Hráli jste: Operation Carnage?

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Mám rád questy typu "hledám hru, pamatuju si jen, že..."

Nejen, že si u nich propláchnu paměť a procvičím své mocné google-fu, ale také narazím na spoustu titulů, o jejichž existenci jsem předtím neměl tušení. Naposledy mi takovou bojovku připravil Doomtrooper, a i když mě hledaná hra Threats příliš nezaujala, při obracení mechem porostlých kamenů jsem narazil na shora viděnou akční hru Operation Carnage (1996), která mě naopak zaujala velmi.

Hráli jste: Operation Carnage?

Čím? V první řadě grafikou, Operation Carnage běží ve VGA v 320x200 v 256 barvách, přičemž grafik se rozhodl, že ty barvy využije fakt všechny, a to v odstínech tak sytých, křiklavých a kontrastních, že hra ve výsledku vypadá jako rozbalený pytlík bonbónů. Znamenitě!

Herní principy jsou arkádově prosté. V jednoobrazovkových arénách, které na sebe navazují, vám před mířidla nalítává rozličné neřádstvo, a vaším úkolem je arénu přežít, vysbírat bonusy, a vrhnout se některou z chodeb do arény další. Ano, postup není zcela lineární, v rámci dané stage můžete postupovat různými cestami, ale vždy jen v před, pohyb není volný, z arény vede cesta pouze vstříc dalšímu nebezpečí, zpět se vrátit nelze. Na konci každé stage číhá olbřímí boss, nebezpečný, leč očůratelný, a graficky zdařile vyvedený. Z nepřátel vypadávají různé power-upy, jako jsou rozličné typy zbraní, zesilovače zbraní stávajících, náboje, životy, plošné bomby apod.

Hráli jste: Operation Carnage?

Zajímavé je schéma ovládání. Po aréně se pohybujete volně šipkami, a střílet začnete do směru, kterým zrovna koukáte. Jakmile ale střelba započne, směr se zafixuje, a vy se dále pohybujete de facto úkroky. K dispozici je i pokročilé schéma ovládání, kdy úkroky aktivujete manuálně přes obligátní ALT. Není to úplně klasická twin-stick shooter, ale Operation Carnage z tohoto subžánru zjevně čerpá, a schéma ovládání je snahou přenést arkádovou hratelnost titulů jako Smash TV, což je zjevně hlavní zdroj inspirace, na PC omezené klávesnicí. A povedlo se!

Hráli jste: Operation Carnage?

Obtížnost není přehnaná, i takový dřevák, jako jsem já, který arkádové žánry prostě nemá v krvi, se dokáže díky benevolentnímu systému hesel prostřílet daleko, aspoň tedy na obtížnost normal. K navolení je ještě jednodušší easy, ale ta je omezená na první stage. Těch je mimochodem k odehrání celkem osm. Já se po hodince hraní pohybuji v šestém.

Hráli jste: Operation Carnage?

Pobavila mě zvuková stránka, která je, stejně jako hratelnost, arkádově řízná, a některé zvuky vylovila ze stejné knihovny, ve které lovili i autoři UFO: Enemy Unknown. Příjemná je i hudba, akčně dorážející na adrenalinem zostřené smysly. Nejde o FM syntézu, zjevně je to nějaký typ modulové / trackerové hudby, Amiga style.

A jak se to hraje? Samozřejmě skvěle, jinak bych o hře nepsal! Celé to krásně odsýpá, až máte po chvilce dojem, že nesedíte u PC, ale křepčíte v Červeném újezdě u arkádového automatu :) Vzhledem ke zpracování se programátoři se nemuseli trápit s celoobrazovkovým skrolováním, svůj um tak vložili do sametově plynulého pohybu objektů, kterých je v některých náročnějších pasážích skutečně hodně. Obtížnost je akorát, viz výše, snad jen obsahu je pomálu, ale to vás nemusí trápit, viz níže...

Hráli jste: Operation Carnage?

Pokud jste se pod vlivem mých oslavných ód nadšeně vydali lovit do vod GOG a nenalezli kulové, nezoufejte. Věc se má tak, že Operation Carnage původně vyšla coby shareware, a později jí vývojáři Midnight Synergy dokonce uvolnili ve formě freeware. A co víc, hra je dodnes ke stažení na oficiálním webu. Pokud by vás snad zajímal původní shareware, najdete jej na archive.org.

Ješimarjá, já bych málem zapomněl na rafinovaný příběh. Tedy vězte, že zemi obsadili mimozemšťani, kteří si z lidí udělali dobytek na porážku, a postavit se jim můžete jen vy. Velkolepé.

Tedy... GET READY!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste: Operation Carnage?"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle