodní hru Rad Racer, kde musíte zajet jedno kolo. Nakonec vás čeká Tetris, kde máte za úkol udělat co nejvíce bodů. Pak následuje vaše výsledné skore. Je zajímavé sledovat na youtube záznamy ze semifinále nebo z finále.

Možná jsem v článku na něco pozapomněl nebo jsem něco neuvedl, každopádně budu rád když mě někdo doplní.

Autor: Fruth

Komentáře k:
"Nintedo NES aka Famicom"

  • Liso1 napsal:

    super článok, nikdy som Nintendo poraidne nehral a ani by ma nenapadlo aké „gadgety“ sa k nemu dali kúpiť,
    palec hore!

  • Gamer napsal:

    Super, zatraceně skvělý článek, díky za něj!

  • fruth napsal:

    dík za kladné ohlasy,mám v plánuz podobně popsat segu master system jako přímou konkurci Nintenda NES.Dál bych chtěl pokračovat SNES VS Mega drive.Vše by mělo být podobnou formou,tzn. hodně informací a zajímavé fotky

  • Robotron3 napsal:

    Kam se hrabe Svara :)

  • Johny napsal:

    Opravdu super článek. Jsem odkojený Nintendem, ale některé věci jsem viděl poprvé. Díky a těším se na ty další konzole.

  • anonym napsal:

    ahoj hele je tu nekdo z česke třebové??? moc bych chtel sehnat NESka ale nevim kde mam vyhlidnuty obchod u hejla tak pls esli nekdo ví.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle