Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Premier Manager 98 na PC byla jedna z prvních her, kterou jsem vlastně na osobních počítačích hrál, a absolutně jsem tuhle hru žral. Nebyla nijak složitá, mechanismy byly jasné, ale měla v sobě určité kouzlo, na které prostě nemůžu zapomenout. Vemte svůj tým, a doveďte ho až na fotbalový Olymp.

Dobře si na to vzpomínám dodnes, ještě na základní škole jsme se sbalili s kamarádem a šli jsme k němu na jeho nabušeném PC (dneska směšné Pentium), a vybírali si ze dvou her. Buď jsme se točili po smrti u GTA nebo jsme zapnuli manažera a jelo se. Manažer byl z těch dvou her můj oblíbenější, hraji celý život fotbal, a proto vést svůj fotbalový tým pro mě byl splněný sen. Premier Manager 98 je od té doby v mém srdci, přestože je to již starý kousek, pořád má něco do sebe, kvůli téhle krátké retro recenzi jsem si hru spustil znovu, a bavil jsem se stejně jako před lety.

Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

Fotbalové manažery vlastně vycházely vždycky, a stále vycházejí, něco lidem imponuje na hratelnosti, vést svůj tým a co nejlépe se starat o své hráče. Pamatuji si na jeden manažer ještě na Commodoru 64, fotbal je holt fenomén. Premier Manager 98 je přesně to, co si pod fotbalovým manažerem můžete představit. Máte absolutní moc nad vybraným týmem, staráte se o soupisku, podepisování nových hráčů, vylepšování svého stadionu, vedete svůj tým zápas od zápasu a snažíte se mít co nejlepší výsledky. Jednoduché, ale přece tolik zábavné.

Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

Na začátku hry se na vás vynoří několik nabídek, můžete se podívat na databázi hráčů, nebo si vybrat jeden ze dvou herních módů, a to manažer nebo pro-manažer. Rozdíl je pouze v tom, že zatímco v módu manažer si můžete vybrat jakýkoliv tým z anglické ligy, v pro-manažer dostanete jen omezené množství nabídek, z kterých si vyberete svůj oblíbený. Psal jsem anglické týmy, jelikož zatímco databáze hráčů a týmu je ve hře pro celou Evropu, vy můžete hrát pouze za tým z Anglie, potažmo za týmy z Premier League a dalších tří nižších soutěží (já si většinou vybírám Mansfield ze čtvrté ligy a vedu ho až k výhře v evropském poháru). To sice přináší určitá omezení, přesto je anglická liga dostačující, navíc se budete setkávat s evropskými týmy v rámci evropských soutěží, přičemž ve hře je i několik českých týmů, kdy nechybí Slavie nebo Sparta.

Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

Po tom, co si vyberete svůj tým se dostanete do samotné hry, kde máte naprosto volnou ruku, jak s týmem a jeho financemi naložíte. Ještě je při zvolení módu možné nastavit, zda bude hra vyřizovat určité části hry za vás. Můžete si tak nechat automaticky prodlužovat kontrakty nebo se počítač bude starat o taktiku a podobně. To ovšem nedoporučuji, nejlepší je mít přehled nad veškerým děním. Před zahájením sezóny si zvolíte přátelská utkání, která prověří váš tým a může se začít. Pro začátek je nutné zvolit taktiku, nastavit povinnosti pro hráče, udat typ bránění a útočení svého týmu. Důležité je najmout správné trenéry, jelikož bez nich by nebylo možné trénovat, právě trénink vylepšuje schopnosti a dovednosti vašich hráčů, je tak důležité, abyste přidělili všechny hráče k tréninku, můžete si vybrat jaký typ tréninku nastavíte, pro útočníky střelbu a vedení míče, pro záložníky centry či přihrávky a tak dále. Možností je opravdu dost, musíte reagovat na potřeby svých hráčů a samozřejmě taktiku přizpůsobovat hře svých soupeřů, o kterých dostanete přehled vždy před zápasem.

Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

Je pravda, že v tomto je Premier Manager 98 poměrně jednoduchý, ovšem můžete si s tím vyhrát a nastavit prakticky každý aspekt svého mužstva. Dalším extra důležitým prvkem hry je nákup nových akvizic, tedy hráčů, kteří vás posílí. Máte možnost nakupovat na trhu, kde jsou k nabídce hráč, nebo si nechat od scouta, pokud jste tedy nějakého najali, nechat vyhledat hráče dle vašich představ, nastavíte zkrátka jakou pozici by měl hráč hrát, jaké by měl mít statistiky, kolik by měl stát a váš scout se o to postará. Horší část přichází při vyjednávání, kdy je důležité zaujmout finančně nejen klub, kde hledaný hráč hraje, ale také samotného hráče. Nastavíte mu jeho plat, ale také lze nastavit určité bonusy a prémie, v případě jeho dobrých výkonů či vstřelených branek. Velmi se mi líbilo vylepšování stadionu, který roste podle toho, co určíte. Většinou, pokud si tedy vyberete tým z nižších soutěží, začínáte s menším stadionem, který postupně přeměníte v opravdový fotbalový svatostánek, to ovšem zabere několik úspěšných sezón, jelikož i taková výstavba stojí velké množství peněz.

Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

Dotkl jsem se kolonky peníze, jež jsou nejdůležitějším artiklem ve hře. Musíte neustále sledovat kolik peněz máte, jaké nákupy si můžete dovolit a podobně, jelikož ve hře můžete také zkrachovat. Za co utrácíte jsme si řekli, ale existuje také dost způsobu, jak si peníze vydělat. Samozřejmostí je prodej některých hráčů, buď z vlastí vůle, nebo vám čas od času přijde nabídka z jiných týmu, a je jen na vás, zda podmínky přijmete, odmítnete nebo navrhnete podmínky vlastní. Dalším způsobem, jak získat peníze, je prodej lístků a sponzorských práv v době domácích zápasů, zde je důležité, jaké vstupné pro fanoušky nastavíte, stejně jako navrhnete částku pro umístění sponzorských sdělení. Čím více se vám bude dařit, čím zajímavějšího soupeře budete mít, tím více fanoušku a diváků bude chodit, ovšem nelze to se vstupným přehánět, vše je nutné nastavit s citem. Čas od času přijdou peníze za práva z televize, to znamená, že váš domácí zápas bude vysílán v celostátní televizi, zde platí to samé, čím lepší fotbal budete hrát, tím více peněz z práv bude. V případě, že se vám podaří postoupit v jednom z pohárů, které se v Anglii hrají nebo v době aktuálnosti hry hrály, můžete dostat další zajímavé finanční ohodnocení. Peníze lze vydělat, musíte ovšem o své finance i tak pečovat.

Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

Pokud jste dobří, posunete se v tabulce na postupová místa, což zajišťuje další finanční ohodnocení z vašeho vedení, které bedlivě sleduje vaše počínání. Pokud se daří, vše je v pořádku, na druhé straně, pokud budou vaše výsledky špatné a neuspokojivé, může přijít vyhazov a konec hry, je jen na vás, jak budete úspěšní. Bavíme se o fotbalu, a zatím zde nepadlo ani slovo o fotbale, jako takovém. Samozřejmě pokud je o vše postaráno z manažerské pozice, je nutné vést svůj tým z pozice trenéra. Hra nabízí příjemný výběr z možností, jakým způsobem budete sledovat jednotlivá utkání. Můžete si nastavit rychlý přehled, kde vlastně jen sledujete výsledek, nebo rychlý přehled situací z utkání. Pokud, ale chcete sledovat počínání svých hráčů opravdu, je tu možnost nastavit si 3D utkání. V takovém momentě se po obrazovce zahajovacích sestav hra přepne do samotného herního módu, ve kterém sledujete utkání, jako byste koukali na televizi. Berte v potaz, že engine je stařičký, přesto si moc dobře pamatuji, jak jsem z něj byl unešený. Vidět všechny hráče, které jste si zadali do sestavy, jak plní vaše rozkazy a dávají góly, je prostě super. Většinou tuto možnost využívám, když hraji proti nějakému slavnému týmu. I po tolika letech je krásné vše sledovat.

Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

A to je vlastně téměř vše, co bych o Premier Manager 98 napsal. jedná se o pohodovou hru, u které můžete strávit deset minut, stejně jako dvě hodiny, a ani si toho nevšimnete. Pokud vás baví fotbal, rádi se probíráte v tabulkách a statistikách, bude tohle určitě pro vás. Já si hru s chutí zahrál a dovedl svůj Mansfield do ligy mistrů. Co vy, hráli jste tuhle hru někdy, podělte se do komentářů :)


Dodatek Sledge: Ač mám osobně k žánru vztah neexistující až mírně záporný, přesto v mé skromné sbírce herních krabic jednoho zástupce fotbalových manažerů najdete. A dokonce jde o starší díl série, o které článek pojednává. Tak se pokochejte protipirátskou ochranou ;)

Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká

Autor: Popy

Hráč, fanoušek starých her, zejména pro první Playstation.

Komentáře k:
"Premier Manager 98 – fotbalový Olymp čeká"

  • Jerry napsal:

    Když jsem v roce 97 viděl recenzi v Levelu na PM 97, věděl jsem, že ho musím mít. V té době jsem měl ale jenom Mega Drive. V jednom libereckém obchodě ho na Segu opravdu měli za nějakých 1600 Kč. Musel jsem opravdu hodně ukrást mamku, až mi ho k narozeninám koupila (cartridge by pořád ve sbírce měla být). Nahrál jsem na něm stovky hodin sám nebo i ve dvou se švagrem. Za rok jsem dostal svou první 486 a volba jedné z prvních her byla jasná. Do pražského bazaru her Presto jsem šel “najisto” s tím, že tam PC verzi budou mít. Opravdu tam na mě čekala za úžasných 450 Kč- to vidím jak dnes. Situace se opakovala s rozdílem, že teď už to byly tisíce hodin strávených u hry. S verzi 98 je totožná, jen jsou pochopitelně starší soupisky. Časem jsem si dokonce vyrobil vlastní češtinu.
    Nezapomenu na úžasné zážitky s hrou i kouzelný bug, který po větším množství odehraných sezon začal nabízet nadějné odchovance ve věku kolem 35 let.

    • Popy napsal:

      Haha ano o tom budu vím. No byly to krasne časy, dnes překombinovaný florbal manager není nic pro mě, jednoduchá zábava, kde ale bylo pro úspěch nutné taktizovat a správně nakládat s financemi

  • Richmond napsal:

    Jediný fotbalový manažer, u něhož jsem strávil víc jak sto hodin. Povedlo se mi dostat svůj tým ze 4. ligy do té nejvyšší. Některé své hráče si pamatuju dodnes. Důvod proč zrovna tenhle díl byl dost jednoduchý – viděl jsem tenkrát obří krabici s touhle hrou a stála jen 799 Kč. Nešlo odolat. Bohužel už ji nemám. Ale díky, že na zdejších stránkách došlo i na tenhle obskrtní sport :) (zbývá už jen můj oblíbenejší americký fotbal)

    • Popy napsal:

      Já podle mě i přes sto hodin, hráli jsme to ve dvou s kamarádem, vždy jsme začínali v nižší anglické soutěži a vyhrál ten, který jako první vyhrál pohár vítězů pohárů

  • bludr napsal:

    Z Premier Manager jsem hrál spíš druhý a třetí díl, pak už ne. Nejvíc času strávil ve hře The Manager.

    • Popy napsal:

      Také dobře díly, ale pro mě právě 98 byla vrchol série. Pozdější díly už stály za prd (99 byla jen aktualizovaná verze)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle