Dungeon Heroes: nový retro dungeon

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Klasiky už máte dávno dohrané a Legend of Grimrock znáte jako vlastní boty? V tom případě zpozorněte, na Slovensku se kutí se nový dungeon! Jmenuje se Dungeon Heroes a nabídne tahové souboje, skládání vlastních kouzel, vylepšování výbavy, zapeklité hádanky a mnoho dalšího.

Dungeon Heroes: nový retro dungeon

Základní popis, první screenshoty a dokonce i hratelné demo prvního patra naleznete na stránce projektu na webu oldgames.sk. A pokud chcete vědět víc, začtěte se do následujícího krátkého rozhovoru s hlavním autorem hry, Patrikem Hlinkou alias Spikym.


Já: Název Dungeon Heroes sice napovídá hodně, ale popsal bys mi, kam přesně hra míří a kde jsou hlavní zdroje inspirace?

Spiky: Zlatá éra dungeonov ma síce minula, ale vždy som mal staré hry rád. Začal som adventúrami a arkádami, ale postupne som sa dostal aj k tomuto žánru, ktorý mi veľmi učaroval. Dungeon Heroes má byť poďakovaním za tieto hry, ktoré vždy prinášali kvalitný príbeh a veľa zábavy. Náš príbeh začína vo vnútri podzemného komplexu, kde sa partia dobrodruhov prebudí. Nevedia, ako sa tam dostali a nepamätajú si, čo sa stalo. Čoskoro ich prítomnosť priláka bytosť, ktorá miestne chodby už dlhé roky obýva. Našej družine pomáha a postupne odkrýva tajomstvá, ktoré sa za ich osudom skrývajú.

Já: Kolik lidí na hře dělá? Je hra tvořená od nuly, nebo je použitý nějaký hotový engine?

Spiky: Na hre som začal pracovať s Eduardom Sádovským, ktorý má na starosti vizuálnu stránku hry. Okrem toho spolu konzultujeme aj jednotlivé herné prvky a mechanizmy. O hudbu sa postaral Joshua Oakley a výborné anglické preklady textov zariadil David Lambert. Hra je tvorená v prostredí Game Maker Studio.

Já: Na stránce Dungeon Heroes na oldgames.sk uvádíš, že se na projektu pracuje od začátku roku 2014. Jak se proboha podařilo dát tak rychle dohromady hratelné demo celého patra? :)

Spiky: Podarilo sa nám vyhradiť si dostatok času na vývoj hry a pomohlo aj zvolené vývojárske prostredie, s ktorým pracujem už niekoľko rokov. Naše nápady tak bolo možné implementovať relatívne rýchlo. Myslím si však, že to nebolo na úkor kvality. Poznať názor komunity je veľmi dôležité a takéto skoré predstavenie nám k úspešnému dokončeniu hry veľmi pomôže. Neuplynulo ani 12 hodín od prvého predstavenia demo verzie a už máme niekoľko návrhov na vylepšenie, takže účel je už teraz splnený.

Já: Takže už máš (máte) za sebou víc GameMaker her? Něco, s čím by ses chtěl pochlubit? :)

Spiky: Každý, kto niekedy vyskúšal Game Maker, určite vytvoril hru, na ktorú by najradšej zabudol :D Za ten čas som nemal to šťastie a žiadnu hodnotnú hru som doteraz nevytvoril. Málo kto si dokáže sám zaobstarať všetky potrebné veci k vývoju hier. Dať dokopy tím, ktorý vydrží, je ťažšie, ako by sa mohlo zdať. Momentálne sme však na dobrej vlne a treba dúfať, že nám to vydrží.

dungeon-heroes-02

Já: Na první pohled mě u Dungeon Heroes zaujala grafika. Líbí se mí její "cartoon" styl, navíc zvolené barvy a vysoký kontrast evokují klasickou EGA paletu. Jde v této podobě o finální vizuální směr, nebo plánujete ještě nějaké zásadní úpravy?

Spiky: Ohlasy ľudí naznačujú, že grafika je výrazné plus. Zásadné zmeny teda neplánujeme. Niekoľko malých grafických úprav je však samozrejmosťou. Bude sa však jednať len o opravy, nie zmenu štýlu.

Já: Demo level je hotový, ale co finální hra - jak ta bude rozsáhlá? Mám se připravit na dny a noci tvrdé pařby, nebo bude stačit jedno klidné odpoledne?

Spiky: Stále máme len hrubý náčrt príbehu, v tomto momente je teda veľmi ťažké odhadnúť jeho rozsah. Rozhodne však chystáme zaujímavý obsah, ktorý hráčov odmení za ich vytrvalosť a tí pozornejší objavia aj tajné zákutia s ukrytým hodnotným vybavením.

Já: Hned první potkan v demu je docela vytvrdlík. Mám to brát jako demonstraci plánované laťky obtížnosti, nebo jde opravdu jen o takovou malou výzvu do dema? (Zde bych si dovolil rýpnout - zase potkan? Nemůže to být aspoň.. krtek? :)

Spiky: Dungeony nikdy neboli hrami na jeden nádych, chceme hráčov donútiť premýšľať a hľadať spôsoby, ako daného nepriateľa prekonať. A prečo práve potkan? Na to sa musíte spýtať grafika :D

Já: Aha, takže jsem blbec, který nepřišel na správnou taktiku! Musím to zkusit znova :))

Spiky: Je možné, že je obtiažnosť na úvod privysoká. Ako som však povedal, chceme radšej vytvoriť hru ťažkú a zdolateľnú, nie príliš ľahkú.

Já: Co zasazení: půjde o klasické fantasy s kostlivci a skřety, nebo se máme připravit na něco trochu netradičního? Napadají mě třeba prvky sci-fi (Wizardry) nebo zajímavé a jinde neviděné bestie (Ravenloft)?

Spiky: Momentálne sa držíme klasického fantasy prostredia, ale zmenu nevylučujeme. Zbierame feedback od hráčov, čo môže mnohé veci ovplyvniť.

Já: Plánujete možnost dělit partu, jako tomu bylo např. v Branách Skeldalu? Osobně mám radši přímočařejší přístup, ale protřelí "hádankáři" by to možná uvítali.

Spiky: S touto možnosťou nepočítame.

Já: Někteří hráči (třeba MickTheMage ;) si rádi upravují partu k obrazu svému - bude možné si jednotlivé postavy pojmenovat dle libosti, popř. jim nahrát vlastní portrét?

Spiky: Postavy bude možné pomenovať a taktiež zmeníme prístup k portrétom, aby si ich hráči mohli vymeniť za vlastné.

Já: Budou Dungeon Heroes freeware od fanoušků žánru pro fanoušky žánru, nebo plánujete nějaké drobné zpeněžení? Přeci jen, Grimrock ukázal, že hlad tu je ;)

Spiky: Tému peňazí sme zatiaľ neriešili, všetko sa včas dozviete.

Já: Kdy se můžeme těšit na výsledný tovar?

Spiky: Dokončenie hry plánujeme na leto 2014.

dungeon-heroes-03

Já: Co nějaký informační kanál (Twitter, Facebook, oficiální stránka ...), kde by se hráči dozvěděli novinky z vývoje. Existuje?

Spiky: Doporučujem sledovať stránku oldgames.sk, kde budú priebežne uverejňované najnovšie informácie.

Já: Před finišem odbočíme - jaké je tvoje oblíbená stará hra, starý počítač, nebo stará konzole?

Spiky: Rozhodne Wizardry 8, táto hra ma zaujala už v roku vydania a pravidelne ju hrávam do dnešných dní. Konzolové hranie ma obišlo veľkým oblúkom, ale som fanúšikom DOSových hier všeobecne.

Já: A nějaký vzkaz na konec?

Spiky: Dúfam, že hráčov demo Dungeon Heroes zaujalo a že nám svojim feedbackom pomôžu vytvoriť dobrú hru. Doteraz sme dostali výborné rady, vďaka ktorým môžeme spraviť našu hru o niečo lepšiu, za čo by som im touto cestou rád poďakoval.


Doufám, že se vám můj pokus o rozhovor líbil a nyní mě omluvte, jdu si posvítit na toho nezbedného potkana. Přece se nenechám vyrubat takovou neškodnou havětí!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Dungeon Heroes: nový retro dungeon"

  • Ftl napsal:

    Snad nebude chybět pavoučí patro s extra masitejma a chlupatejma :)

      • Sledge (admin) napsal:

        Jestli tam budou pavouci, tak článek smažu a spustím masivní dehonestační kampaň! :))

        • ehee napsal:

          dej si pavouka (cim vetsiho, tim lip) k obedu a arachnofobie ti muze zamavat ….
          sam jsem si takhle strach z jistejch potvor vylecil (pravda, pavouci to nebyli)

          • Zitron napsal:

            Tak, psi? xD

          • Ftl napsal:

            Uff mi dát na talíř nějakýho velkýho pavouka, tak to se mnou sekne a vyvrhnu všechny vnitřní orgány zároveň :))

            Mně pavouci ve filmech či hrách nevaděj a ani reál malí pavoučci,ale jak je ta potvora větší jak dejme tomu 3cm, a má už větší prdelku a chloupky tak už mám problém :) No a ty velký potvory…z těch už bych sral magi asi jako Sledge :D

    • MickTheMage napsal:

      Nein danke. Stacilo ked sa na mna vyrutili v uvode posledneho Might & Magicu…brrrr. A o tych Skyrimskych, velkych ako panelaky radsej pomlcim. Au. :)

  • Harry napsal:

    Mně to přijde trochu jako nosit dříví do lesa (většina lidí nedohrála ani vícedílné klasiky jako DM, EOB, Ishar, LoL, Wizardry, DH nebo i ty Brány Skeldalu) ale pokud to lidi chtějí a autory to baví, proč ne.

  • MickTheMage napsal:

    Och, som happy, ze uvodny podkan neprekvapil svojou tuhostou len mna :) Imho, na vyvazeni obtiaznosti budu musiet este zapracovat, o tom ziadna.

    A teda, vytvarania/pomenovavanie druziny v RPG by mal vyzadovat kazdy pravoverny fanusik zanru ;)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle