Staré hry pro DOS v prohlížeči, tedy pokud máte Chrome

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Magičtí programátoři z Google zkušeně praktikovali své kodérské voodoo, výsledkem čehož je NaCl. Pochopitelně nikoliv chlorid sodný, ale Native Client. Ptáte se, co že to je? Inu, nerad bych zabíhal do technických detailů, především proto, že to sám moc nechápu, ale je to taková kouzelná thingie, která umožňuje spoustu hokusů a pokusů (omlouvám se za odbornou terminologii).

Pro nás je ale zajímavé to, že NACl umožňuje prohánět DosBOX skrze webový prohlížeč. Schválně - nastartujte Chrome, do adresního řádku napište about:flags, aktivujte Native Client a restartujte prohlížeč. Následně odbruslete na domovskou stránku projektu NaClBox a ťukněte na jednu z nabízených her. A valte bulvy!

Nadpis článku pochopitelně trochu přehání, nelze spouštět jakékoliv DOSové hry, ale jen ty, které autor projektu zařadil do stránek. A jelikož je autor liška podšitá, vyhýbá se plným verzím a nabízí pouze dema. V této chvíli si můžete zahrát následující hry: Simon the Sorcerer, The Secret of Monkey Island, Falcon 3.0, Alone in the Dark, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Sam and Max Hit the Road a SimCity 2000.

Celý projekt je nutné chápat pouze jako technologickou předváděčku, která ovšem otevírá široké možnosti. Dokážete si představit integraci této technologie do GOG? Žádné stahování, žádná instalace, prostě zaplatíte směšných pár dolarů za starou hru a ta se vám spustí přímo v prohlížeči, bez ohledu na používanou platformu.

A co je nejlepší, NaCl je open source a zdarma. Pokud tedy máte potřebné technické znalosti, můžete si projekt podobný NaClBoxu spustit sami a klidně s plnými verzemi her. Já jsem žel bohu levý jako turecká šavle, nezbývá než čekat, než se toho ujme nějaký schopnější jedinec, co víc maká a míň kecá.

Mimochodem, pokud použit v Chrome OS, ukazuje NaCl, že operační systém stavěný kolem webového prohlížeče nemusí být zcela nepoužitelný...

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Staré hry pro DOS v prohlížeči, tedy pokud máte Chrome"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle