Hráli jste: Get Medieval?

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Nebudu vás, veterány pixelových válek, urážet dotazem, zda znáte fantasy řežbu Gauntlet (1985). To hrál, nebo aspoň letmo zahlédl, každý. Tedy rekapitulace jen pro jistotu - v tomto dávném hitu jste vrženi do shora viděného bludiště až po okraj naplněného nestvůrami i poklady, s cílem prorubat se až do nekonečna. Hra totiž nemá finiš, po zdolání stovky úrovní (v původní arkádové verzi) se obsah začne opakovat, občas s drobnými variacemi, jako je např. osové převrácení.

Hlavním fórem Gauntlet je multiplayer, do šmejdění po hlubokých sklepení se může pustit až čtveřice hráčů různých povolání. A tím myslím povolání herní postav, ne že tuhle Pepa je instalatér a Lumír žumponor. Spolu s bystrými nepřáteli, kteří jdou po vaší stopě v přímce, a připlete-li se jim něco do cesty, zaseknou se, oplývá Gauntlet i lehkými RPG prvky v podobě vylepšování síly a obrany.

Hráli jste: Get Medieval?

No a Get Medieval (1998) je tak zjevná kopírka Gauntlet, že pokud by došlo k soudu ohledně plagiátorství, mohl by spor rozsoudit i Pepek Vyskoč, s Tómou Hluchoněmcem v roli žalobce. Opět se až ve čtveřici hráčů vydáváte do shora viděných kobek, povolání jsou též velmi podobná (barbar, lučištník, kouzelnice a mstitel), snad jen cíl se v mlze rýsuje jasněji, tentokráte není vaším úkolem pokořit nekonečno, ale "jen" zmastit zlého draka, který terorizuje království.

Hráli jste: Get Medieval?

Pokročila samozřejmě i grafická stránka, na rok 1998 to sice není žádná velká hitparáda, ale na předrenderované 2D s mnohými vizuálními efekty se i dnes docela s chutí kouká. Velkou poklonu si zaslouží programátoři, jelikož pominu-li obligátní trable s šestnáctibitovým setup.exe, běží hra pod moderními Windows naprosto bez problémů, a případná drobná zakolísání řeší wrapper DDrawCompat.

Hráli jste: Get Medieval?

Hra pochopitelně nabízí multiplayer, a to buď u jednoho PC, nebo po síti. A právě mulťák je to, co jinak veskrze průměrnou kopírku povyšuje do stavu hodného vaší pozornosti. Není to na výtuh v řádu hodin, pro ten je vhodnější podstatně sofistikovanější Diablo, ale na rychlou instantní akci, kdy třeba potřebujete v čekárně u zubaře rozehnat chmury z blížícího se vrtání, a zrovínka sebou máte jak notebook, tak kamaráda, je Get Medieval ideální. To samé platí pro několikadenní síťovačky, kdy jste již unaveni z neustálého omílání Starcrafta a šachů.

Hráli jste: Get Medieval?

Za zmínku stojí též důraz na žertovno, postavy jsou rozverně namluvené a hláškují. Konkrétně Zared the Barbarian stojí za poslech, promlouvá hlasem, který zdařile imituje Arnolda Schwarzeneggera. Rychle se to oposlouchá, ale několik prvních seancí je to docela vděčné. I'm glad I did those extra bench presses! Terminated!

Get Medieval zahrnuje i editor úrovní Wap World Editor, ve které snadno stvoříte úrovně vlastní, ale řekl bych, že ten neprošel sítem kompatibility s moderními OS, popř. jsem příliš natvrdlý. Program se mi spustí, ale nepřišel jsem na postup, kterým bych z něj vydoloval cokoli kloudného.

Tak co, hráli jste? Pokud ne, zkuste, zakoupit se Get Medieval nedá, ale na oblíbených abandonware sajtách jej najdete. Já mám dokonce originálku, která bohužel je, a nevím, čím jsem si ten trest zasloužil, v jazyce francouzském. Nehratelné! :) Do série o krabicovkách se tenhle konkrétní kus jistojistě neprobojuje, ve škatuli je jen CD v obalu a nuzný leták, nic víc. No a pokud vás to táhne spíše k originálu, navštivte ArcadeHry, Gauntlet mají v několika kusech a verzích :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste: Get Medieval?"

  • Jan Olšan napsal:

    Četl jsem recenzi v jednom Score a zaujalo mě na tom to komediální ladění (a IIRC ty blbý kecy co postavy mají měly opravdu kouzlo), tak jsem to měl na pomyslným seznamu her, co bych třeba jednou chtěl. Pak jsem to tak v roce 2002, 2003 viděl v levných knihách za 39,- a koupil, takže vlastním origoš, jeden z mála co jsem měl :)

    Hráli jsme to párkrát ve dvou a ZATRACENÝ ZLODĚJI FFS!

  • Pavel K. napsal:

    Hmmm, to mi pripomnelo velice podobnou zalezitost jmenem Mageslayer, na GOG bohuzel tez neni.

  • iarmanu napsal:

    Hrál jsem, ale moc mě to nebavilo, protože Diablo. Mageslayera mám v plánu, vždy mě lákala ta 3d kulervoucí grafika, dle obrázků co jsem viděl.

    • Pavel K. napsal:

      Mageslayer celkem stal za to, asi si dam brzy repete. 4 herni postavy a hora nepratel.

      • Sledge (admin) napsal:

        Safra, Mageslayer jsem nehrál, a hlavně se mi to v hlavě plete s jinou hrou, ale nevzpomenu si na název… měla dva díly a určitě vyšla na cover plackách u lokálních herních plátků…

        Edit: Aha, Rage of Mages! :)

  • VitaH23 napsal:

    Ano tohle jsem hrál a mám přesně tu stejnou škatuli s malůvkou jež jsem nepochopil (proč proboha je namísto šípu mrkev) a taktéž jako Honza jsem ji koupil v LevnéKnize a je taktéž v jazyce Francouzském, což mi zas tak moc nevadilo, neb pro zahrání není potřeba schopnosti vládnou jakýmkoliv jazykem.

  • lasice napsal:

    hmmm to vypadá zajímavě a nějak mě to minulo, díky za tip

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle