Na jaké TV provozovat staré konzole?

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Nepořizoval jsem si novou TV s ohledem na svou sbírku starých konzolí. Proč? Protože jsem byl tak jako tak smířen s faktem, že pořízení klasické CRT televize mě nemine. Stačí se podívat, jak funguje interpolace při spouštění starých her na LCD monitoru.

Na druhou stranu jsem byl zvědav, jak se má oblíbená SEGA MEGA DRIVE s moderním LCD zobrazovadlem skamarádí. A upřímně - jsem příjemně překvapen! Na druhou stranu bych neměl být, pokud je tedy následující rozbor v pořádku.

Po pečlivém zhodnocení jsem se rozhodl pro HD Ready TV. Důvod je jasný - nemám k dispozici zdroj signálu, kterým bych rozumně nakrmil Full HD televizi. To radši uspořených několik tisíc nacpu do starých her :) Nativní rozlišení mého modelu je tedy 1366 x 768.

Po letmém zkouknutí několika nablblých seriálů a reklam jsem dostal chuť vyrvat z televize DVB-T tuner. To zaprvé. Za druhé jsem pojal plán prohnat Sonica 2 na pořádné úhlopříčce. Připojil jsem tedy konzoli přes anténní vstup, naladil a čekal jsem na rozmazané fleky, které mi "šikovná" elektronika TV naservíruje. A světe div se, rej rozpatlaných pixelů se nekonal. Jen obraz nebyl na celou výšku TV.

V tu chvíli mi to samozřejmě došlo. Signál z konzole je analogový TV standard PAL, jehož rozlišení je 576 řádků a 768 sloupců. Pokud TV se signálem neprovede žádnou vyšší magii a neprožene jej některým z kouzelných obvodů, zobrazí se na obrazovce LCD televize 768x576 pixelu. A přesně to se stalo v mém případě. Nedošlo tedy k žádnému přepočtení do jiného rozlišení, které způsobí deformaci obrazu.

Ano, daní za obraz 1:1 je fakt, že velká část zobrazovací plochy zůstane nevyužita. Nemá ovšem smysl naříkat - na TV s úhlopříčkou 32" a rozlišením 1366 x 768 je obraz v rozlišení 768x576 ještě pořád dost velký. Rozhodně dost na to, abyste si vychutnali veškeré grafické nuance 15 let starých her. Na Full HD televizi by situace byla o poznání horší - rozdíl mezi 1920x1080 a 768x576 je příliš velký, obraz z konzole by se smrsknul na malý čtverec uprostřed obrazovky.

Samozřejmě výchozím předpokladem je, že TV vám dovolí ponechat obraz v nezměněné podobě a nebude ho tvrdohlavě přepočítávat na celou zobrazovací plochu. Obávám se, že většina TV bude mít minimálně snahu vyplnit celou výšku zobrazovací plochy. V tu chvíli už by k nežádoucí deformaci kvůli interpolaci došlo.

Má rada tedy zní: Pokud nemáte místo na CRT TV, je HD Ready televize druhým nejlepším řešením pro staré konzole.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Na jaké TV provozovat staré konzole?"

  • Pan Vigo napsal:

    Fakt nechceš ten Junošť? Že jsi to ty, přidám pár pastelek, abys ho mohl mít barevný :-)

  • barold napsal:

    Vždycky když jsem někde viděl ty nesmyslně gigantické uhlopříčky, hned mě napadlo, jak by na tom vypadaly moje nejoblíbenější hry z cartridge. Ty informace o HD Ready jsou super, alespoň už mám představu :)

    Motto: Jedno na jaké TV, hlavně provozovat ;)

  • grom napsal:

    Ja jedu na starem Panasonicu 21″, neni nad to slyset typickej hucivej pistivej zvuk TV

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle