Hráli jste: Speed Haste?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Speed Haste z roku 1995 je arkádová závodní hra vzdáleně připomínající např. legendární Screamer. V časopise PC Zone ní tvrdili, že jde o one of the best 3D arcade racers we've had the pleasure to play. Což může znamenat jediné - v PC Zone nikdy nehráli žádnou jinou 3D závodní hru. Ne snad, že by Speed Haste byla hra nějak urážlivě odporná, ale jde po všech stránkách o čirý destilát průměrnosti.

Hráli jste: Speed Haste?

Hra využila tehdy oblíbeného distribučního modelu - shareware verze obsahovala jen základní selekci vozů i tratí, verze plná pak vozů 12 a tratí 8. Nijak extra na tom ovšem nezáleží, tratě jsou graficky nevýrazné a nepříliš nápadité, oba druhy vozů (jako Formule 1 a jako Nascar) se sice chovají každý jinak, ale jejich jednotlivé modely se liší jen maximální rychlostí a převodovkou. Jízdní model je akceptovatelný, ale nezajímavý, zvuky motoru jsou k pousmání, hudba je přinejlepším snesitelná... průměr, průměr, průměr.

Hráli jste: Speed Haste?

Ale je tu jedna věc, která Speed Haste tahá z vortexu zapomnění. Multiplayer! Hra podporuje jak split-screen pro hru dvou hráčů na jednom PC, tak multiplayer přes IPX síť. Dost dobré na shareware hru, která se k vám dostala na ušmudlané disketě (spolu se třemi viry).

A přesně kvůli dobře fungujícími multiplayeru jsem s jinak neatraktivní hrou strávil moře času. Protože když vyklepnete souseda v mulťáku, je v zásadě jedno, o jakou hru jde, radost je to stále stejná :) (Jestli vám dotyčný bude v komentářích tvrdit, že porážel on mě, nevěřte mu, lže!)

Hráli jste: Speed Haste?

Technická: pokud si budete chtít hru zahrát v Dosboxu, vypněte emulaci Sound Blastera a nastavte Gravise. Se SB to z nějakého záhadného důvodu nefunguje. A pokud se vám hra zasekne po úvodním zobrazení loga, zkuste jí spustit s parametrem -novbl. Speed Haste podporuje i rozlišení 640x480, nicméně mně se hra tvrdošíjně přepínala do klasického 320x200, ze kterého jsou i níže zobrazené screenshoty.

Hráli jste: Speed Haste?

Na závěr jedna zajímavost - autor hry, Javier Arevalo Baeza, před šesti lety uvolnil zdrojové kódy volně ke stažení. Naleznete je na GitHubu a můžete si s nimi dělat co chcete (slova autora :).

Hráli jste: Speed Haste?

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste: Speed Haste?"

  • Luke_Skwlkr napsal:

    Tomuhle jsem venoval asi hodinu a multak jsem vynechal uplne. Ja se sousedem zavodil na krev v lotusovi ktery mel nejlepsi soundtrack ever. Pamatuju jak mi tata koupil SB awe 32 PnP a kdyz jsem lotuse poprve pustil z bednicek a slysel ten rozdil oproti speakeru tak mam dodnes z toho vlhke sny.

  • Thomeless napsal:

    Ano budu tvrdit ze jsem Sledge porazel protoze to je pravda. Na oplatku musim priznat ze Doomovi mel navrch…

  • Marek_11 napsal:

    Mrsknu to jeste sem, na Twitteru to zapadne. :)

    Hrali jsme Speed Haste. Ta hra pusobila dost humpolacky, ale hrat se dala. Mnohem vic, vlastne uplne nejvic, jsme ale hrali Fatal Racing aka Whiplash. Vysla +/- ve stejne dobe, pricemz vyraz NAREZ ji ani zdaleka nevystihuje. ;D

    Kdo nezna a nehral, doporucuji napravit. A Sledge to muze brat jako namet na reportaz, clanek, jde o zapomenuty a prehlizeny zavodni klenot! ;)

    • Luke_Skwlkr napsal:

      Fatal racing se.mi neskutecne na 486 sekal, resp cca 1 snimek za 5sekund to uz ani fps neni :D neprisel jsem na to proc a kdyz jsem mel novy komp tak uz tohle nebylo treba hrat. Na jake sestave jsi to hral?

      • Marek_11 napsal:

        HW narocnost nebyla nizka, respektive nemeli to asi moc dobre odladene. Jestli si dobre pamatuju, behalo to SVGA i VGA, ale tam nebylo prakticky nic videt, zvlast pri split-screenu.

        Puvodne jsem mel 486DX/100 a dalsi pocitac bylo P150, kazdopadne hravali jsme to vzdycky s 3Dfx. ;)

  • Hru si pamatuji a dokonce si vzpomínám, že mě hodně bavil jízdní model těch formulí. A to i v singleplayeru. Budu muset znovu nainstalovat a zjistit, zda jsem byl tak nenáročný, nebo jsi naopak ty tak rozmazlený :-)

  • Michal napsal:

    skvelá hra ted mám windows 8 a požat to hraju líby se my ty auta

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle