Zahrajem (hra měsíce) – Nether Earth

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Mnozí doufali, že ze Score číslo 10 vyberu klasiku mezi vesmírnými simulátory, lucasovský Tie Fighter. Mnozí se spletli. Ne snad, že bych si nechtěl zakvedlat kniplem a ukázat těm druhým, zač jsou toho blastery a mrazivá krutost vakua, ale já prostě nemohu hrát za ty zlé. Jsem vlastně takový Mirek Dušín... ne, ještě lépe, jsem takový Ježíš mezi hráči počítačových her. Což přiznávám s pokorou a skromností. Ale je to tak. A jakožto entita prostoupená všeobjímajícím dobrem mohu trhat končetiny jen těm, co si to zaslouží! Nebo třeba robotům...

Zahrajem (hra měsíce) – Nether Earth

...ježíši to byl krásný oslí můstek. Plynule se totiž dostáváme ke hře, kterou jsem po dlouhé rozvaze za hru měsíce zvolil. A musel jsem tentokrát lovit v sekci "klasika". Jde o pramáti real-time strategií - Nether Earth. Což je hra, kterou Davesade považuje, cituji, za "dokonalý vzor invence, nápadu a hratelnosti v osmibitové éře". A s Davem se hádat nechcete, ten chlapec ví, o čem mluví!

Nether Earth je dle všeho jednou z prvních real-time strategií vůbec. Ovšem nečekejte Dune 2, herní mechanismy mají blíže Zku. Hra vyšla dávno předávno, roku 1987, a to na platformách osmibitových, konkrétně na počítačích ZX Spectrum, Commodore 64 a Amstrad CPC.

Zahrajem (hra měsíce) – Nether Earth

Ale stop, neděste se! Nechcete-li, nebudu vás nutit hrát tyhle pravěké fosilie. Existuje totiž zánovní remake, jehož poslední verze 0.52 vyšla roku 2004. Sama o sobě už je tedy slušným retrem. Ale nemějte strach, na Windows 10 běží bez mrknutí. Oficiální web už dávno tleje, naštěstí archive.org má stránku v databázi, a to včetně odkazu ke stažení.

Tak si pojďme společně doplnit vzdělání a okusme rané plody stromu, který ve výsledku vykvetl v takové skvosty, jako jsou Starcraft, Command & Conquer či Osadníci. Ponořme se do válečného konfliktu mezi lidmi a emzáckými Insigniany, který zuří na planetě kdesi v hlubokém vesmíru. Konfliktu, který se odehrává jaksi zprostředkovaně, a to prostřednictvím obřích válečných robotů. Ani kapka krve! Nezapomeňte, Ježíš...

Teď mě napadá... nebyl Ježíšem už Patejl?

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Zahrajem (hra měsíce) – Nether Earth"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle