6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Ač přes pokročilý věk neřidič, fenomén automobilových závodů mě odjakživa fascinoval, a obzvláště velmistry rally volantu chovám v nezměrné úctě. Však pohleďte na nějaký záznam z palubní kamery, kdy se auto jako kráva řítí po cestičce, kterou bych já se svou otylostí musel zdolávat bokem, a řícení se navíc odehrává v rychlostech spojovaných obvykle se stíhacími letouny či vypálenými projektily. Jistě, rally jezdci mohou těžit z výhody ultranízkého těžiště vozu, které jim zajišťují jejich masivní ocelové cojones, ale přesto... kudos, respekt a tak vůbec.

Počítačová zpracování rally jsou poměrně četná, takže si opojný pocit nekontrolovaného letu vzduchem s následným nárazem do statného stromu můžete užít i v případě, že vám v garáži Subaru Impreza, Audi Quattro, Lancia Stratos či Škoda Felicia Kit Car nehnízdí. A nyní kontrolní otázka, souhráči, který z vozů do uvedené čtveřice tak docela nezapadá?

6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách

Správně, Škoda Felicia Kit Car ze skupinky čouhá stejně nepatřičně, jako holá zadnice ze všeho, co není přehlídkou holých zadnic. Přesto - šlo o regulérní závodní vůz vycházející z běžné Felicie, který v letech 1995-1997 slavil dílčí úspěchy v rozličných rally soutěžích. A jako takový se objevil i v několika simulacích, kterým se nyní podíváme pod kapotu.

Nejprve ovšem nezbytné technické okénko. Závodní speciál se od běžného modelu Felicie liší v několika podstatných bodech. V první řadě je hustě votuněný, taky má kotel urychlovacích samolepek a takové ty divnověci vepředu a vzadu, co dělají něco s přítlakem, a v každém pádu vypadají kurevsky šik. (Za odbornou terminologii se omlouvám.)


Network Q RAC Rally Championship (1996)

O téhle pozdně-DOSové pecce už jste si mohli počíst před lety. Hra zpracovává britskou RAC rally, závody se tedy odehrávají výhradně v deštivě oblemclém či zasněženém anglickém marastu. Fyzikální model je tak akorát na pomezí mezi arkádou a středně obtížnou simulací, jedinečnost hry tkví v nezvyklé délce jednotlivých závodů - zapomeňte na několikaminutové jednohubky, tady se budete v jednom ze šesti vozů motat po trati klidně půlhodinu. Doporučeno.

6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách


V-Rally (1997 - 1998)

Hyperpádivá Felda se objevila jak v původním Need for Speed: V-Rally (V-Rally: 97 Championship Edition) pro Playstation, tak v pozdější vylepšené verzi V-Rally: Multiplayer Championship Edition (V-Rally: Edition 99) pro Windows a Nintendo 64. Závodění v atraktivních lokacích mnoha zemí, proměnlivé počasí, více jak desítka aut, jinak ale naprosto čistá arkáda, navíc ne moc dobrá, bez sebemenšího závanu realismu, ač se výrobce snažil tvrdit opak. Nedoporučeno.

6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách


Colin McRae Rally (1998)

Prapočátek legendární závodní série, která se po úmrtí Colina McRae přetransformovala v dnešní DiRT Rally. V zásadě jednoduchý, ale báječně funkční a předvídatelný fyzikální model dělá ze hry chuťovku i 22 let od vydání. Trapné V-Rally se může jít klouzat, jako se klouzají jeho arkádové vozy. V CMR prosvištíte Řecko, Nový Zéland, UK, Švédsko, Monte Carlo, Austrálii a Korsiku, to vše ve třech úrovních obtížnosti a za volantem osmera licencovaných vozů. Výtečná hra, doporučeno.

6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách


International Rally Championship / Tommi Mäkinen Rally (1998)

Další z dílů Rally Championship série, teoreticky tedy následovník Network Q RAC Rally od stejných vývojářů, ovšem prakticky jde o zcela jinou hru. Tentokrát zavítáme na tratě celého světa, od Velké Británie, přes Itálii, Brazílii, Čínu, až po Švédsko. Fyzikální model nám zlehka zarkádovatěl, hra mi připadá jako nezábavný pokus přiblížit se výše uvedenému V-Rally (popř. SEGA Rally), k poctivé simulaci to má daleko. Nebavilo, a to mám krabicovku :) Nedoporučeno.

6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách


Rally Championship 2000 / Mobil 1 Rally Championship (1999)

Opět série Rally Championship, v tomto díle se vracíme ke kořenům, tedy do nepříliš exotických, leč právě proto sympaticky domáckých lokací pochmurného Albionu. Člověk má tu a tam pocit, že se řítí lesem někde za humny. Stejně tak se vracíme k vyčerpávající délce závodů, na jejichž konci skutečně bolí ruce, desítky minut bušení do klávesnice udělají své. Jízdní model se opět přiklání k simulaci, oproti rozvernému Colinovi jsou auta pocitově poněkud těžší a z toho vyplývá i jejich větší setrvačnost. Rally vozů je úctyhodných dva a dvacet. Doporučeno.

6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách


Rally Championship 2002 / Rally Championship Xtreme (2001)

Závěr Rally Championship série, a jsou-li má zjištění správná, tak i poslední PC hra, kde se objevila Škoda Felicia Kit Car. Po technické stránce jednoznačně (a logicky) nejpokročilejší hra ze seznamu. Jízdní model je méně simulační než u předchůdce, ale ne oním arkádovým způsobem, kdy máte dojem, že spíše než auto řídíte splašené torpédo. Má blíže k zábavnosti a průzračné jednoduchosti CMR, byť pomyslného grálu hra nedosahuje. Podobně jako v případě International Rally Championship zavítáte do lokací napříč zeměkoulí. Ne nedoporučeno ;)

6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách


Můj TIP? Jezdci sedlající toliko DOS mají jasno, ti sáhnou po skvělém Network Q RAC Rally Championship, ostatní zvolí mezi akčním Colin McRae Rally a rozvážnějším Rally Championship 2000.

Tento článek je věnován všem votuzeným Feliciím, které byly oblepeny urychlovacími pruhy, vyšperkovány chromovanou koncovkou výfuku a vybaveny tříramenným sportovním volantem, načež je čerstvě post-pubertální pazdrát ve vidině slávy (případně styku) obrátil na střechu v nepřehledné zatáčce. Neznal jsem, ale RIP.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"6x Škoda Felicia Kit Car ve starých rally hrách"

  • Krtek napsal:

    V-Rally bylo myslim někde v časáku na CDčku. Jestli se dobře pamatuju, byla to prakticky jízda tunelem :-( Arkáda mi nevadí, zase nemam rád přílišný simulace ale tohle bylo až moc divný.

  • Srandista napsal:

    Na Rally Championship 2000 spomínam s láskou, hlavne ten soundtrack mám úplne vyrytý do pamäti. A hra mi navyše bez problémov beží aj na Windows 10.

    https://www.youtube.com/watch?v=6R_en9CJqbk

    • Sledge (admin) napsal:

      Já to samozřejmě hraju na své P3 mašině :) A dokonce tu mám pseudooriginálku ze SCORE. Ještě tomu nějaký čas věnuju, spolu s CMR mě tenhle kus bavil nejvíc.

  • Milan napsal:

    International Rally Championship ke srcovka, ne až tak kvůli závodům ale kvůli soundtrackům.

  • Guldy napsal:

    Videl jsem Artefakt, kde se hral Colin McRae Rally a vzapeti na to se objevil tento clanecek.. tomu rikam marketing! :D Ale i kdyby nahoda, super clanek :) Priste by mohl nekdo udelat clanek o tom, kde vsude byla Praha nebo jina lokalita z CR :)

  • Neny napsal:

    Já osobně, jsem pařbu Network Q RAC Rally Championship hrál jen ve Felicii !!! A to hlavně proto, že stála doma v garáži :-))))

  • Luke_Skwlkr napsal:

    Ahoj podarili se nekomu rozjet Network Q RAC Rally Championship (1996)? V kompu jsem se tomu moc nevenoval, ale aktualne se to snazim rozjet v magic dosbox, ale naskoci dos/4gw pak se ukaze c:\> . Nevi nekdo co s tim?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle