Tex Murphy se vrací na místo činu

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

A už je to tu zase! Pomalu si začínám připadat jako hlásná trouba Kickstarteru. Na druhou stranu buďme rádi, že se kolem našich oblíbených starých her něco děje.

Vzpomínáte na nechvalně proslulé interaktivní filmy? Šlo o krátkodobý hit let devadesátých, kdy se zdálo, že hranice mezi filmem a hrou se postupně stírá.  Že se to většinou nedalo moc hrát? To zprvu nikdo příliš neřešil, bylo to prostě nové a jedinečné a jako technologická předváděčka počítače se zvukovou kartou a CD-ROM mechanikou to fungovalo skvěle. Sračkovost v žánru FMV adventur byla ovšem tak strašlivá, že tato kategorie her odkopala samu sebe a poměrně brzo si hráči uvědomili, že tudy cesta nevede.

To ovšem neznamená, že neexistují dobré interaktivní filmy. Naopak, urodila se jich celá řádka. Patrně nejlepší, co může tento zapomenutý žánr nabídnout, jsou adventury s Texem Murphym v hlavní roli. Celá série do dnešního dne obsahuje pět her. První dva díly, Mean Streets a Martian Memorandum, jsou klasické point'n'click adventury, které ale místo tradiční kreslené grafiky často spoléhají na digitalizované fotografie a skutečné herce.

Tex Murphy se vrací na místo činu

Trilogie Under a Killing MoonThe Pandora Directive a Overseer se od klasického konceptu 2D adventur odvrátila zásadněji a přenesla Texe Murphyho do 3D prostředí zhusta prokládaného FMV (full motion video) scénami.

A právě na tuto trilogii chtějí nyní navázat Chris Jones a Aaron Conners se svým novým projektem Tex Murphy - Project Fedora. Pokud vám ta jména nic neříkají, tak vězte, že jde nejen o vývojáře původních her, ale v případě Chrise Jonese také o Texe Murphyho osobně. Cílem Kickstarter kampaně je neskromných 450.000$, zatím se ale vše vyvíjí slibně, 140.000$ se vybralo za první den, dalších třicet dnů zbývá.

Dle promo videa Tex Murphy: Project Fedora vypadá, jako by se k nám propadl přímo z pekelných let devadesátých. Stejný film-noir styl, stejně naklíčovaní herci na vyrenderovaných pozadích, prostě interaktivní film jako vyšitý. Upřímně řečeno si nedokážu představit žánr mrtvější a držím v jeho oživení oběma pánům palce.

Je to stejně paradox, viďte? Nejprohnilejší a nejzatuchlejší z žánrů nyní působí jako svěží vítr v nudném světě "velkých her" :) V každém případě se aspoň koukněte na video, a to i v případě, že podporu projektu nemáte v plánu. Retro je to parádní.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Tex Murphy se vrací na místo činu"

  • Neny napsal:

    Ahoj, pěkné články, nějak se to tady rozjíždí, není týdne, aby tu nebylo něco nového :-) A co ten článek co jsem posílal ?
    Jinak prosím Tě Sledge, kdy jsi posílal ten balík ? Já jen, že nic nedorazilo. Děkuji,
    Ondra alias Neny

    • Sledge (admin) napsal:

      Ty retro témata nějak choděj ve vlnách. Jsou týdny, kdy nemám co psát a naopak, někdy se to sejde tak, že bych chrlil dva články denně ;)

      Balík nedorazil, páč jsem to já, kapitán Líná Prdel, ještě neposlal. Mám to v plánu na pátek dopoledne, takže snad začátkem příštího tejdne. Za zdržení se omlouvám…

  • Neny napsal:

    ne v pohodě, taky jsem línej jezdit na poštu :-)

  • kotyz napsal:

    Mě jednou přišel balík přesně do roka a do dne. Taky za to nemohla pošta, ale odesílatel „kapitán šnek“.

    A k těm FMV adventurám – shánim něco podobnýho, nějaký VN (visual novel) na PS2, ale aby to nebylo jenom v japonštině. To mam asi smůlu, na PC je toho větší výběr i v normálních jazycích, ale na PC to nechci (a už vůbec ne na windows). Sem línej hrát, ale chci silnej příběh, tak hledam něco kde bude stačit čumět a odklikávat dialogy (tyhle části se mi třeba v Personě 4 líbily nejvíc). Akorát to nesmí bejt japonsky, aby se mi to vůbec povedlo zapnout :-D

  • kotyz napsal:

    PS1 hry mi jdou jen originálky, jelikož nemam modchip ani se mi nechce používat ten špinavej trik s ulomenim dvířek mechaniky a kreditkou. A překompilovat to a vypálit na DVD taky nefunguje. Ale předpokládam že ty máš asi originálku… To si musim vygooglit o čem ty X-Files na PSX vlastně sou…

    • kotyz napsal:

      Tak to vypadá slibně. A ono dokonce na PSX je i Atlantis! Ale jen jednička, dvojka je windows only a myslim že sem hrál právě tu dvojku (bylo to na čtyřech CD, všechny sem rozehrál ale nedohrál žádný, jedna z mejch prvních her na mym prvnim kompu ještě s widlema 98SE). Tu hru si musim někdy zase sehnat a dohrát, ikdyž to bude muset bejt s návodem, protože bez něj to asi nedam. To byla fakt špičková věc…

      • kotyz napsal:

        Tak Atlantis dvojka sice je jen na widle, ale trojka je i na PS2! Škoda že ne i ta dvojka, tu sem jako jedinou hrál, ikdyž moc daleko sem se nedostal. A pochybuju že to bude běhat na widlích xp na 2 GHz a 2 GB RAM, ikdyž se pošteluje ten režim kompatibility. A už nemam žádný funkční Pentium166-class PC s widlema 98SE (až na ten notebook se kterym se daj zatloukat hřebíky, ale to si neumim představit jak na tom něco hraju, to by byly muka). Tak nevim, mam do toho jít nebo ne?

  • Neny napsal:

    Sledge tak co ? :-) Já jsem tady do pátku a pak 14 dní nebudu (do cca 11.6), tak aby se náhodou balík nevrátil zpátky k Tobě, to by mě mrzelo, pokud to nestíháš, tak se na to vykašli a vyřešíme to až se vrátim. Děkuji. Ondra

    • Sledge (admin) napsal:

      Jej, tak to mě mrzí, chtěl jsem to hodit na poštu tak v pondělí (do pátku by mi měla přijít jiná konzole, jejíž krabici bych zkanibalizoval a poslal ti v ní Segu :)) Ok, necháme to teda na potom, až se vrátíš z dovolený ;)

    • Sledge (admin) napsal:

      Ti tam navíc aspoň přihodim jednu hru, co mi má přijít spolu s dalšíma a která se mi do sbírky nehodí. Je to nějakej fotbal ;)

  • Neny napsal:

    Ahoj, super děkuji, já se po dovče ozvu. Dík ! O.

  • Marcusss napsal:

    Pěkné, zrovna mám sérii Tex Murphy rozehranou…:)
    Recenzi na první díl už mám na svém blogu – http://pixelswarm.blogspot.com

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle