Jaké je Sony PSP?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tímto bych chtěl navázat na text, který jsem napsal o Odroidu. Abych připomněl, o co šlo, tak... Chtěl jsem si koupit nějaký handheld na hraní her a zaujalo mě, že existují i handheldy, které umí rozjet různé emulátory starých videoher. Lákala mě možnost, že budu mít u sebe v kapse Doom a Mario.

Nemohl jsem se rozhodnout mezi Odroidem a Sony PSP, takže jsem si pořídil oboje. Minule jsem shrnul své pocity z Odroidu a dnes bych se rád věnoval Sony PSP. Budu tyhle dvě ruční konzole i malinko porovnávat, tak snad to nevadí.

Na Sony PSP si pamatuji, když se vyskytlo jakožto novinka. Mluvilo se o něm všude - v herních časopisech, mezi hráči, a dokonce v televizi (tehdy v Game Page). Často se také porovnávalo s dobovým Nintendem DS.

Jaké je Sony PSP?

Každopádně, sláva Sony PSP se vytratila, konzole zestárla a zapomnělo se na ni. Nebo ne? Překvapivě se zdá, že Sony PSP stále žije. Stále je aktivní komunita hráčů, kteří na tohle zařízení nedají dopustit, a neustále sdílejí mezi sebou různé návody, tipy a tak dále.

Sony PSP bylo na svou dobu zajímavé udělátko, protože dovedlo přehrávat MP3 a také videa. Je v něm zabudovaný i primitivní prohlížeč internetu a pár dalších věcí. Připomínám, že mluvíme o časech, kdy ještě nebyly smartphony, takže to muselo být opravdu cool.

Hry pro Sony PSP vycházely ve formě malých disků, které se jmenují UMD. Prodejce, od kterého jsem PSP koupil na Aukru, mi přibalil i pár her, tak jsem si mohl tyto disky vyzkoušet. PSP má vzadu takovou kapsu, co připomíná přihrádku na kazety jako u rádia. Rozevřete, dáte dovnitř disk a zacvaknete. Disk začne vydávat kvílivý pískavý chrochtající zvuk (typický zvuk diskové mechaniky) a hra se okamžitě načte. A hle, můžete rovnou hrát.

Bohužel, kromě UMD disků se zdá, že PSP nic dalšího neumí. Nebo se opět pletu? Abyste ho donutili spustit i neoficiální a necertifikované aplikace, je nutné zařízení tzv. flashnout, což znamená, že musíte strávit pár desítek minut koukáním na YouTube návod, který radí, jak na to, a dělat to podle něj.

Jakmile máte hotovo, můžete na PSP nahrát, co chcete. Obsah je uložen na paměťové kartě jménem Memory Stick PRO Duo, která podle mě dnes už není tolik běžná jako tehdy, ale stále se ještě prodává. Každopádně jí možná někteří znáte z první generace digitálních fotoaparátů.

Nyní přejdu k emulování. Ze všech konzolí nejlépe rozjede hry pro Sony PSP (překvapivě), což vlastně není emulace, protože je to doslova... Sony PSP. A když jednotlivé hry nemáte ve formě UMD disků, můžete prostě stáhnout ISO soubor, hodit ho do složky ISO na paměťové kartě a danou hru v PSP pohodě rozjedete.

Ale teď už vážně k těm emulacím! První dojem nebyl úplně pozitivní. Nainstaloval jsem do PSP emulátory NES, SNES, Genesis, Game Boy a další. Bohužel se začaly vyskytovat různé technické potíže.

Pokoušel jsem se spustit Super Castlevania IV, ale při spuštění mi to vyhodilo chybovou hlášku. Smazal jsem daný emulátor a nainstaloval jiný. Na tom jiném už se to rozjelo, ale fungovalo to zatraceně pomalu, po chvíli mi to zamrzlo úplně a musel jsem zkusit tvrdý restart. Zkusil jsem tedy třetí emulátor a na tom už to frčelo docela bez problémů. Uf...

Zkoušel jsem Sonica na Genesis a fungoval docela ok, až na... screen tearing. Při vyšších rychlostech se prostě rozpůlí obraz. Ach jo!

NES funguje v pohodě. Ještě jsem zkoušel Nintento 64, ale cokoliv jsem spustil, to akorát hodilo chybovou hlášku a PSP mi zamrzlo. Opět byl nutný restart.

Když to shrnu, tak strašně záleží na tom, jaký emulátor nainstalujete. Bohužel jich není mnoho. Může se klidně stát, že hledáte emulátor konzole XYZ pro PSP, ale zjistíte, že existuje jen jeden jediný, a ten vám nefunguje správně. Inu, pak máte smůlu. Případně se stává, že některé emulátory byly posledně aktualizované třeba v roce 2009 a od té doby na ně žádný programátor nesáhl.

Za zmínku také stojí PSX emulátor. Počkat, moment, žádný není. Hry pro první PlayStation fungují trochu jinak. Existuje prográmek, který PSX hry převede tak, aby fungovaly na Sony PSP, jako kdyby byly pro Sony PSP. Stačí načíst .cue soubor, nastavit pár věcí a pak zkonvertovat.

Zní to trochu pofidérně, ale ve výsledku tyhle PSX konverze fungují naprosto skvěle. Rozjel jsem třeba Exhumed nebo Silent Hill. A jak byste řekli v angličtině: works like a charm. Dokonce mi přišlo, že to běží plynuleji a ovládá se to lépe než na Odroidu. Ovšem má to malý háček. Protože to není emulátor, ale PSX titul, zkonvertovaný tak, aby fungoval na PSP, přicházíte o výhody emulátorů (tj. quick save/load, fast-forward atd).

Doom PSX jsem stejně jako u Odroidu nerozjel. Tady je prostě potřeba dobře nastavený emulátor v PC.

Když už jsem u toho Odroidu, vzpomínáte, jak jsem říkal, že Odroid v sobě má RetroArch? Inu, tak ten jde nainstalovat i do Sony PSP (ono to jde nainstalovat snad do všeho, co koukám na jejich webovky). Tím vyřešíte celou řadu problémů s některými nefunkčními emulátory, ale ne všechny. Třeba SNES hry mi v tom pořád frčí trochu divně.

Kdybych měl Sony PSP porovnat s Odroid GO Advanced V2, tak Sony PSP vyhrává v několika ohledech. Za prvé, u PSP je pochopitelně mnohem hezčí design, lépe se to drží v ruce a nepůsobí to jako levné plastové cosi. Display je větší a vypadá tak nějak víc elegantně. Bohužel, některé emulátory neumí roztáhnout obrazovku her na 16:9, takže emulované hry běží v kostečce uprostřed s černými okraji, čili někdy je větší velikost displaye prd platná. :) Baterka vypadá, že u Sony PSP vydrží o něco déle než u Odroidu, ale pořád platí, že se to těžko měří, když člověk hraje dost nahodile. Každopádně mi to vydrželo cestu autobusem z Brna do Prahy a polovinu cesty zpět, když jsem hrát nonstop Silent Hill Origins.

V celé řadě ohledů je tedy Sony PSP daleko lepší - design, display, výdrž baterie... Přesto u mě vyhrává Odroid. Prostě mi víc přirostl k srdci. Připadá mi, že jsem s ním měl daleko méně technických problémů a celkově se mi na něm hraje lépe. To ale neznamená, že by PSP bylo vyloženě špatné. Naopak, je to evidentně nadčasový handheld, který má stále i dnes co nabídnout. A co bych vám doporučil? Inu, to záleží na tom, jestli máte raději geekoviny, nebo eleganci. Takže asi tak.

Mimochodem, to, že tlačítko X mnohdy funguje jako potvrzení a naopak tlačítko O funguje jako zrušit/zpět je pure evil. Kdo tohle vymyslel?!

Tak snad vám něco moje shrnutí dalo a máte obrázek o tom, jak tyhle handheldy fungují. Díky za pozornost!

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Jaké je Sony PSP?"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle