Země zachráněna, Cydonie dobyta, UFO dohráno

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Fungovalo to! Taktika, kterou jsem nastínil v předchozím článku o UFO: Enemy Unknown, zabrala. Pro ty, kteří začali číst až teď - díky svým mimořádným schopnostem a trošce save/load podvádění jsem poměrně rychle odhalil onu líheň emzáckého svinstva ukrytou v závějích rudého marsovského písku. Bohužel hrstka chrabrých vojáků, kterými jsem disponoval, by se pod psionickými útoky Etherealů a Sectoidů sesypala jako domeček z pivních tácků. Co teď? Čas na operaci kryjte se za negry!

Země zachráněna, Cydonie dobyta, UFO dohráno

Mé vytrénované osmero bylo doplněno o 18 nováčků tak tak schopných udržet zbraň. Šestadvacet příslušníků jednotek X-COM bylo připraveno padnout za svou modro-zelenou planetu. A ti, co připraveni nebyli, to doufejme schytali jako první!

Ale abych to vojákům zbytečně neztěžoval, ukul jsem ďábelsky vychytralý plán. Věc se má tak - co úchylný stvořitel přidal Etherealům a Sectoidům na duševních kapacitách, to jim ubral na tělesné konstituci. V poctivé hře šachu by vás libovolný Sectoid roznesl na kopytech, ovšem v klasické hospodské přesdržce by padl po prvním úderu laciným Gambrinus půllitrem. K eliminaci této neduživé dvojice mimozemských ras tedy není třeba těžkých plasmových kulometů, pohodlně si vystačíte s komickými laserovými pistolkami.

Země zachráněna, Cydonie dobyta, UFO dohráno

Laserové pistole jsou sice slabé a nepřesné, ale neprostřelí pokročilá létající brnění, do kterých jsem všechny své vojáky oblékl. Pokud se tedy mozek vojáka pod náporem psionického útoku změní v hromadu jahodového pudinku, následkem čehož začne geroj pálit kolem sebe hlava nehlava, nehrozí ostatním vojákům žádné nebezpečí! Jak brilantní.

Jak skvěle plán vypadal na papíře, tak mizerně fungoval na Marsu. Vojáci sice neprostřelili jeden druhého, ale panikařili, nechávali se ovládat, ve znamení pokroku stříleli rovnou od boku, ale naprosto šejdrem... no co vám budu povídat, katastrofa. Ale toho bohdá nebude, aby mě ztráty ve vlastních řadách nějak rozházely!

Země zachráněna, Cydonie dobyta, UFO dohráno

Po urputném boji mezi pyramidami jsem sice ztratil cca 16 vojáků, ovšem zbylých 10 se do podzemní základny heroicky probojovalo. Smůla, že ozbrojených bylo pouhých 6, zbytek zahodil pistole v návalech paniky už na povrchu. Nicméně podařilo se mi několika šťastnými ranami sejmout pár emzáků hned v prvních dvou kolech a zbytek výsadku tak jakž takž ozbrojit. S plazmovými zbraněmi v rukou ale byli příliš nebezpeční svým kolegům, proto je čekal spíše diverzní osamocený boj v odlehlých koutech cizácké základny.

Země zachráněna, Cydonie dobyta, UFO dohráno

Štěstí mi přálo a cizácký mozek, který jsem pro úspěšné dokončení mise musel zlikvidovat, se na mapě vyloupl poměrně záhy. Škoda, že se nevyloupl ještě o něco dřív, minimálně čtyři moji vojáci nemuseli potupně podlehnout útokům odporných Chryssalidů. Tzn. ve chvíli, kdy jsem započal palbu do Mozku, se základna jen hemžila zombiemi. Hnus.

Závěr hry mi připravil ještě jedno zajímavé zjištění - cizácký mozek laserovou pistolkou nepropálíš. Je jedno, kolikrát za kolo můžeš vystřelit, nezáleží na tom, kolik kol máš k dispozici, prostě to nejde. Je to jako pokoušet se laserovým ukazovátkem vznítit češtinářku. Může to být zábava, ale boj je to předem prohraný. Naštěstí se kolem válelo několik etherealských mrtvol, které mi připravil emzácký velitel svou neopatrnou střelbou z Blaster Launcheru. Stačilo jednu oloupit o plasmový kulomet (nezapomeňte, mrtví prd ví), naposledy se usmát do kamer a napálit proud horké zelené plasmy přímo do ksichtu té mimozemské odpornosti.

Země zachráněna, Cydonie dobyta, UFO dohráno

Vyhráno!

A pokud vás snad zajímá, kolik vojáků mi ve finále zbylo... ehm... tři. Hrdinové!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Země zachráněna, Cydonie dobyta, UFO dohráno"

  • Martin Stiborský napsal:

    Teď už jenom čekám na filmové zpracování!

  • davesade napsal:

    Mně se děsně líbí, jak na záchranu lidstva bylo vysláno celých 26 lidí proti armádě emzáků. Ach! ;)

    • Sledge (admin) napsal:

      Ano, je tam taková zvláštní pachuť nepatřičnosti. Pořád se mi na mysl vkrádalo významné PROČ. Proč sakra emzáci čekají, až vynaleznu patřičné technologie, a nerozstřílí mě rovnou? Když můžou v pozdější fázi hry posílat jedno velké UFO za druhým, proč to neudělají dřív, když jsem naprosto bezbraný? Musí přece tušit, že se něco kutí, když na ně první měsíc posílám Interceptory a vojáky s projektilovými zbraněmi, a za 4 měsíce už mají za zadkem Lightning a posádku s laserovými puškami v rukách. Chtělo by to na pozadí trochu propracovaného a realistického příběhu… třeba nemají zdroje, kosí je hlad a nemoci (proto útočí na zem), co já vim.. :)

      Na druhou stranu, v Independence Day útok na hnízdo emzáků zvládl jeden vzdělanej běloch a jeden nasranej černoch. V porovnání s tim mi oněch 26 vojáků (rasově a genderově vyrovnaně namíchaných) ještě přijde docela v pořádku! :)

  • HarryhoInfo napsal:

    Gratuluji, plán vyšel :) Pěkně sepsané, napiš k tomu nějakou povídku :)
    Nechápu jak to stíháš během pracovního týdne, ale dobrý, aspoň je co číst.

  • HakitoCZ napsal:

    Jedna z nejlepších her Ever.

  • Neny napsal:

    Gratulace Sledge, že jsi Ufonum nakopal pr… :-)

  • Thomeless napsal:

    To se zase jednou povedlo. Fakt uz sem asi prestanu chodit. Samo sebou po precteni clanku mi to nedalo a zacal jsem parit. No po par hodinach stravenych u „klasicke verze ktera pada“ sjem se notne na*ral a na radu Sledge jsem si UFO koupil pres steam. Ted uz to jenom dohrat kdyz se tu mezitim objevil clanek o Theme Hospital…. chjo

  • Neny napsal:

    neznám Steam, to je jako, že máš originál hru staženou přes internet ??

  • w1k napsal:

    ahoj.. no s 18 vojakmi mi to pride divne :)

    ufo 1 sa da dohrat cele s 5 vojakmi – plazma rifle+lekarnicka+psyamp.. to je vsetko, co staci :) ufo som doteraz dohral asi 65 tisic krat, hram ho znovu aj teraz :)

    • Sledge (admin) napsal:

      Pochitelně, že se dá dohrát s hrstkou vojáků. Obvykle jsem si vystačil z šesti plus nějaký ten tank. Ale aby takto malá skupinka slavila úspěch, musí být prostě elitní. Což ta moje nebyla, Cydonii jsem objevil rychle a panďuláci neprošli dostatečným počtem misí. A proto jedinou šancí bylo a) útok na Cydonii odložit, b) nahnat tam bandu nováčků jako potravu pro děla. Vyhrálo B :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle