Staré adventury na vašem HTC Tattoo

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jelikož je to dva roky od poslední investice do telefonu, rozhodl jsem se, že uzrál čas pro novou hračku. Kdo jednou okusí výhod chytrých telefonů, těžko se vrací k hloupým krabičkám, na druhou stranu Windows Mobile se mi stručně řečeno přejedly. Nakonec mě inspiroval pan "webová charita", jeho nadšené básnění o OS Android stačilo k tomu, abych se, spolu se svými skrblíkovskými instinkty, propracoval k nejlevnějšímu z Androidů, HTC Tattoo.

Stručně k přístroji. Nemám možnost srovnání s jiným telefonem na této platformě, oproti Windows Mobile 6.5 na E-Tenu M700 (popř. starším WM na HP iPaq 6515) je to ovšem rozdíl jako targh (klingonské prase).  Ovládání je v rámci možností intuitivní, telefon je rychlý, není třeba jej den co den restartovat apod. Nové aplikace jsou dostupné díky Google Marketu v podstatě kdekoliv a kdykoliv. HTC Tattoo má oproti dražším bratříčkům jeden handicap, a to relativně malý 2.8" rezistivní displej s rozlišením 320x240. Na druhou stranu díky malému displeji je příjemně kompaktní celý telefon a navíc - rezistivní displej je v tomto konkrétním případě výhodou. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Nyní k samotným adventurám. Samozřejmě, podobně jako na dalších platformách a zařízeních, běh starých adventur zajišťuje osvědčený ScummVM. Ten je dostupný na Google Marketu, pokud ovšem disponujete novější verzí OS Android. S verzí 1.6, kterou Tattoo disponuje, na Marketu ScummVM nenajdete. Naštěstí jej lze stáhnout na http://sites.google.com/site/scummvmandroid/dev.

První, co budete potřebovat, je základní balíček scummvm.apk. Ten ovšem sám o sobě ke spouštění her nestačí. Je třeba instalovat pluginy. A zde je tak trochu kámen úrazu.  Jak můžete na stránce vidět, ke stažení je cca dvacítka pluginů. Každý plugin umožňuje spouštět určitou skupinu her. Např. plugin scummvm-engine-scumm.apk slouží ke spouštění adventur na SCUMM engine, tzn. adventur od LucasArts, jako jsou Indiana Jones: Fate of Atlantis nebo Day of Tentacle. Dále např. scummvm-engine-kyra.apk spouští trilogii Legend of Kyrandia apod.

To vše zní OK. Ale. K pluginům bohužel neexistuje popis podporovaných her, takže zatímco v některých případech se zorientujete snadno  (např. uvedený scummvm-engine-scumm.apk), u některých ani já netuším, co vlastně spouštějí. Pro rozběhnutí další her je tedy nutné trochu laborovat.

A co potřebujeme dále? Samozřejmě hry samotné, které všichni schováváme doma na opečovávaných originálech. Stačí tedy zkopírovat soubory z originálního média do jednoho adresáře, ten nahrát na paměťovou kartu, spustit ScummVM a hru klasicky nalistovat a spustit. A teď se dostáváme k tomu, proč je v našem případě rezistivní displej výhodou. Pochopitelně jde o jeho přesnost. Na 2.8" displeji dostává pixel-hunting zcela nový rozměr a na nepřesném kapacitním displeji při této úhlopříčce prostě nemáte nárok. Na rezistivním je situace o poznání lepší, i tak pro pohodlné hraní doporučuji sehnat si stylus, popř. klasickou tužku.

No, a nevím jak vy, ale já už stojím před jeskyní v Legend of Kyrandia a hledám čtverečkovaný papír na mapu :)

Dodatek: Ha! A teď jsem si všiml, že úplně dole na stránce s balíčky je ke stažení scummvm-monolithic.apk, což by evidentně měla být verze obsahující všechny pluginy najednou. Sice vám zabere víc místa, ale zase řeší problémy se stopováním podporovaných her. Možná proto autor uvádí, že je "Good for Android 1.5/1.6.". Njn. Holt slepejš.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Staré adventury na vašem HTC Tattoo"

  • nut napsal:

    Mám obavu, že na displejích s kapacitní dotykovou verzí by to bylo peklo, ať bych měl úhlopříčku jakoukoliv – (momentálně 3,8) – ale další bookmark a něco k vyzkoušení.

    • simon napsal:

      Ak je multidotykový tak to celkom ide. Stačí si z prstov ako keby spaviť mieritko – dva prsty a medzi nimi bude kurzor a stačí len rovnomerne pohybovať.

  • Neny napsal:

    hry na telefonech mě nikdy nějak nebrali, asi jsem holt jiná generace :-)

    • simon napsal:

      Tak to musím súhlasiť, všetkých tie Angry Birds a Melon Ninjov nemusím ani ja, ale aj na Mobiloch sa najdú kavlitné kúsky.
      Inak v tomto prípade vravíme o emulácií SCUMMVM, což značí mať v kapse vždy a všade svoje oblubene adventury.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle