5 Days a Stranger – freeware horror

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Před lety mě zaujala jedna freeware point'n'click adventura, která byla v časopise Level na přiloženém CD. Jelikož různé amatérské adventury, zvláště ty vytvořené v prográmku AGS (o kterém jsem nedávno něco málo napsal), jsou na tom s kvalitou jak na horské dráze, kdy jedna je spíše průměrná a další téměř nehratelná ptákovina, tak dovedu ocenit, když narazím na nějakou, která se opravdu povedla. A jedna z těch povedených je nepochybně horror 5 Days a Stranger.

Nejen, že je to kvalitní freeware hra sama o sobě, ale dokonce se jedná o celou sérii adventur (7 Days a Skeptic, 6 Days a Sacrifice, Trilby's Notes), za kterou stojí britský videoherní kritik, novinář, vývojář a komik Benjamin Richard Croshaw, známý spíše jako Yahtzee.

5 Days a Stranger – freeware horror

Příběh se točí kolem opuštěné vily, která patřila bohaté rodině DeFoe. Poslední člen tohoto rodu - Sir Clarence DeFoe - brutálně ubodal svou ženu Julii a nakonec se oběsil. Alespoň tak celou tragédii uzavřela policie, ale co když to celé bylo trochu jinak? Tak jako tak, vila zůstala zcela opuštěná a nese se kolem ní jakési tajemná aura či snad prokletí...

Vila však zaujala hlavního hrdinu příběhu - profesionálního zloděje, který si nechává říkat Mr. Trilby. Trilby se pod rouškou noci k danému objektu vydá a vloupá se oknem dovnitř. V pokoji ho zaujme samozřejmě trezor, neboť jakožto profesionální zloděj se umí dostat do čehokoliv.

5 Days a Stranger – freeware horror

Neváhá, rozlouskne zámek a otevře dvířka. Ale ouha! K jeho překvapení je trezor prázdný. Zřejmě se do něj dostal rodinný právník dřív než on. No nedá se nic dělat... A tak to Trilby vzdává a dá se na odchod. Z nějakého zvláštního důvodu se však stane, že okno, kterým se dostal dovnitř, nejde otevřít a je zaseknuté. No nevadí... Trilby může přece sejít dolů do haly a odejít hlavním vchodem, ne?

Jenže jak brzy zjistí, tak i hlavní vchod nejde otevřít a telefon také nefunguje. Co je horší, ukáže se, že opuštěná vila není tak úplně opuštěná. První člověk, kterého potká před ním uteče. Další živá duše se představí jako Phillip (ten je překvapivě také zloděj). Následně narazí na ženu jménem Simone Taylor (což je známá reportérka, která dělá o vile DeFoe televizní dokument) a ještě mladého studenta Jima. Ti mu vysvětlí, že je ve vile uvězněn a nejde se z ní dostat ven. Zkoušeli cokoliv - prokopat se pod zdí na zahradě, ničit okna, přelézt po stromech, ale skoro jako by vila existovala v nějaké jiné realitě. Je ta vila snad ovládána nějakou vyšší nadpřirozenou inteligencí?

5 Days a Stranger – freeware horror

A co je horší, zdá se, že ve vile žije ještě někdo další. Ve stínech číhá tajemný muž s mačetou, svářečkou helmou a se zkrvavenou koženou zástěrou. Tento tajemný pán netouží po ničem jiném, než po krvi! Úkolem Trilbyho je zjistit, co se tady doopravdy děje, nastudovat si co nejvíce o historii rodiny DeFoe a odhalit všechna její tajemství. A pochopitelně přežít, neboť smrt hrozí za každým rohem.

Příběh je to poměry freeware "agéskovky" docela kvalitní a jeho finální rozuzlení mi připadalo v rámci možností silné. Jelikož je 5 Day a Stranger hororová adventura, budete vyšetřovat vraždy, pročítat staré deníkové zápisky, okultní literaturu, prohledávat tajná sklepení pod domem a tak dále. Během prohledávání tichého domu občas můžete zaslechnout vrzání, nebo blížící se kroky či tajemný šepot. Yatzee se, co se týče ponuré atmosféry, opravdu snažil.

5 Days a Stranger – freeware horror

Překvapivě se zde vyskytuje i humor. Jelikož je autorem Brit, neodpustil si občas nějaké ty ironické či cynické poznámky. Naštěstí to nijak nekazí hororovou atmosféru a v rámci možnosti se to do hry vlastně i hodí.

Pokud máte rádi hororové point'n'click adventury odehrávající se ve velkém strašidelném domě, můžu vám 5 Days a Stranger doporučit. Bereme-li v potaz fakt, že se jedná o freeware amatéřinu jednoho člověka, je obdivuhodné, jak dovedl vytáhnout engine hry na maximum a vytvořil skutečně zajímavé dílo. Není divu, že to vyhrálo asi pět různých ocenění v rámci AGS komunity.

5 Days a Stranger – freeware horror

Mimochodem, adventura 5 Days a Stranger vznikla v roce 2003, takže už slaví 20 let od vydání. Jelikož je to freeware, můžete si hru stáhnout třeba zde: fullyramblomatic.com/5days/

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"5 Days a Stranger – freeware horror"

  • aargh napsal:

    Celá trilogie je skvělá, doporučuju si ji zahrát. Ideálně všechny díly po sobě, protože na sebe navazují, byť se odehrávají na úplně jiných místech a časech.

  • atreides napsal:

    Ty jo, Yahtzeeho hry a první díl Chzo Mythos série bych tady opravdu nečekal.

    Rozhodně mohu doporučit i jeho další kousky jako např. The Consuming Shadow, která je i přes chatrnější vizuál jednou z nejhutnějších horrorovek, co jsem kdy hrál. A samozřejmě i jeho recenzní série Zero Punctuation, která už má za těch 16 let běhu zajímavou retro hodnotu.

    A mimochodem tip pro fajnšmekry. Před nějakými 8 roky natočil Yahtzee na youtube sérii tzv. Ego reviews, kde odehrál všechny své vlastní hry. A během hraní společně s parťák rozebírá hromadu zákulisního infa, inspirací a perliček z vývoje.
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLkkiai4nXBVL8CqfMQk4KMtKibKJUfBwZ

    • Pollux napsal:

      já bych zase nečekal, že tu budou fanoušci těch her :D

      Ego review jsem viděl, ale je dobrý to šířit samozřejmě :)

  • Red napsal:

    Hry patřící k Chzo Mythos jsem hrál poprvé asi před rokem.

    Je to příjemné se do těchto freeware AGS adventur ponořit.

    Užil jsem si i akčnější 1213

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle