RETROGAMING – letní výstava pro všechny retrohráče

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

RETROGAMING – letní výstava pro všechny retrohráče

Má letošní dovolená byla tentokrát zasvěcena smetanovsko-váchalovské Litomyšli, kam jsem ale zamířil ještě z jiného důvodu. Výstava RETROGAMING - počátky osobních počítačů u nás, kterou hostí Regionální muzeum v Litomyšli na prostoru tří místností představuje historický hardware (8-bity, 16-bity, PC, konzole, základní desky, paměťová média apod.), ale nabízí i interaktivní prvek v podobě možnosti zahrát si přes emulátory hry z Amigy a dalších platforem. Nechybí ani plnohodnotný herní automat se Street Fighterem II, ve kterém mě (dvakrát, ehm) vyklepla přítelkyně ("v životě jsem to nehrála").

Každý z retrohráčů si asi najde své. Mě nejvíce zaujalo následující: plakáty klasik od Lucasarts a DOOMu s podpisem tvůrců, československé počítače PMD-85 a IQ 151, Didaktik, panely (!) s herními žánry (screenshoty, definice) a konzole NES jako vystřižená z Angry Video Game Nerda (chyběla ovšem Power Glove ;)

Více o výstavě ZDE. Pokud jste už výstavu navštívili, pište své dojmy.

Autor: JimiH

Komentáře k:
"RETROGAMING – letní výstava pro všechny retrohráče"

  • Sany napsal:

    Díky za velmi zajímavý tip ! Mám to do Litomyšle kousek, tak až dám teď v srpnu do kupy mýho obstarožního Jeepa, určitě tam na to pojedu dohlédnout :D

    • Sledge (admin) napsal:

      Očekávám podrobnou fotoreportáž! ;)

      • JimiH napsal:

        Fotit se nesmí. To bych dal fotky i do článku ;)

        • Sany napsal:

          Jsou věci, které v životě moc nechápu a toto je rozhodně jedna z nich. Z jakého wtf důvodu někomu, kdo má evidentně vztah ke starým počítačům a technice, a dá si tu práci a své stroje vystaví, může vadit že o to návštěvníci mají zájem a chtějí si exponáty vyfotit ?

          Tak buď se o ten zážitek s ostatními přece chci podělit > proto tu výstavu dělám > pak mi nějak vážně uniká, proč bych měl někomu zakazovat focení.

          Nebo mi to vadí z principu a např. se bojím, že by zlý člověk s fotoaparátem mohl mým miláčkům „ukrást duši“ > pak ale radši vůbec žádnou výstavu neudělám > mám klid a se starými kompy se kochám „in private only“…

          • JimiH napsal:

            Promiň, ale trochu pleteš jablka s hruškama a evidentně asi moc do muzeí nechodíš ;)

            Ten zákaz platí globálně v celém muzeu. Retrogaming je jen jednou z expozic (zabírá tři místnosti z třípatrového komplexu, takže jde jen o asi 20% muzejních prostor). Muzeem se neprovází, ale prochází tu brigádnice, které to střeží bedlivým okem.

            Nicméně pokud si vymůžeš u pokladny focení, tak ti fotit dovolí. Já jsem se zeptal, řekli ne a já to bez problému respektoval. Fotky těch mašin si můžu najít na netu a přijde mi zbytečné je fotit skrz skleněné vitríny. Na druhou stranu mě pochopitelně mrzí, že jsem si nemohl vyblejsknout ty skvěle zpracované panely, obvzlášť když výstava nemá katalog (trestuhodné!), protože autor nepočítal s takovým úspěchem u veřejnosti, jaký to má…

            • Sany napsal:

              Ad jablka s hruškama – jestli to focení zakáže přímo majitel vystavované sbírky, nebo instituce, která tu sbírku a výstavu provozuje, je z mého návštěvnického hlediska celkem jedno. Jde o to, že zákaz focení v tomto specifickém případě, kdy nejsou vystavovány žádné kulturní nebo historické skvosty „nedocenitelné“ hodnoty, považuji za stupidní – minimálně z důvodu který jsi sám uvedl, že fotky úplně stejných mašin si zpravidla mohu bez problému i s dokumentací dohledat během pár vteřin na internetu.
              Do muzeí tedy nejenže chodím, já tam chodím celkem často a rád. Jen mně irituje, když jsem tam konfrontován se zákazem, který zrovna v tomto případě naprosto pro mne postrádá jakýkoliv logický základ.
              Inu, zkusím se u kasy slušně zeptat na povolení focení pro účely bezplatné propagace jejich vlastní výstavy na jednom celorepublikově známém a oblíbeném retro hw webu. V negativním případě pak holt sklapnu hubu, bez remcání a fyzického odporu se zařadím do řady a užiju si to i bez foťáku :)

  • Springy napsal:

    Doufám, že výstava bude putovní a někdy se jí dočkám i na jihu Čech.

  • Elbi napsal:

    Hned bych zapařil:) hodně oooold.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle