37 nových her pro Amstrad CPC

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

V rámci osmého ročníku vývojářské akce #cpcretrodev 2020 se sešlo neuvěřitelných 37 herních novinek pro osmibity Amstrad CPC. Pojďme se v krátkosti podívat na pětici her, které byly porotou vyhodnoceny jako nejlepší, a jejichž autoři dokonce obdrželi peněžitou výhru.


V nezastavitelně skrolující run&jump plošinovce The Abduction of Oscar Z se chopíte chlapce Oscara, který byl unesen zlými (ještě aby hodnými) mimozemšťany, a nyní se snaží uprchnout z nebezpečné planety plné smrtících nástrah, a ještě přitom zachránit svého psa Guntera. Kromě dokonalé plynulosti a pohledné grafiky stojí za zmínku i perfektní intro v komiksovém stylu.

37 nových her pro Amstrad CPC


V Sorcerers se vydáte do spletitých bludišť sbírat mince a předměty, a to s cílem probludištovat se až k hradu skrývajícímu mnohá magická tajemství. V každé z úrovní je třeba nejprve odemknout bránu, čehož docílíte namícháním příslušného lektvaru ze surovin, které si nejprve musíte zakoupit v obchůdku za mince, jež se objevují a mizí po celém levelu. Uf. A navíc je nutné vyhnout se nepřátelům.

37 nových her pro Amstrad CPC


Bojíte se duchů? Pak vás Anima vyděsí! Nejen, že ducha ovládáte, ale navíc putujete skrze něco, co vypadá jako prastarý hřbitov. Na každé z obrazovek je vaším úkolem eliminovat všechny hrůzostrašné nepřátele, čímž se otevře průchod do obrazovky další. Duch střílí sám od sebe a v pravidelných intervalech, je tak nutné útoky správně načasovat. Na některých obrazovkách dostanete k výběru power-up, který vám strastiplné putování doufejme ulehčí.

37 nových her pro Amstrad CPC


Autoři hry The Promotion mají velmi zvláštní představu o tom, jak v korporátu dosáhnout povýšení. Dle nich je nejlepší cestou na nejvyšší příčky pozabíjet kolegy a nakonec i šéfy samotné. Až na zvláštní téma jde o klasickou hopsačku, která se ovšem zvyklostem vymyká dlouhými skoky s náznakem momentu setrvačnosti.

37 nových her pro Amstrad CPC


Do první pětky se probojovala i závodní hra - Fire Tyre. Těšil jsem se, že si pěkně zajezdím, ale upřímně řečeno, moc mě to nepřesvědčilo. Fire Tyre se může pochlubit několika technickými fígly, jako je double buffering a plynulé škálování spritů, ale že by to jako hra nějak extra fungovalo, to ne, na to bych potřeboval o pár frejmů za vteřinu více, i za cenu jednodušší grafiky. Takhle je to spíše tech-demo.

37 nových her pro Amstrad CPC


No, a zbylých 32 her už je na vás :) Co se mě týče, tak pokud si z vítězné pětky chcete něco zahrát, sáhněte po hrách The Abduction of Oscar Z, která má skutečné vynikající prezentaci, a Anima, která sice vypadá jednoduše, ale pod minimalistickou slupkou schovává chytlavou hratelnost, bavila mě zdaleka nejvíc.

P.S. Původně to měla být šortka, proto ta stručnost, ale výsledný rozsah mě nakonec přiměl zařadit to mezi články. Tak snad mi to projde ;) Na druhou stranu když na Bonuswebu můžou za články vydávat věci jako "Streamerka hodinu a půl žebrala o videohru, stala se internetovým hitem", tak co mě by neprošlo tohle :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle