Nově ve sbírce: Nintendo NES

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jsou kousky, které by v sebeskromnější sbírce herních strojů dvacátého století neměly chybět. Původní Nintendo Entertainment System (NES) jsem až donedávna trestuhodně opomíjel, především proto, že po herní stránce je pro mě tahle část herní historie jednoduše příliš hardcore, chytám se až v 16bitové vlně. Nicméně, NES je NES a i přes nějaké ty levné čínské klony v šuplíku bylo zapotřebí investovat do originálu.

Zariskoval jsem a za dvě kilča zakoupil na aukru kus stavu neznámého a původu pochybného (tím samozřejmě nemyslím čórku, ale prostě to nejspíš někdo našel v hromadě bordelu na půdě). Konzole po týdnu zdárně dorazila a stav odpovídal ceně. Lehce olámané plasty by ani nevadily, ale ta zažraná špína byla jednoduše na blití. Nešlo o vrstvu prachu, která se u ledabyle uskladněných konzolí dá čekat, ale o mastnou a zažloutlou špínu způsobenou intenzivním používáním nějakým nemytým dobytkem. Třešinkou na dortu byl nedoklapávající mechanismus pro cartridge. Nicméně, připojení k TV se zdařilo, Mário naskočil, nic tedy nebylo ztraceno.

Krok první: očistná lázeň. NES je naštěstí složen poměrně jednoduše, po odšroubování hrstky šroubků z konzole i gamepadů jsem měl pěknou hromádku zasviněných plastů připravenou ke koupeli. Nad čistícími prostředky jsem moc nedumal, vzal jsem, co bylo po ruce - lehký dotek přípravku SAVO proti plísni a trocha pivního šampónu! Po půlhodince cachtání se v kýblu jsem plasty vylovil a jal se je jemně očišťovat starým zubním kartáčkem. Prostě postup a nástroje hodné profesionála!

Nově ve sbírce: Nintendo NES

Výsledek je poměrně uspokojivý, Nintendo prokouklo. Bohužel se mi spolu se špínou podařilo zčásti odstranit i nápis Entertainment System (european version), nicméně je to malá daň za to,  že už se mi z konzole a gamepadů neobrací žaludek. Na řadě byl zaklapávací mechanismus. Trocha laborování, dva kousky kartónu zasunuté pod plast šachty na cartridge a hle, Mário drží na svém místě!

Sečten a podtrženo: trochu zažloutlá, trochu olámaná, prasácky vyspravená, ovšem bojeschopná konzole! Za ty prachy super. Btw. s rokem výroby 1985 se NES stává jedním z nejstarších kousků mé malé sbírky :) Zbývá jen sehnat pár pěkných her, ať není Mário tak sám...

Více o Nintendu NES...

Nově ve sbírce: Nintendo NES

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Nově ve sbírce: Nintendo NES"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle