Polda – jedna z mnoha českých adventur

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

V roce 1998 vydala česká vývojářská firma Zima Software point and click adventuru jménem Polda aneb S poctivostí nejdřív pojdeš, kde se snažila zaujmout publikum místním humorem, a také tím, že najala na dabing známé české herce, jako je Luděk Sobota, Jiří Lábus, Petr Nárožný, Valérie Zawadská a tak dále.

Měla úspěch. Následovala další pokračování a dnes už existuje šest dílů. ŠEST! To už je poměrně velké herní série, skoro jako Tomb Raider!

Nedávno se rozjela sbírka na díl sedmý, přičemž cílená částka se vybrala za necelých 24 hodin a teď se pomalu blíží k melounu. A tak se začalo o Poldovi zase mluvit. Inu, říkal jsem si, že by nebylo na škodu si sérii Polda opět připomenout a začít rovnou tím prvním.

Každopádně všechny díly vyšly na Android, což je podle mě nejpohodlnější cesta, jak si jej zahrát.

Polda – jedna z mnoha českých adventur

Sem tam se vyskytuje i policejní brutalita

Adventura Polda začíná v malé české obci jménem Lupany, ve které budeme v kůži policisty jménem Pankrác řešit případ zmizení místního hostinského a jeho sestry.

Přiznám se, že první díl moc rád nemám, protože jsem ho v dětství nehrál a dostal jsem se k němu až později, kdy už jsem měl několikrát dohraný druhý, třetí a čtvrtý díl. Takže nostalgie tu úplně chybí. Vidím, že moc nezaujal ani Sledge. A ono je to pochopitelný. Myslím, že až od druhého dílu začínám brát tuhle sérii trochu víc vážně. Ale zpět k prvnímu...

Pochopitelně, když je to česká adventura, očekávali bychom český humor. A skutečně - ten tu je. Nechybí ani taková ta klišé, že manželka nechce pouštět svého muže do hospody chlastat. Bača, co bydlí na salaši poblíž Lupan, chlastá a mluví nářečím. Každý důchodce je hluchej nebo je schopný usnout uprostřed věty... a tak dále. Někdy se však vyskytuje také absurdní, černý, perverzní či autistický humor.

Polda – jedna z mnoha českých adventur

V Lupanech mají i sexshop

Celkově je ten humor docela OK a některé rozhovory mě pobavily. Nicméně si myslím, že ten styl nemusí sednout všem. Některé vtipy jsou celkem podivné, cítil jsem se u nich trapně a osobně bych je vystřihl. Dále je tu spoustu scén, kdy hlavního hrdinu Pankráce popadne amok, vytáhne bouchačku a začne kolem sebe střílet, což ve výsledku působí dost divně... Místy se chová dost amorálně či jako úplný kretén.

Polda – jedna z mnoha českých adventur

Perníková chaloupka

Co mi také připadá zvláštní, je, jak Pankrác vlastně zapadá do prostředí, protože evidentně žije v Lupanech, pracuje tam jako policista, bydlí v rodinném domě s babičkou... A přitom ho tam vlastně nikdo nezná (kromě souseda a pár postav v redakci místních novin). Se všemi ostatními Pankrác mluví, jako by je potkal poprvé v životě, což dokonce zahrnuje i pána na policejní stanici. Tak moment, neměli by se na vesnici lidi mezi sebou znát? A zvláště když je někdo místní strážník? Kromě toho Pankrác neví ani úplně základní věci o své vísce, třeba kde bydlí jeho šéf, kde se nachází místní cvičiště psů, sexshop a tak dále.

(Mimochodem, vesnice, co má zverimex, cvičiště psů a sexshop je hodně advanced, to vám povím).

Polda – jedna z mnoha českých adventur

Když se ztratíte v lese, nejlepší je vyšplhat na strom a podívat se, jestli v dálce není světýlko

V některých ohledech Polda nedává moc smysl, protože občas musíte něco udělat a nevíte proč. Třeba je nutné najít zmíněný sexshop. Všimnete si plakátu, který oznamuje jeho otevření, a pak máte za úkol ho najít. Takže nejdříve musíte dostat z důchodců, kde je, a pak se dostat přes partu pankáčů dovnitř. A proč? To prostě nevíte. A neví to ani hlavní hrdina. Pochopitelně to bude mít svůj adventurní smysl, protože tam získáte předměty, které se vám budou hodit, ale příběhově to moc podložené není. A takových situací je v Poldovi víc...

Ale mimo příběh... Jak se Polda vlastně hraje? Sice je to normální adventura, ale obsahuje pár zvláštností... Ta první je, že každá lokace má spoustu objektů, se kterými se ale nedá vůbec nic dělat. Například pokoj, ve kterém celá hra začíná... Tam myší můžete najet na okno a objeví se popisek okno, ale nedá se na něj kliknout. Nejde otevřít, ani prozkoumat a Pankrác okno ani nijak neokomentuje. Díky tomu hra působí stylem, že je velmi bohatá a interaktivní, ale ve skutečnosti není... V každé lokaci je naprosté minimum aktivních míst.

Pokud jde o titulky, ty s dabingem někdy úplně nesedí. Kromě toho občas obsahují i gramatické chyby.

OK, z textu by se mohlo zdát, že je to špatná hra. Skoro všechno jsem zkritizoval. Nicméně všechny tyhle věci zase tak zásadní nejsou a pokud člověku sedne humor, tak to v pohodě projde a nejspíš ho to bude bavit. Pokud ale ne, tak holt to není hra pro něj. Takže asi tak. Oceňuji první díl jakožto start docela fajnové české série, ačkoliv zkrátka to začínám mít rád až do toho druhého.

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

  • | Kategorie: PC  | Štítky:  

Komentáře k:
"Polda – jedna z mnoha českých adventur"

  • Sledge (admin) napsal:

    Můj pohled na hru skvěle vystihla slova A.J. Rimmera: „Dokonce to urazilo i mou zadnici, jež se oprudila, neboť chudinka moje malá dřepěla u tak děsného puberťáckého škváru!“

  • jezevec_lesni napsal:

    Jak jsem slyšel o plánech na hru Polda 7, tak jsem si říka, že bych si vlastně docela rád zahrál Poldu 6 na iOS.

    Myslím, že hry jako Polda, Horké léto nebo Ve stínu havrana měly všechny svoje kouzlo. Ten laciný humor, skvělý dabing, pořád hezké retro grafika … je to pro mne takové guilty pleasure. Vlastně když jsem se nedávno díval na walkthrough hry Ve stínu havrana na Twitchi, tak jsem si říkal, ja moc mi tyto hry chybí.

    Líbí se mi tvůj postřeh ohledně nelogičnosti příběhu. Hlavní postava žije na malém městě a nic ani nikoho vlastně nezná. To mi během hraní vubec nedošlo :).

  • filozof napsal:

    Herní verze Troškových filmů.

  • sleepless napsal:

    Tak jsem se po dohrání šestky hecnul a chtěl pokořit i díl první předtím, než se vrhnu na chválenou dvojku. Každopádně jsem to nejspíše překombinoval a dostal se to situace, ze které se nemohu pohnout. Jde o to, že pokud vyndáte v inventáři zápalku z krabičky a ostrouháte ji nožem, již nejde zapálit a další sirku s krabičky nelze v danou chvíli vyndat, dokud se nezbavíte té původní. S ostrouhanou sirkou v inventáři jsem pokročil do lokace v lese v rámci třetího dne, kde Pankrác zabloudí cestou k perníkové chaloupce. Poté, co jsem v této obrazovce zkusil beznadějně vše na vše, zbaběle jsem se uchýlil k návodu a dozvěděl se, že je nutné zapálit šišku. Nicméně bez možnosti zapálit sirku to jaksi nelze :-( No musel jsem nakonec nahrát dřívější pozici a do dané lokace se dostat bez ostrouhané sirky v inventáři. Zajímalo by mě, zda je tam možné se dostat do více takovýchto patových situací. Tušíte někdo?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle