The Hobbit: textovka z let osmdesátých

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Cesta tam a možná zpátky!

Řada z vás nyní patrně zasněně bloudí ulicemi, stále plni dojmů z projekce nového Hobita. Někteří možná v týchž ulicích znechuceně plivou na chodník a proklínají Petera Jacksona do sedmého kolene. A další si, podobně jako já, počkají, až odpadne celý ten mumraj kolem, a půjdou si Hobita vychutnat pěkně v klidu poloprázdného sálu, pokud možno bez dabingu, bez 3D a na filmových 24fps.

No jo, ale čím si do té doby ukrátit dlouho chvíli? Kniha je 100x přečtená, na otřesné animované zpracování z roku 1977 se nedá koukat a běhat v lese v kostýmu Gandalfa už vás nebere tolik, jako zamlada?

To bych nebyl já, abych z této zapeklité situace nenašel východisko! Je jím The Hobbit, kouzelná textová adventure s detailní grafikou, epickým soundtrackem, propracovaným příběhem, Glumem a drakem!

Hra byla vydána roku 1982 pro pro bezpočet vesměs osmibitových platforem a dnes si díky kouzlům moderních technologií můžete textového Hobita užít skrze okno prohlížeče.

The Hobbit: textovka z let osmdesátých

Kde? Odplujte na stránku oldgames.sk/game/hobbit-the/online a z dvojice odkazů pod hlavní tabulkou zvolte preferovanou verzi. Oblíbenější je pravděpodobně verze pro ZX Spectrum, ale já, jakožto dlouholetý majitel stroje Amstrad CPC464, bych volil právě verzi pro CPC. Když už nic, tak nemá tak hnusnou grafiku (a teď jsem si naběh, to bude řečí!).

Ortodoxní písíčkáři mohou sáhnout po DOSové verzi a rozjet jí pod spolehlivým DOSBoxem. Hobbit pro DOS vás ohromí okouzlí neurazí vyděsí čtyřbarevnou grafikou v tónech oranžové a netradičním přepínáním mezi textovým a grafickým režimem.

Nápověda do začátku: open door a go east ;) Bavte se!

P.S. Jak se vám film líbil? Mám se těšit, mám se bát?

The Hobbit: textovka z let osmdesátých

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"The Hobbit: textovka z let osmdesátých"

  • Harry napsal:

    Rozhodně schvaluji jít na ne3D verzi, přínos až na pár klasických záběrů (padající šutry přímo na diváka, letíci motýl) malý. Vzhledem ke stručnosti knihy a komerční nutnosti to natáhnout na tři díly to Jackson vycpává materiálem z mytologie Středozemě a na několika místech si prostě vymýšlí, protože děj či postavy v knize nejsou. Děj je přizpůsoben pro dnešního diváka lačnícího po akci a dospělé (kniha je v podstatě pohádka). Takže film nepřekvapí, ale ani neurazí a stojí za to na něj do kina jít. Ale bez hyperočekávání, které vyvolal.

  • StareHry napsal:

    včera som bol na premiére Hobita, samozrejme bez 3D (nechápem ako za to môžu pýtať peniaze) bez dabingu s titulkami, ale mal som taký pocit že človek čo film titulkoval sa vo fantasy rasách nevyzná.
    ja osobne som veľmi spokojný, ani som netušil že sa pár krát tak dobre zasmejem, trpaslíci sú výborná parta na čele s Thorinom (druhý Aragorn).
    Dobre som sa zabavil a určite odporúčam ísť do kina.

    SPOILER
    neviem ako Hobit skončil v knihe, ale režisér musel mať gule, keď použil ten istý koniec pre Hobita ako v LOTR3, teraz myslím zavolanie orlov Gandalfom a ich záchranu…

  • ehee napsal:

    nevim jak film, ale kdizka byla vynikajici
    (zfilmovanej par prstenu pro me bylo zklamanim)
    jinak textovky od level9 jsou klasikou….

  • Anastaz napsal:

    Film jsem neviděl a chvíli neuvidim (do kina se bojim, moc velká tma) a ve zmiňované hře mě sežral první troll. Tak snad vytáhnout knížku.

  • _dworkin napsal:

    Ta hra je tezka i s navodem. Mylne jsem se domnival, ze v dobe internetu to konecne dohraji, ale houby. Hra odolava. Zajimave je, ze se nekdy proste chova jinak, pokud prvne udelate neco odlisne a pak uz vas Thorin nevysadi na zada treba ani kdyz ho pozadate 50x. A nezbyva nez zacit znova. Ono se to muze stat, ze pri osloveni dalsich hracu se neco musi opakovat.
    Jsem zaseknutej pri cekani na goblina v tunelu s loucema. Smery jsou trochu jinak a je to casove kriticky, goblin jde za vama a sup jste zase v dire.

    Navody: http://www.gamefaqs.com/c64/565487-the-hobbit/faqs/14842
    http://www.nvg.ntnu.no/bbc/doc/games/Hobbit-solution2.txt

    Ja bych zacal „exa map“ „go“ .)

    PS: Na http://www.twinbee.org/hob/play.php?snap=hobbit mi nelupa v repracich.
    PSS: Ta vektorova grafika je uzasna.

    • Harry napsal:

      Jsi dobrej, že jsi to vůbec rozehrál. Mně jeden odkaz nefungoval vůbec, druhý ano, ale občas se virtuál kousl a když už jsem se dostal do hry, tak mě odradila nepřítomnost helpu nebo aspoň seznamu povolených příkazů.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle