9 nejranějších her pro DOS

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Asi se shodneme, že zlatá éra DOSového hraní proběhla přibližně v první polovině devadesátých let, když do sebe zaklaply všechny díly skládačky. Tedy dostatečně rychlé procesory, VGA grafika a slušné zvukové karty. To vše relativně dostupné i pro běžného PC hráče.

Nicméně celá ta zábavná historie hraní na původně kancelářských strojích se pochopitelně začala odehrávat mnohem dříve. Konkrétně ve stejné chvíli, kdy na trh doputovalo první IBM PC 5150, tedy v roce 1981. Samozřejmě šlo o velmi primitivní a nepříliš hratelné apoštoly, kteří ale zvěstovali velké věci příští, herní nevhodnosti platformy navzdory.

Pojďme se společně na tyto první pokusy podívat. Dle dostupných zdrojů, které pochopitelně mohou být velmi nepřesné, protože jde o část historie zmapovanou velmi vágně, všechny uvedené hry skutečně vyšly již roku 1981. Logicky jsou tedy jejich hardwarové požadavky nejnižší možné - procesor 8088/4.77MHz a operační paměť do 256 kB.


DONKEY

Velmi pravděpodobně absolutně první hra pro DOS. Soubor donkey.bas byl součástí distribuce operačního systému PC-DOS dodávaného s IBM PC. Šlo především o ukázku schopností přiloženého interpreteru jazyka BASIC. Jedním z dvojice programátorů hry je sám Bill Gates, druhým Neil Konzen. V jádru jde o hru závodní, hráčovým úkolem je vyhýbat se oslům, kteří se na silnici pletou pod kola jeho závodního vozu. Vše běží v grafickém módu (CGA).

9 nejranějších her pro DOS


STAR TREK

V BASICu napsaná hra původem ze sálových počítačů a minipočítačů, jako jsou SDS Sigma 7, HP 2000 a Data General Nova. Jde o tahovou taktickou vesmírnou simulaci v textovém módu, ve které hráč ovládá vesmírnou loď Enterprise putující náhodně generovanou galaxií. Úkolem je eliminovat všechny nepřátelské klingonské lodě. Novějším zpracováním téhož je např. EGA Trek. Autorem originální předlohy z roku 1971 je Mike Mayfield, autorem portu pro DOS Bob Fritz.

9 nejranějších her pro DOS


METEOR

Jednoduchá akční hra v textovém módu. Hráč se musí vyhnout padajícím meteorům a zároveň sesbírat všechny "kostky" na obrazovce. Opět jde o hru napsanou v programovacím jazyce BASIC, záměrem autora (Edward T. Ordman) bylo otestovat schopnosti nových IBM PC, které nakoupila jeho univerzita. Později vyšly upravené verze Meteoru přidávající např. zvyšující se obtížnost.

9 nejranějších her pro DOS


CHESS

Původním autorem tohoto šachového simulátoru je M.C. Rakaska, port pro PC má na svědomí S.W. Huggins. Opět jde o hru v BASICu, opět běží v textovém módu, veškerý vstup zajišťuje klávesnice. Hrát se dá jen proti počítači. Na začátku hry je možné zvolit barvu a úroveň obtížnosti (1-24). Zdrojový kód hry má pouhých 377 řádků.

9 nejranějších her pro DOS


THE WIZARD'S CASTLE

Textová adventura, která vyšla roku 1979 na několika různých platformách (první byl domácí počítač Exidy Sorcerer), a roku 1981 zavítala i na IBM PC. Autorem je Joseph R. Power, port zařídil J.F. Stetson. Hráč se coby odvážný dobrodruh vydává do tajemného hradu, kde doufá nalézt magický artefakt zanechaný zde velkým mágem. Nikoliv překvapivě jde opět o program napsaný v BASICu.

9 nejranějších her pro DOS


ROCKET

Opět BASIC, tentokrát ovšem program běží v grafickém režimu CGA. Jde o simulátor přistání měsíčního modulu Apollo. Vaším úkolem není nic menšího, než bezpečně dosednout na povrch Měsíce s posádkou živou a bojeschopnou. V tomto konkrétním titulu ovládáte jen intenzitu hoření (burn rate) paliva, v ideálním případě byste měli přistávat s rychlostí 1,2 mph nebo nižší. Autor hry je bohužel neznámý.

9 nejranějších her pro DOS


SET THE HOSTAGES FREE

Akční hra běžící v textovém módu. Jak už název napovídá, hráčovým úkolem je osvobodit rukojmí ze spárů odporných únosců. Čas úmorného vyjednávání ovšem vypršel, jediným řešením je přesně cílená střelba. Únosci se pohybují v obdélníku kolem hloučku rukojmích, vaším úkolem je vystřelit ve chvíli, kdy je únosce na mušce na spodní hraně. Hru vydala společnost TexaSoft.

9 nejranějších her pro DOS


THE MISER'S HOUSE

Další zástupce textových adventur. Hra vyšla na několika různých platformách, ovšem v tomto případě bylo IBM PC mezi prvními, spolu s Commodore PET. Vydavatelem hry byla společnost The Code Works, autorem M.J. Lansing, DOSového portu se zhostil Tom Croley. Hráč se bez jasného cíle vydává do domu plného hádanek a nástrah s cílem docílit co nejvyššího skóre.

9 nejranějších her pro DOS


ARITHMETIC GAMES SET 1

Kompilace vzdělávacích her z dílen Science Research Associates (společnost spadající pod IBM). Beano je hra logická, jde o variaci na bingo. Druhý kousek jménem Rockets je o něco akčnější, hráč pomocí zadávání cílových souřadnic formou jednoduchého početního příkladu ovládá bitevní loď na ploše 15x15 polí. Cílem je zakončit pohyb vedle nepřátelské lodi, aby tato klesla ke dnu pod palbou smrtících raket. Hry jsou napsané v BASICu a běží v CGA grafickém módu.

9 nejranějších her pro DOS

Existuje ještě Arithmetic Games Set 2 z téhož roku, který obsahuje dvojici titulů s názvy Discovery Machine a Number Chase. Bohužel se mi tuto druhou kompilaci nepodařilo dohledat.


BONUS: MICROSOFT ADVENTURE

Ne všechny rané tituly pro IBM PC vycházely ve formě programů spustitelných pod operačním systémem DOS. Tzv. PC Booter hry se bez operačního systému zcela obešly, bootovaly z disket přímo. Celkem takto vyšlo kolem 250 her! Prvním PC booterem byla textová adventura Microsoft Adventure, kterou naprogramoval Gordon Letwin. Šlo o přímý port ADVENT / Adventure / Colossal Cave, první existující textovky.

9 nejranějších her pro DOS


Jak je vidět, začátky to byly vskutku skromné. Grafiku aby člověk pohledal, stejně jako zajímavou herní náplň. Tyto první nesmělé krůčky zbrusu nové platformy ovšem velmi brzy přešly ve zběsilý úprk, který ostatně trvá dodnes. Což se mě osobně pochopitelně příliš netýká, co se her týče, tak ochotně a dobrovolně zůstávám v útulných létech devadesátých :)

Dodatek: Seznam téměř jistě není absolutní, nepřekvapilo by mě, kdyby her z roku 1981 ztracených v propadlišti dějin byly desítky...

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"9 nejranějších her pro DOS"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle