SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Co by se stalo, spadla-li by do mixéru disketa s Micro Machines, CDčko s Wipeoutem a krabicovka DOSu? Vznikl by top-down racer SlipSpeed!

SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!

Dámy a pánové, tady přestává veškerá legrace. Máme tu novou hru pro DOS, která není jen nedotaženým demem či nedomrlým pokusem. SlipSpeed je po všech stránkách vybroušený a velmi hratelný kus, který by se zkraje devadesátých let klidně mohl prodávat coby krabicovka.

V této shora viděné závodní hře, kterou pro nás nakódoval Thomas Purnell, a která vyšla jako příspěvek do kodérské výzvy DOS Games Jam, ovládáte raketu, která je zmítána setrvačností. Ze všeho nejvíc SlipSpeed připomíná úvodní závod z prvních Micro Machines, tedy loďky na vlnách mýdlové pěny. Popř. si představte raketku z Asteroids, ovšem ne uvězněnou v pásu asteroidů, ale vrženou na závodní okruh.

SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!

Okruhů je celkem šestnáct, jsou rozdělené do čtyř šampionátů, a liší se nejen zákeřností, ale i grafikou. Kontrastu se grafik nebál, a tak na vás budou útočit syté odstíny všech základních barev, a to v takových kombinacích, aby co nejvíce odvedly vaši pozornost. Samozřejmostí jsou různé fígle a tajné zkratky. Zapamatování si okruhů je pro dosažení vyšších příček a posbírání bonusů nezbytné.

SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!

A bonusy potřebujete, za ně si totiž mezi jednotlivými závody můžete vylepšovat čtyři základní vlastnosti zvolené raketky. Jsou jimi akcelerace, rychlost, rychlost otáčení a "bounce", tedy odskok po nárazu.

Před zvoleným šampionátem si můžete vybrat z několika základních konfigurací raketky a dál už je jen na vás, kterým směrem budete upgradovat. Osobně sázím především na hbitost, ale možná je i rychlost a odrazivost fungující taktikou :)

SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!

Grafika běží ve standardním módu 13h, tedy 320x200 v 256 barvách. Díky zvolené paletě a způsobu jejího užití hra silně evokuje konzoli NES. Aspoň na mě to tak působilo. Zvuky existují, což je bezpochyby dobře, ale čert je vem, protože po stránce audia je třeba vyzdvihnout zejména soundtrack. Je šitý na míru OPL3 čipu a jednotlivé skladby byly vytvořeny v programu Rad Tracker. Autorem hudby je Martijn Frazer, který k tématu sepsal pěkné povídání. Je to přesně to, co chcete ve hře pro DOS slyšet, OPL čip krocený přímo a ne odfláknutý přes nějakou knihovnu.

SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!

SlipSpeed není zdarma, plná verze přijde na 10 australských dolarů (cca 160 Kč), ovšem v nejlepší tradici cílové platformy je dostupná shareware verze, která zahrnuje první ze čtyř šampionátů, tedy celkem čtyři tratě. Ty vám dají dokonalou představu o finálním produktu.

Jak jsem psal v úvodu, SlipSpeed je prvotřídní počin a je velká škoda, že se s podobně kvalitní produkcí pro DOS nesetkáváme častěji. Jednu drobnost bych hře ovšem vytkl. Jako všechny tituly, které skrolují celou obrazovkou, by i SlipSpeed pro dosažení naprosté plynulosti potřeboval svázat grafický výstup s obnovovací frekvencí monitoru. Tak se bohužel neděje, skrolování je trhané, a to jak pod DosBoxem, tak na reálném stroji. Zamknout to na 70Hz by bylo dostatečně a připravit volbu pro 60 i 70Hz dokonalé :) Ale i tak - doporučuji!

SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!

P.S. Šíří se zvěsti, že spustíte-li hru s disketou v mechanice, budete odměněni easter eggem. Dneska je to legrace, ale představte si, že v půlce devadesátých let na své 486ce spustíte hru, která bez zjevné příčiny začne sahat na disketovku. Nevím jak vy, ale já bych znervózněl :)

SlipSpeed, když se pod rouškou DOSu zkříží Wipeout a Micro Machines!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle