DOS + Win9x start menu (dual boot)

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Řada z vás laboruje se stavbou stroje pro staré hry, možná se vám tedy bude hodit následující stručný návod na tvorbu startovacího menu, které umožňuje výběr mezi startem Windows a čistého DOSu.

dos-bootmenu

Proč vůbec na staré PC instalovat předpotopní Windows? V první řadě je tu pár raných Win9x only her, které od Win2k dál nefungují. V řadě druhé nabízejí Win9x snadné sdílení dat prostřednictvím sítě. Není problém mít sesíťován starý počítač s Win95 a nový počítač s Win7. Funguje to dobře a je to snažší, než měnit CDčka, popř. v DOSu instalovat FTP klient.

Proč vůbec bootovat do čistého DOSu? Rychlejší start, při správné konfiguraci více paměti, řeší problémy s kompatibilitou některý DOS her atd.

Předpokládám, že všichni ovládáte základní úkony ohledně souborů autoexec.bat a config.sys. A i v případě, že ne, měl by být následující návod pochopitelný.

Řekněme, že máme úspěšně nainstalována Wokna 95/98. Nyní bychom při bootování PC rádi vybírali mezi startem Windows samotných a DOSem, a nechce se nám pokaždé mačkat klávesu F8 pro vyvolání výchozí nabídky.

Krok 1 - úprava msdos.sys

Nejprve musíme lehce upravit soubor msdos.sys. Mějte na paměti, že ten je skrytý a chráněný proti zápisu, před editací samotnou je tedy třeba si ho "odemknout". V souboru najdeme řádek BootGUI=1 a nastavíme jej na BootGUI=0. Toto nastavení zamezí automatickému spuštění Windows.

Krok 2 - úprava config.sys

Soubor config.sys rozdělíme na několik bloků podle následující šablony:

[MENU]
MENUITEM WIN,Start Windows
MENUITEM DOS,Start DOSu
MENUDEFAULT WIN,30

[DOS]
zde bude vše, co chceme spustit v rámci DOS konfigurace

[WIN]
zde bude vše, co chceme spustit v rámci Windows konfigurace

Blok [MENU] konfiguruje nabídku. MENUITEM jsou jednotlivé položky nabídky, MENUDEFAULT je výchozí položka s počtem sekund, které má uživatel na ruční výběr. Pokud nevybere nic, výchozí položka se spustí automaticky.

Krok 3 - úprava autoexec.bat

Soubor autoexec.bat bude opět rozdělen na několik různých bloků, které svými názvy musí korespondovat s bloky, které jsme určili v config.sys.

@ECHO OFF
PATH=C:\WINDOWS;
GOTO %CONFIG%
GOTO END

:DOS
zde bude vše, co chceme spustit v rámci DOS konfigurace
GOTO END

:WIN
zde bude vše, co chceme spustit v rámci Windows konfigurace
C:\WINDOW\WIN.COM
GOTO END

:END

Na samém začátku sepíšeme vše, co se má spouštět v obou konfiguracích (PATH, SET BLASTER atd.) Následně se odvoláme na CONFIG. Poté rozdělíme autoexec.bat na bloky podobně, jako v config.sys, jen syntaxe je trochu jiná a celky je třeba uzavřít pomocí GOTO se skokem na konec. Spuštění Windows v rámci WIN konfigurace obstarává příkaz C:\WINDOW\WIN.COM (jednoduše spouštíme program).

Hotovo!

Nyní si po restartu můžeme v nabídce vybrat mezi položkami Windows a DOS, jejichž konfigurace se budou řídit tím, co jsme si v souborech autoexec.bat a config.sys nastavili. Konfigurací si samozřejmě můžeme nastavit víc, např. podle ovladačů k zavedení (CD-ROM), nastavení paměti apod.

Nutno podotknout, že volbou DOS startujeme do DOSu verze 7.x, který je součástí Windows. Ale nikdy jsem neslyšel, že by byl s klasickým DOSem 6.22 nějakým způsobem nekompatibilní, takže nás to nemusí trápit.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"DOS + Win9x start menu (dual boot)"

  • D.Š. napsal:

    Tip na další tuning menu: „maximum XMS“ a „maximum EMS“. EMS snad nikdy žádný program nepotřeboval, ale XMS, to je jiná. DOOM2 potřeboval na 4 MB každý bajt!

  • Neny napsal:

    víc takových článků, to je dobře, že se tomuto tématu věnuje čas :-)

  • Neny napsal:

    bylo by fajn vymyslet jak „přenášet“ jednoduše data (rozumněj ovladače a HRY) do počítačů 386/486 bez internetu, nemyslím po disketách ani CD :-)

    • Sledge (admin) napsal:

      Odpověď máš v článku: buď lokálně sesíťovat prostřednictvím Win9x, nebo na hlavní stroj nainstalovat FTP server a na starý stroj FTP klient (najdeš i pro DOS).

  • Gandalf napsal:

    Popísané riešenie ešte nie je úplne ideálne. Niektoré DOS hry robia problém pri spúšťaní v tom „windowsovom“ DOSe. Ja som to vyriešil dual bootom boot manažérom System Commander a mám na oddelených diskoch Win98 a DOS 6.2. Pri nabootovaní do Win je pravdaže vidieť aj dosovský disk a je teda možné naň kopírovať hry. Takúto konfiguráciu už používam 15 rokov a som maximálne spokojný, všetky hry šlapú úplne perfektne. Pravdaže niektoré z tých úplne najstarších potrebujú aj v DOSe ešte rezidentný spomaľovač, aby išli správnou rýchlosťou.

    • Sledge (admin) napsal:

      Mě se právě nikdy nestalo, že by mi pod „wokenim“ DOSem něco neběželo…

      • Gandalf napsal:

        No ja som práve na tento problém niekoľkokrát narazil a preto som to nakoniec riešil dual bootom. Teraz už neviem, ktoré hry to konkrétne boli, ale išlo o neštandardne naprogramované hry. Ten „wokenní“ DOS má totiž novší spúšťač a niektoré volania sú v ňom iné ako v origo DOSe.

  • LubikCZ napsal:

    Něco podobného bylo i v časopisu Score, mám jedno číslo (momentálně nevím konkrétně které to je) a tak bych chtěl požádat majitelé dalších čísel o skeny těch dalších článků, pokud to teda bylo na pokračování.

    No a zkoušel jsem FreeDOS, ale nic moc, klasický MS-DOS 6.22 je 1000000x lepší, navíc ho mám na disketách, takže ho můžu naistalovat na další stroje bez CD-ROMky.

    A co se týče propojení počítačů, tak další možností je přes LPT, ale nutno podotknout, že toto řešení není moc ideální z důvodu přenosové rychlosti, ale jde to, ale to jsem propojoval dva staré počítače pouze s DOSem, se starými Windows by ale nemusel být také problém.

    A s tou pamětí je fakt problém, ale v DOSu od verze 6.0 je takový prográmek jmenující se MEMMAKER.EXE, který upraví jak AUTOEXEC.BAT tak i CONFIG.SYS.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle